Anular total
¿Quin dia d’abril és l’eclipsi mixt o híbrid, el rar fenomen astronòmic que només es produirà set vegades aquest segle?
Dos eclipsis, dues pluges d’estrelles i tres llunes plenes: tots els esdeveniments astronòmics d’aquesta primavera
Com es produeix un eclipsi lunar
La primavera d’aquest any deixa dos eclipsis. El primer serà un esdeveniment especial, perquè es tracta d’un eclipsi mixt o híbrid, una cosa que passa únicament dues vegades cada segle. En aquest cas, comença com a eclipsi anular, es converteix en total i torna a ser anular poc abans d’acabar.
El terme eclipsi prové de la paraula grega ‘ekleipsis’, que significa desaparició o abandonament, del sol o la lluna que abandona o desapareix del cel. Per entendre com es produeix un eclipsi, ja sigui de sol o de lluna, és important tenir en compte les posicions i òrbites (o moviments) de la Terra, la lluna i el sol a l’espai.
La lluna orbita al voltant de la Terra en una trajectòria el·líptica, i aquesta orbita al voltant del sol de manera similar.
Moviment solar
El sol és l’únic cos celeste dels tres que no descriu una trajectòria al voltant de cap dels altres dos –ni de la lluna ni de la Terra–, tot i que sí que té una rotació pròpia i es mou a la Via Làctia. Quan els tres cossos celestes estan alineats d’una manera particular, es produeix un eclipsi solar o lunar.
Un eclipsi solar es produeix quan el sol, la terra i la lluna estan alineats i la lluna bloqueja la llum del sol, creant ombres a la Terra. Un eclipsi lunar es produeix quan el sol, la Terra i la lluna estan alineats i la Terra bloqueja la llum del sol, creant una ombra a la lluna.
L’eclipsi mixt o híbrid d’aquest abril, també anomenat anular total, és un eclipsi en aquest cas de sol que es caracteritza per enfosquir el cel progressivament durant hores, primer amb un eclipsi que passarà de ser parcial a anular –i que deixarà a la vista el que es coneix com a ‘anell de foc’, que en realitat són les vores del sol– i finalment es convertirà en total.
Enfosquiment del cel
Tot això porta a un sorprenent enfosquiment del cel. Es calcula, en efecte, que en aquest cas, aquest impressionant eclipsi transcorrerà durant unes quatre hores, entre les quals es veuran diverses fases.
La NASA ha recordat que feia 18 anys que no es produïa un eclipsi similar, i tot i que aquest any es preveuen altres eclipsis (com un de penumbràtic de lluna el 5 de maig o un anular de sol el 14 d’octubre), aquest és especialment esperat.
De fet, al llarg d’aquest segle es produiran 223 eclipsis solars, 68 seran totals, 72 d’anulars i només 7 seran mixtos (anular/total). També n’hi haurà 76 de penombra (parcials), i 230 eclipsis lunars –85 totals, 58 de parcials i 87 de penumbràtics–.
L’agència espacial ha anunciat que aquest eclipsi solar híbrid, al qual ha anomenat Ningaloo –com la franja d’escull de corall ubicat davant la costa oest d’Austràlia– podrà ser observat per milers de persones al voltant del món.
La llàstima és que no serà visible des d’Espanya ni des de cap punt d’Europa: només serà visible al sud-est asiàtic, les illes Filipines i Oceania. Més enllà del sud-est asiàtic, altres zones com alguns països de Sud-amèrica podran veure l’eclipsi, però de manera parcial.
Inici de matinada
L’eclipsi parcial s’iniciarà el pròxim dia 20 a les 3.34 hora peninsular espanyola a l’oceà Índic i acabarà a les 8.59 hores a l’oceà Pacífic. La durada total del fenomen serà de 325 minuts (una mica menys de 5 hores i mitja), segons l’Institut Geogràfic Nacional espanyol.
L’eclipsi mixt s’iniciarà a les 4 hores i 37 minuts (hora peninsular espanyola) en un punt de l’oceà Índic a l’est de les illes Kerguelen a les Terres Australs i Antàrtiques Franceses. Travessarà l’oceà Índic de sud-oest a nord-est, tocant terra a Austràlia Occidental, Timor Oriental i Indonèsia. Finalitzarà a les 7 hores i 57 minuts a l’oceà Pacífic.
Notícies relacionadesEl màxim de l’eclipsi mixt es produirà a les 7 hores i 17 minuts (hora peninsular espanyola) al sud-est de Timor Oriental. La magnitud màxima serà 1,01 i la seva durada màxima 1 minut 16 segons.
El que sí que serà visible des d’Espanya és el segon eclipsi que es produirà aquesta primavera. Es tracta d’un eclipsi lunar penumbràtic, que es produirà el 5 de maig, i serà visible a tot Espanya excepte al nord-oest de la Península i a les illes Canàries.
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
-
Ofert per
- Concerts al Bernabéu: l’error i el que pot arribar
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- Habitatge Propietaris de pisos turístics de BCN exigeixen mil milions a la Generalitat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- OLIMPISME Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
- Automobilisme Àlex Palou, el rei del pollastre fregit
- La continuïtat de l’estrella Aitana renova amb "el millor contracte de la història"
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria