Operació al Baix Llobregat

Almenys cinc detinguts en una operació anticorrupció a l’Ajuntament de Cornellà

  • La Policia Nacional registra la Regidoria d’Esports per un presumpte cas de contractació irregular

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Policia Nacional ha registrat aquest dilluns dependències de l’Ajuntament de Cornellà i el Consell Esportiu del Baix Llobregat, a Sant Feliu de Llobregat, per un presumpte cas de contractació irregular, segons fonts pròximes a la investigació. Les indagacions neixen de la causa oberta en un jutjat de l’Hospitalet en què hi ha implicats alts càrrecs municipals d’aquesta localitat, tot i que l’operació que s’està portant a terme aquest dilluns al matí la dirigeix un jutjat de Cornellà. El jutge que l’ha ordenat ha decretat el secret d’actuacions. Els agents han procedit a l’arrest d’almenys cinc d’implicats, entre els quals diversos tècnics. El nombre d’arrestats podria augmentar aquesta tarda.

Tres furgons de la Policia Nacional es van personar a les portes de l’Ajuntament de Cornellà cap a les nou del matí. Després d’entrar a l’edifici consistorial es van dirigir a la Regidoria d’Esports, on els agents Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) van procedir a registrar aquestes dependències a la recerca de documentació. El procés judicial obert al Jutjat d’Instrucció número 2 de Cornellà està incoat pels presumptes delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i frau en l’administració pública. Els investigadors rastregen una presumpta desviació de fons.

En la causa que es tramita al jutjat de l’Hospitalet, en la qual estan imputats des del tinent d’alcalde Cristian Alcázar, fins a la mateixa alcaldessa, Núria Marín, hi ha documentació sobre un contracte de serveis per part de l’Ajuntament de Cornellà per 89.220 euros per col·laborar en un esdeveniment esportiu. Aquesta línia d’investigació és la que, sempre segons les fonts pròximes a la investigació, ha originat els registres que s’estan efectuant a les dependències de l’Ajuntament de Cornellà.

El contracte i l’aval

La policia ha seguit la pista d’un contracte d’arbitratges de jocs escolars que el Consell Esportiu de l’Hospitalet va formalitzar el 2018 amb l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), i pel qual es va demanar una línia de crèdit de 25.000 euros i un aval. La sospita rau en el fet que es podria haver comès la falsedat en una acta de la junta directiva del Consell per poder formalitzar les autoritzacions i apoderaments necessaris perquè alguna persona anés davant el notari i constituís un aval que s’havia de presentar a l’Ajuntament de Cornellà per poder portar a terme aquest contracte d’arbitratge. I, d’altra banda, per contractar una pòlissa de crèdit.

La jutge de l’Hospitalet va obrir una peça separada i que es va inhibir en favor dels jutjats de Cornellà. Fa uns mesos, l’Ajuntament de Cornellà ja va entregar la documentació requerida pel jutjat respecte a aquest contracte, segons fonts municipals. El Consell Esportiu de l’Hospitalet és l’única entitat que es va presentar a aquesta convocatòria. Segons els correus electrònics que es troben en la causa, els responsables d’aquesta entitat sense ànim de lucre es podrien haver guiat per funcionaris de consistori per obtenir l’adjudicació d’aquest servei.

Notícies relacionades

Una altra branca de la investigació se centra en el Consell Esportiu del Baix Llobregat, que també ha sigut registrat. És una entitat sense ànim de lucre, a semblança del de l’Hospitalet de Llobregat, que va ser creat el 1981 per a la promoció de l’esport a la comarca. El seu president és Salvador Valls Cuello, que va ser cap d’àrea d’esports a l’Ajuntament de Cornellà en el mandat anterior.

El dirigent del PSC Salvador Illa ha assegurat des de Banyoles que el partit tindrà la màxima col·laboració amb les autoritats judicials, tal com ha ocorregut en la causa oberta al jutjat de l’Hospitalet. «Tinc la tranquil·litat que penso que les coses s’han fet correctament, i si no ha sigut així volem ser els primers a col·laborar perquè s’esbrini i es corregeixi. És la mateixa actitud que hem vist en l’alcalde de Cornella», Antonio Balmon, segons informa Daniel G. Sastre.