Empreses

Cireres de luxe

3
Es llegeix en minuts
MANUEL CABELLO / BARCELONA

UN CAS ÚNIC

L'empresa ha aconseguit generar en hivernacle aquesta fruita i recollir-la en una època de l'any en què no n'hi ha producció a cap lloc del món.

La companyia lleidatana inaugurarà molt aviat una nau de 40.000 metres quadrats, i passarà de produir 20 tones anuals de cireres a 90.

En un moment en què el sector agrícola català travessa dificultats, sempre reconforta que una empresa autòctona es desmarqui de la tònica general i aconsegueixi un producte exclusiu. SAT Edoa ha aconseguit produir cireres en hivernacle i fer coincidir la recol.lecció del fruit en una temporada en què no hi ha cireres a cap altra part del món. La cherry glamour fa honor al seu nom, tant pel que fa a l'aparença com al gust, però aquesta qualitat té un preu: 15 vegades més que la cirera cultivada de la manera tradicional. A Harrods, el famós i exclusiu centre comercial que hi ha a Londres, s'han arribat a pagar fins a 133 euros per un quilo d'aquesta apreciada cirera produïda a la població de Sucs, a la comarca del Segrià.

L'origen d'aquesta firma es remunta a cinc anys enrere, quan quatre companys d'una empresa lleidatana dedicada al comerç de la cirera van començar a investigar amb l'objectiu de reproduir, a cobert, el cicle productiu del cirerer. "S'havien fet alguns experiments a França, Israel i els Estats Units, però tots havien fracassat perquè el cirerer és un arbre molt delicat", explica Óscar Ortiz, un dels socis fundadors de la firma.

Avançar-se a la naturalesa

Després de cinc anys d'investigació, aquests professionals de la fructicultura van aconseguir l'objectiu: "A l'hivern, el cirerer necessita temperatures baixes per poder hibernar i estar preparat per al següent cicle productiu. La nostra investigació s'ha basat a buscar el moment de poder despertar l'arbre abans que ho faci al camp i avançar d'aquesta manera la producció de cireres", argumenta Ortiz.

Gràcies a aquest mètode, l'empresa ha aconseguit avançar la producció de cireres a la tercera setmana de març. Segons aquest empresari agrícola, "és una època en què encara no hi ha producció de cireres a cap altra part del món, ja que coincideix amb el final de la temporada de recol.lecció a l'hemisferi sud i, al nord, els fruits encara no han tingut temps de madurar per poder-los comercialitzar".

Això, juntament amb el fet que, al tractar-se d'una fruita d'hivernacle i no estar exposada a la intempèrie, la cirera precoç té un calibre homogeni i un gust més intens i ensucrat, confereix un caràcter d'exclusivitat a la cherry glamour que fan d'aquesta fruita vermella objecte de desig a tot el món. "Venem a botigues selectes i a clients exclusius. Fins i tot Ferrari ens ha demanat cireres per a un dels seus actes promocionals", revela Ortiz.

Notícies relacionades

Ampliació

Amb les 20 tones que la firma va produir l'any passat, no n'hi va haver prou per cobrir la demanda. Per això i per poder conquistar nous mercats com l'asiàtic, SAT Edoa inaugurarà molt aviat un hivernacle de 40.000 metres quadrats (que s'afegiran als 8.000 de la nau actual), de manera que podrà quadruplicar la producció en dos anys. Per poder fer aquest pas, els quatre socis fundadors han hagut de buscar el suport de dos socis bascos i fer una inversió de dos milions d'euros. Tampoc descarten buscar socis estrangers, amb l'objectiu d'exportar la patent. És, segons Ortiz, la demostració "que no està inventat tot en l'agricultura i que es tracta d'un sector del qual es pot arribar a viure bé sempre que s'innovi".