UNA ruta PER LA CIUTAT

Sorpreses al llistat de carrers

>Nomenclàtor curiós. El llistat de carrers de Barcelona inclou homenatges a personatges tan peculiars com l'Aviador Franco o l'advocat Degollada, i és una font  inesgotable de curiositats, com la del Malcuinat o l'espia Alí Bei. Cada carrer i el perquè del seu nom figuren a la pàgina web municipal www.bcn.cat/nomenclàtor. FOTOS: EL PERIÒDICO

4
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

CIUTAT VELLA

MALCUINAT

Plat humil

A la zona del Born, coneguda per la seva rica oferta nocturna i gastronòmica, un carrer desentona. És el carrer del Malcuinat, abans conegut com el carrer de la Saboneria i de l'Ase Mort. El malcuinat era un plat de cullera a base de tripes cuites, dirigit als mariners pobres que no podien entrar a les tavernes. Aquesta delicatessen de finals del segle XIV només es venia en hostals, bordells i parades de carrer que aprofitaven la coberta del carreró que des de 1900 porta el nom d'aquest caldo.

EIXAMPLE

ALÍ BEI

Un espia català

El carrer d'Alí Bei, a cavall entre l'esquerra i la dreta de l'Eixample, enllaça la Ronda de Sant Pere amb la Meridiana. Darrere de l'únic àrab del nomenclàtor barceloní s'amaga en realitat Domènec Badia i Leblich, un espia català al servei del Govern de Carles IV. Va recórrer el Marroc i altres regnes fent-se passar per Alí Bei-el-Abbasí. Les aventures d'aquest erudit autodidacte, capaç d'escriure sobre tota mena d'àrees, van ser recollides en diversos llibres que  van augmentar l'interès per la cultura islàmica a l'Europa del segle XVIII.

GRÀCIA

PERILL

Clots

A la part més baixa del barri de la Vila de Gràcia hi ha el carrer del Perill, conegut anteriorment com a Peligro. El nom d'aquesta via va ser aprovat abans del 1940, segons el nomenclàtor de la ciutat, i fa referència a la perillositat que comportava circular-hi. Forats al paviment i poca il·luminació nocturna eren una molt mala combinació. Un aspecte més desconegut és el nom original: Pelegrí, en homenatge al fabricant tèxtil Pelegrí Viladiu. Els veïns només van haver de jugar amb les vocals per transformar Pelegrí en Perill.

HORTA-GUINARDÓ

PANTOMIMA

Entorn artístic

La pantomima és un gènere dramàtic basat en la mímica i, de forma pejorativa, s'utilitza com a sinònim de farsa. Pantomima també és un carrer, i està situat al barri de Montbau, al peu de Collserola, envoltat d'altres carrers que també traspuen art, com Lírica, Mímica, Harmonia, Cançó i Ritme.

LES CORTS

CAN BRUIXA

Superstició veïnal

El nom del carrer de Can Bruixa    connecta amb les supersticions de la societat de mitjans del segle XVIII. I és que Can Bruixa fa referència a la propietària d'una masia que ocupava aquestes terres, al cor del barri de les Corts. Segons recull el nomenclàtor, la propietària de la finca era coneguda per curar animals i per encertar el nombre de pollets que naixerien, entre altres presumptes habilitats.

NOU BARRIS

ESQUIROL VOLADOR

Rosegador duplicat

Els esquirols voladors són capaços de saltar d'un arbre a un altre separats per fins a 80 metres. La seva potència de salt és inqüestionable, però més impressionant és veure'ls planar a l'aire amb les seves membranes, autèntiques obres d'enginyeria aeronàutica. En aquest sentit, batejar com a carrer de l'Esquirol Volador una via situada entre dos parcs, el Central de Nou Barris i el de la Guineueta, pot semblar una gran idea.  En realitat, no obstant això, quan es va crear la barriada, el 1958, se'l va anomenar carrer de l'Esquirol. No va ser fins al 1984 que van afegir el qualificatiu de Volador. ¿El motiu? Ja hi havia un carrer d'Esquirol al barri de Ciutat Vella. Curiosament, segons el nomenclàtor de la ciutat, en el cas de la via del casc antic, podia fer referència a una família relacionada amb el carrer i no amb el simpàtic animal.

SANT ANDREU

GITANILLA

Novel·la breu

El carrer de la Gitanilla, al barri de la Trinitat Vella, no està dedicat a cap il·lustre veïna d'ètnia gitana. La Gitanilla és una de les Novelas ejemplares de Miguel de Cervantes, escrites entre el 1590 i  el 1612. En aquesta novel·la curta, una noia educada entre gitanos coneix un noble i la seva vida gira 180 graus. Aquesta història inventada pel també autor de l'universal Don Quijote de la Mancha acaba en matrimoni.

SANT MARTÍ

DEGOLLADA

Cognom progressista

El carrer de Degollada té un nom una mcia malsonant, aparentment macabre. Res  més lluny de la realitat. Degollada és el cognom d'un advocat i polític liberal: Rafael Degollada Guitart. Aquest declarat progressista, nascut a Barcelona el 1801, va passar a la història per enfrontar-se al Govern del general Espartero. També és recordat per ajudar al desenvolupament del Poblenou, on tenia diverses cases a mitjans del segle XIX.

SANTS-MONTJUÏC

AVIADOR FRANCO

El germà pilot

Francisco Franco no pilotava avions. El seu germà Ramón, sí. Un carrer del barri de la Marina del Port, Aviador Franco, recorda un dels oficials d'aeronàutica militar més peculiars. La biografia del gallec està plena de girs sorprenents. L'últim, quan va passar de ser diputat pel grup Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions catalanes del 1931 a incorporar-se al bàndol franquista una vegada va esclatar la guerra civil.

SARRIÀ-SANT GERVASI

JA-HI-SOM

Notícies relacionades

Al cim

El carrer de Ja-hi-som, a prop de la plaça de Vallvidrera, rep aquest nom des del 1992 perquè a l'arribar a aquest punt del barri amb més altura de Sarrià-Sant Gervasi la gent exclamava aquestes paraules.