Presumpta desviació de fons

Uns correus electrònics van destapar el presumpte frau a l’Ajuntament de Cornellà

  • La policia deixa en llibertat set detinguts, entre els quals el tinent d’alcalde Sergio Fernández, i el jutge quatre més

Uns correus electrònics van destapar el presumpte frau a l’Ajuntament de Cornellà

ACN / Àlex Recolons

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Hola Eduardo, aquesta certificació no és la que nosaltres vam demanar. Et passo la relació de documents a aportar». Aquest correu electrònic va ser remès el 24 de gener del 2018 per la responsable d’esports en edat escolar de l’Ajuntament de Cornellà, M. C., a Eduard Galí, director del Consell Esportiu de l’Hospitalet, en relació amb un contracte d’arbitratges de jocs escolars que aquesta última entitat va formalitzar el 2018, segons la documentació a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Aquest correu electrònic i d’altres de similars trobats per la Policia Nacional són els que van posar els agents en la pista del presumpte frau pel qual va ser registrada dilluns la seu del consistori de Cornellà i es va detenir 11 persones, entre les quals el tinent d’alcalde i regidor d’Economia, Sergio Fernández, i un exregidor d’Esports. La policia n’ha deixat en llibertat set i el jutge, els altres quatre, després d’acollir-se al seu dret a no declarar.

Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional van registrar dilluns durant nou hores les oficines de l’Ajuntament de Cornellà i, especialment, les de l’àrea d’Esports, així com la seu del Consell Esportiu del Baix Llobregat, el president de la qual va ser detingut en el marc d’una operació per un presumpte cas de corrupció que va néixer d’una causa instruïda en un jutjat de l’Hospitalet, també per presumpta malversació en el Consell Esportiu d’aquesta localitat. En aquest procés està imputat Galí, així com l’actual tinent d’alcalde d’aquesta localitat, Cristian Alcázar, i, fins i tot, l’alcaldessa Núria Marín.

«Us adjunto la proposta»

És en aquesta causa de l’Hospitalet on figuren els correus electrònics que han donat peu a la nova investigació a Cornellà. «Bones, us adjunto la proposta d’acord de la junta directiva per firmar el contracte, si li doneu el vistiplau el passem a firmar i l’ultimem», va escriure Galí a M. C., la responsable d’edat escolar de l’Ajuntament de Cornellà. Aquesta successió de correus entre aquesta tècnica i altres funcionaris del consistori del Baix Llobregat és el que fa sospitar als investigadors que els responsables del Consell Esportiu de l’Hospitalet, amb Galí al capdavant, es van deixar guiar per les indicacions dels empleats municipals.

Per poder fer aquesta operació i aconseguir l’aval bancari que es requeria, així com una línia de crèdit de 20.000 euros, Galí, segons la policia, va ordenar a una administrativa del Consell que elaborés una acta de la comissió directiva que, suposadament, no es va arribar a realitzar per poder formalitzar les autoritzacions i apoderaments per constituir l’aval. En aquest document, exigit pel notari constava el nom del tinent d’alcalde Alcázar, llavors responsable del Consell Esportiu, i el d’una altra persona.

Els agents consideren que va ser Galí qui va portar a terme les gestions de tràmit amb l’Ajuntament de Cornellà per a l’adjudicació del contracte d’arbitratge, així com amb l’entitat bancària per contractar la línia de crèdit i l’aval bancari. Per això la policia afirma que aquesta operació és un presumpte artifici per desviar fons.

L’alcalde, tranquil

En les seves primeres declaracions després de l’operació, l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón, ha expressat la seva «tranquil·litat» i ha defensat la correcta actuació del consistori en la contractació dels serveis d’arbitratges el Consell Esportiu de l’Hospitalet que l’UDEF investiga. L’alcalde ha considerat que l’actuació policial va ser «desproporcionada», ja que, al seu parer, «el mateix que es pretenia es podria haver aconseguit per una altra via».

Respecte a això, ha recordat que el 2020 l’ajuntament ja va facilitar a la justícia informació relativa al contracte d’arbitratges investigat. La investigació, que dirigeix el jutjat d’instrucció número 4 de Cornellà, deriva de la causa de presumpta desviació de subvencions en el Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat.

Notícies relacionades

La jutge de l’Hospitalet va obrir una peça separada, que va enviar als jutjats de Cornellà, davant les sospites d’una suposada desviació de fons del consistori, per a benefici personal, a través d’un contracte de serveis firmat amb el Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat.

Més notícies de Cornellà a l’edició local d’EL PERIÓDICO