RECLAMEN MÉS TRANSPARÈNCIA

Brown i Merkel demanen més regulació del sector bancari mundial

El líder laborista defineix l'actual sistema d'"opac" i parla de "pràctiques indefensables"

Gordown Brown amb Angela Merkel en la passada cimera preparatòria del G20, a Berlín.

Gordown Brown amb Angela Merkel en la passada cimera preparatòria del G20, a Berlín. / AXEL SCHMIDT

1
Es llegeix en minuts
AGÈNCIES
LONDRES

El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha advocat per una supervisió més rigorosa del sistema bancari global, una posició similar a la mantinguda per la cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha emplaçat els països europeus a cooperar per superar la crisi. Aquestes declaracions es produeixen precisament la vigília de la cimera de dirigents de la UE per estudiar mesures de resposta a la crisi financera global.

Noves normes per als mercats financers

"Estem treballant intensament en noves normes per als mercats financers internacionals", ha indicat Merkel. Brown, per la seva part, ha proposat donar competències a les institucions internacionals perquè facilitin la reactivació del creixement i la creació d'ocupació. "Vull fer el que proposa el nostre país des de fa anys: crear una supervisió global sobre el que és un sistema global opac. Vull que no hagi escletxes per a vehicles d'inversió especials, per ahedge fundsni per a paradisos fiscals", ha afegit.

"Aquest és un problema mundial d'errors bancaris i per això estem estudiant amb els nostres col·legues de tot el món com posar sota supervisió un sistema bancari internacional que ha resultat opac", ha explicat.

"Pràctiques indefensables"

El dirigent laborista britànic ha carregat amb bastant duresa contra els bancs i les seves pràctiques empresarials. "Certes pràctiques són indefensables i han de ser netejades ara. És el moment d'establir noves regles per a tots els països", ha indicat.

Notícies relacionades

Brown ha continuat explicant que el Govern britànic estudia vies legals per recuperar part dels extres que han cobrat els executius de la banca que van deixar els seus càrrecs després de la intervenció estatal de l'any passat.

D'altra banda, des d'Alemanya, Merkel ha defensat també la supervisió dels mercats financers. "Necessitem una arquitectura financera que sigui transparent", ha indicat. Merkel va advocar per una seguretat més gran en la qualificació dels derivats i altres productes financers.