DEBAT SOBRE EL FUTUR D'UNA INDÚSTRIA BÀSICA
Les companyies aèries defensen la descentralització aeroportuària
El president de la patronal reclama una gestió territorialitzada dels aeroports
Les aerolínies consideren que el model actual està superat
El president de l'Associació Espanyola de Companyies Aèries (AECA), Felipe Navío, va defensar ahir la descentralització de la gestió dels aeroports, que actualment desenvolupa AENA de forma centralitzada, "acostant-los als seus territoris".
En el transcurs de la clausura de l'assemblea anual de la patronal del sector, Felipe Navío va destacar especialment la "necessitat d'una nova forma de gestionar els aeroports, acostar-los als territoris on s'assenten com una cosa prioritària; les polítiques globals en aquesta matèria ja han donat els seus fruits, i han estat superades, i per això ara esperem del Govern central passos per descentralitzar la gestió d'aquestes infraestructures en aquesta o en la pròxima legislatura".
CONSORCIS AUTONÒMICS
Amb tot, es va mostrar "caut" sobre el model que ha de regir aquesta gestió en el futur, i va recordar que "el Govern central ha parlat de consorcis amb les comunitats autònomes". "Nosaltres --va apuntar-- no ens pronunciem sobre el pes que ha de tenir cada part, o fins i tot la presència de la iniciativa privada. El que sí que diem és que els aeroports no són per fer política, sinó per fer gestió".
Per això, va advocar per deixar aquestes infraestructures "fora de la política, que en els possibles consorcis no es reprodueixin els sistemes parlamentaris, sinó que es pensi en la millor gestió i en la millor eficiència i eficàcia". En aquesta línia, es va referir a la possible participació en la gestió dels aeroports d'altres entitats, com les caixes d'estalvis.
L'AECA va celebrar ahir la seva assemblea general anual a la capital de la Rioja. A la cita hi van assistir una trentena de directius de les principals aerolínies nacionals i s'hi van abordar els aspectes més rellevants del sector, tals com la nova normativa europea sobre contaminació, l'augment de les taxes d'aterratge, el comportament de la indústria aèria o la nova gestió dels aeroports espanyols.
En aquest sentit, Navío va explicar que "tenim un missatge optimista i esperançador sobre el trànsit de les nostres companyies", tant pel que fa a l'any 2006 com al que ha transcorregut del 2007. Les 26 companyies que formen l'AECA compten amb 150 aeronaus fixes "i amb un volum de creixement constant de la flota, amb més freqüències i rutes".
Així, va apuntar que les seves previsions preveuen un creixement mitjà "d'entre un 5% i un 7%" en l'activitat d'aquestes empreses per a aquest estiu, "malgrat la competència de les companyies de baix cost", davant les quals, segons va dir, "estem fent esforços per ajustar tarifes".
Per Navío, la indústria aèria "és estratègica" a Espanya, i per això va apostar per "no gravar-la" amb aspectes com l'increment de taxes per aterratge als aeroports per temes relacionats amb el medi ambient, com la contaminació acústica o les emissions de CO2, cosa en la qual, segons va dir, "som un sector residual, amb un 3% d'emissions i seriosos esforços per comptar amb l'última tecnologia, menys contaminant".
Finalment, l'AECA va abordar a l'assemblea la seva aposta "per la liberalització de la formació de controladors aeris, com ja va passar amb la dels pilots"; els canvis accionarials en aquest sector "que han d'afavorir l'estabilitat i l'eficàcia, no l'especulació"; i l'activitat en petits i mitjans aeroports "que tindran un gran desenvolupament en el futur".
- Tribunals Els Mossos tanquen la investigació per la mort de l’amo de Mango: conclouen que la caiguda va ser accidental
- Humor ‘La casa nostra’, la ‘sitcom’ de Dani de la Orden amb què 3Cat recuperarà l’esperit de ‘Plats bruts’
- Procés impulsat per l'ajuntament Badalona desallotja el popular bar de 'tardeos' Santa Lola davant el malestar dels propietaris
- Ferran Corominas: "Vam jugar 10 minuts plorant, ens vèiem a Segona"
- Església Lleó XIV nomena el barceloní Daniel Palau nou bisbe de Lleida