ruta A ciutat vella

Música per a tothom

Educació i promoció musical. Els carrers del districte de Ciutat Vella tenen so i ritme especials, fruit de la tradició i l'enriquidora multiculturalitat que els caracteritzen. Diverses entitats canalitzen amb grans dosis de compromís tota aquesta efervescència musical, ja sigui impartint classes, publicant treballs o organitzant festivals.

Disfrutar amb les melodies Música  per a tothom Universitat amb nota Potenciar aptituds Sintonies populars Oci participatiu Compromís social_MEDIA_4

Disfrutar amb les melodies Música per a tothom Universitat amb nota Potenciar aptituds Sintonies populars Oci participatiu Compromís social_MEDIA_4 / JAVIER LIAÑO

3
Es llegeix en minuts
text: luis benavides

ESCOLA DEL PALAU SANT PERE MÉS ALT, 6 Potenciar aptituds

L'Escola de Música del Palau, fundada l'any 1975, ofereix una línia pedagògica adaptada a l'evolució natural dels nens pensant a potenciar al màxim les seves aptituds musicals. Lluís Cussó, professor i membre de l'equip directiu, en destaca la constitució com a cooperativa de professors fa 25 anys.«L'educaciómusical desperta molt interès en els pares. Potser perquè hi ha estudis que demostren que la música pot ser molt beneficiosa en la formació dels nens, perquè desperta en ells competències en altres àrees i inculca una certa disciplina», explica Cussó, que forma part d'un equip d'una vintena de professors.

CONSERVATORI LICEU NOU DE LA RAMBLA, 88 Universitat amb nota

Més de 10.000 metres quadrats, 92 aules i un auditori amb 400 butaques al servei dels futurs professionals de la música formen aquesta universitat per excel·lència: el Conservatori del Liceu, una institució de 175 anys. El moderníssim edifici situat al carrer de Nou de la Rambla és«un valuós equipament ubicat al barri del Raval, molt a prop del nostre origen, el teatre del Liceu», destaca Maria Serrat, directora general del Conservatori, que afegeix que des del 15 d'octubre del 2008 hi formen«grans professionals en qualsevol de les branques actuals de la música: clàssica, moderna, pedagogia, producció i gestió».

ESCOLA DE MÚSICS I JPC  CARME, 15-17  Disfrutar amb les melodies

«La nostra escola neix de la unió l'any 2004 de l'Escola de Músics i l'Escola de Música JPC, sigles de Juan Pedro Carrero, un gran melòman del barri», recorda Jordi Farrés, professor i codirector del centre juntament amb Oriol Salamí. El punt de partida és universalitzar la música:«L'escola està oberta a tothom perquè creiem que amb independència de les aptituds de cada persona, qualsevol pot fer música», explica Borrás, que defensa una pedagogia més activa, molt pràctica, perquè els alumnes«disfrutin tocant». L'Escola de Músics i JPC, que disposa de tres locals, té actualment 45 professors i suma uns 600 alumnes.

RIBERMÚSICA  PLACETA DE MONTCADA, 14  Compromís social

«Compromís social i excel·lència artística». Aquests són els dos pilars que sustenten Ribermúsica, una fundació que va començar a caminar el 1995 de la mà de Joan Puigdellívol.«Cada any organitzem la Gran Festa de Tardor Ribermúsica, amb més de 150 concerts»,explica el director artístic, que emfatitza«la complicitat i la interacció» amb veïns, establiments i altres entitats. Aquest mateix accent comunitari està present en els més de 12 tallers musicals que porten a terme, un projecte educatiu i intercultural del qual es beneficien uns 200 joves usuaris del districte.

XAMFRÀ TÀPIES, 9  Oci participatiu

L'Escola Xamfrà és un centre d'educació a través de la música i altres arts escèniques que té com a finalitat principal«garantir el dret a la participació cultural de nens, joves i les seves famílies sigui quina sigui la seva situació socioeconòmica o sociocultural»,explica Ester Bonal, professora i directora de Xamfrà, un projecte de la Fundació Arc Música. El centre, que en el curs 2010-2011 ha tingut 174 alumnes, treballa colze a colze amb altres entitats del districte de Ciutat Vella convençuts que ofereixen«qualitat de vida, i una possibilitat d'oci creatiu i participatiu que dignifica».

Notícies relacionades

TALLER DE MÚSICS REQUESENS, 3-5 Sintonies populars

«El programa d'estudis que ofereix el Taller de Músics se centra bàsicament en les músiques populars especialitzades: jazz, latin, flamenc i rumba»,sintetitza Blanca Gallo, directora del centre educatiu. L'escola compta, a més a més, amb el seu propi club.«Des de fa dos anys impartim estudis de grau superior», explica Gallo. La relació entre el centre i el barri és«molt estreta» i natural:«Al Raval hi conflueixen cultures i sons, i últimament crec que s'està convertint en un important pol cultural gràcies també a altres equipaments com per exemple el Macba o el CCCB».