ruta A SANTS-MONTJUÏC

Oberta des del 1895 Torrons d'autor Barres contra la crisi La casa de la xocolata Tradició i creativitat Un joc de sabors Denominació d'origen

Del dur, del tou i de sabors. Encara que els avenços tecnològics n'han permès la producció industrial, per sort per als paladars exquisits, encara hi ha artesans del torró a Sants-Montjuïc disposats a elaborar de manera tradicional aquestes postres que van començar amb mel, sucre i ametlles i que han acabat sent un producte d'alta gastronomia.

RUTA A SANTS-MONTJUÏC.

RUTA A SANTS-MONTJUÏC. / álex bellart

3
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES

BOMBONERIA PONS OLZINELLES, 78 La casa de la xocolata

Silvia Pons, responsable de màrqueting de la bomboneria Pons, té ben apresos els valors que abandera el negoci familiar des de fa uns 50 anys: «Artesania i qualitat i fidelitat a la tradició». Aquests lemes han estat les seves millors armes per lluitar contra les «multinacionals xocolateres» que han «rebentat els preus». A la botiga, l'especialitat de la casa segueix sent la xocolata, ja sigui en «torrons, figures per a mones o bombons». Al seu obrador elaboren fins a 25 exquisides varietats de torró. Des dels més clàssics fins als més sofisticats. Aquest any ofereixen com a novetats «un trufat de maduixa i un altre de mousse de Xixona».

KESSLER ¿ GALIMANY SANTS, 53 Barres contra la crisi

Joan Galimany, segona generació de la pastisseria Kessler-Galimany, va néixer «en un sac de farina» i a poc a poc va anar aprenent dels seus pares, Teresa Kessler i Josep Galimany, tots els secrets de l'ofici.

Respecte als torrons, aquest artesà del dolç prefereix centrar-se «en els que més demana la gent» i fuig de les frivolitats. Per esquivar la crisis farà «la mateixa quantitat de quilos però en pastilles més petites», de manera que podrà rebaixar el preu i adaptar-se a tota mena de butxaques. «Els de crema cremada, si els fas amb afecte, s'esgoten igualment», apunta convençut de la qualitat dels seus productes tradicionals.

CASA VIVES SANTS, 74 Oberta des del 1895

«Que es fongui a la boca i que en puguis reconèixer el gust des del primer moment». Així és com Miquel Vives, copropietari i responsable de l'obrador de la popularíssima pastisseria Vives, descriu les característiques que ha de tenir un bon torró.

Casa Vives va ser fundada el 1895 pel besavi del Miquel i des d'aleshores no ha deixat de produir. «Des de mitjans del mes d'octubre ja estem preparant els torrons clàssics i pensant en noves varietats per sorprendre els nostres clients habituals», afegeix un expert pastisser que destaca «especialitats com el de crema cremada i el royal, amb praliné, ametlles, nous i caramel».

JIJONENCA MINERIA, 10 Denominació d'origen

A Martín Piñeiro l'avalen més de 40 anys elaborant torrons artesanals. A més a més va néixer a Xixona, el bressol del torró, fa 54 anys. «Allà era estrany que algú no es dediqués a això», diu. Va arribar a Barcelona l'any 1982 i va obrir un primer negoci al Prat. Ara és el seu fill, Luis Miguel, qui fa el mateix al districte de Sants-Montjuïc. «Nosaltres elaborem els torrons a Xixona, on passem una setmana treballant», explica Piñeiro. «Tenim denominació d'origen perquè el fem seguint el mètode artesanal i amb matèria primera de qualitat de la nostra terra», exposa orgullós.

BADIA ROCA BASSEGODA, 56 Un joc de sabors

Va estudiar Imatge i So però va descobrir la pastisseria i va canviar la seva vida completament. Va assumir el timó de la pastisseria familiar amb tot just 23 anys i només hi va posar una condició: «No em limitaria a fer massinis». Albert Badia Roca, de 37 anys, necessita «ser creatiu» i afirma que anhela convertir «la pastisseria en alta gastronomia de butxaca». Els verbs innovar, investigar i crear formen part del vocabulari d'aquest Ferran Adrià de les postres. «M'agrada provar coses diferents a l'obrador i també jugar amb els diferents sabors i textures», confessa aquest exigent pastisser.

POLO ARTESÀ PASTISSER CONSTITUCIÓ, 38 Tradició i creativitat

Notícies relacionades

L'amable Trini Polo era molt joveneta quan els seus pares van obrir el negoci de pastisseria el 1963. «És una feina molt sacrificada però estic encantada perquè m'agrada l'ofici», explica amb un somriure Polo, que presumeix de tenir una clientela molt fidel als seus croissants de xocolata.

Del seu petit obrador, en què treballa amb molta cura el mestre pastisser Enric Roda, en surt cada any una gran varietat de deliciosos torrons per a tots els gustos i elaborats 100% de manera artesanal. «El de crema és el que té més èxit, i per Nadal i Sant Esteve el presentem amb nata», afegeix.