POLÈMICA EN UN SECTOR ESTRATÈGIC
Madrid expressa "malestar" amb Alger pel conflicte del gas
L'Executiu espanyol aposta pel diàleg de Repsol i Gas Natural amb Sonatrach
Brussel.les mostra interès pel cas però ressalta que és una lluita entre empreses
El Govern està preocupat i fins i tot va manifestar cert "malestar", tal com va dir Joan Clos, ministre d'Indústria, de viatge a la Xina, pel conflicte de Repsol i Gas Natural amb Algèria arran de la rescissió unilateral que ha fet l'empresa pública algeriana, Sonatrach, del contracte que mantenien des del 2004 per a un gran projecte integrat de gas al jaciment de Gassi Touil.
En tot cas, fonts de l'Executiu espanyol van destacar que les relacions amb el país nord-africà "són bones" i que no es poden veure hipotecades per "un conflicte entre empreses". El Govern espanyol farà tot el possible "per encarrilar el conflicte per la via del diàleg", va explicar Clos. En la mateixa línia es va manifestar el titular d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos.
RAJOY CRITICA LA GESTIÓ
En aquest context, el líder del PP, Mariano Rajoy, va qualificar d'"atac" la rescissió del contracte, però va atribuir la decisió de Sonatrach a la "pèssima" política exterior del Govern espanyol, al qual va acusar de no defensar els interessos d'Espanya a l'estranger. CiU, al seu torn, va reclamar la compareixença de Clos al Congrés per explicar la situació.
Repsol i Gas Natural ja han posat en mans del Tribunal Internacional d'Arbitratge, amb seu a Ginebra (Su-
ïssa), la rescissió del contracte de forma unilateral de Sonatrach i analitzen l'import del "lucre cessant" conseqüència d'aquesta decisió. El projecte Gassi Touil preveia una inversió de 5.200 milions entre el 2004 i el 2010 --les tres parts hi han destinat fins ara uns 200 milions--, però s'havia endarrerit per l'augment de costos d'enginyeria i de matèries primeres com l'acer, amb què es fan els gasoductes i conduccions.
El Govern algerià ja havia criticat públicament en més d'una ocasió Repsol i Gas Natural per això. La decisió d'Alger es produeix després que el Ministeri d'Indústria espanyol, contra el criteri de la Comissió Nacional d'Energia (CNE), autoritzés Sonatrach a vendre gas a Espanya fins a un màxim del 2% del total del consum.
LA BORSA
L'anunci de Sonatrach va afectar ahir la cotització de Gas Natural, que va encapçalar les retallades de l'Ibex 35, amb un retrocés del 2,02%, i la de Repsol, que va cedir el 0,42%. Els analistes estan convençuts que les dues companyies intentaran arribar a un acord amb Sonatrach sense esperar el desenllaç del procés arbitral que han iniciat i que pot durar més d'un any.
Notícies relacionadesRepsol compta amb una forta presència a Algèria, amb més de 17.000 quilòmetres quadrats de superfície en explotació, l'equivalent al 54% de la superfície de Catalunya. Gas Natural explota, al seu torn, el jaciment de Gassi Chergui.
La Unió Europea també va mostrar ahir interès pel cas, i el comissari d'Energia, Andris Piebalgs, va parlar amb les autoritats espanyoles i amb les companyies espanyoles per recollir informació, segons va dir el portaveu d'Energia de la Comissió Europea (CE), Ferran Tarradellas. La Comissió Europea, que va expressar la seva confiança que les parts "arribin a un acord raonable", va recordar que, pel fet de tractar-se d'una relació entre empreses, "hi ha tota una sèrie d'elements d'índole comercial davant dels quals és neutra". El Govern algerià es va mantenir ahir en silenci.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- Protesta Joves extutelats imploren a Drets Socials que no els faci tornar ajudes
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- INFRAESTRUCTURES El Govern donarà avui llum verda a dos intercanviadors ferroviaris al Vallès