Espectacle en viu

Eclipsi híbrid: segueix en directe el fenomen astronòmic d’aquest dijous | Vídeo

¿Quan i com veure l’eclipsi mixt o híbrid, el rar fenomen astronòmic que només passarà 7 vegades aquest segle?

Dos eclipsis, dues pluges d’estrelles i tres llunes plenes: tots els esdeveniments astronòmics d’aquesta primavera

2
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’eclipsi mixt o híbrid d’aquest dijous, també anomenat anular total, és un eclipsi en aquest cas de sol que es caracteritza per enfosquir el cel progressivament durant hores, primer amb un eclipsi que passarà de ser parcial a anular –i que deixarà a la vista el que es coneix com a ‘anell de foc’, que en realitat són les vores del sol– i finalment es convertirà en total.

L’eclipsi d’aquest tipus es produeix perquè la Terra és corba i la distància de la lluna s’acosta al seu límit a l’ombra llindar, per la qual cosa es propicia que el fenomen reuneixi les característiques d’altres eclipsis solars més comuns.

La NASA ha recordat que feia 18 anys que no es produïa un eclipsi similar, i tot i que aquest any es preveuen altres eclipsis (com un de penumbràtic de lluna el 5 de maig o un anular de sol el 14 d’octubre), aquest és especialment esperat.

Només set en 100 anys

De fet, al llarg d’aquest segle es produiran 223 eclipsis solars, 68 seran totals, 72 d’anulars i només 7 seran mixtos (anular/total). També n’hi haurà 76 de penombra (parcials), i 230 eclipsis lunars –85 totals, 58 de parcials i 87 de penumbràtics–.

L’eclipsi parcial s’iniciarà el pròxim dia 20 a les 3.34 hora peninsular espanyola a l’oceà Índic i acabarà a les 8.59 hores a l’oceà Pacífic. La durada total del fenomen serà de 325 minuts (una mica menys de 5 hores i mitja), segons l’Institut Geogràfic Nacional espanyol.

L’eclipsi mixt s’iniciarà a les 4 hores i 37 minuts (hora peninsular espanyola) en un punt de l’oceà Índic a l’est de les illes Kerguelen a les Terres Australs i Antàrtiques Franceses. Travessarà l’oceà Índic de sud-oest a nord-est, tocant terra a Austràlia Occidental, Timor Oriental i Indonèsia. Finalitzarà a les 7 hores i 57 minuts a l’oceà Pacífic.

A trenc d’alba

Notícies relacionades

El màxim de l’eclipsi mixt es produirà a les 7 hores i 17 minuts (hora peninsular espanyola) al sud-est de Timor Oriental. La magnitud màxima serà 1,01 i la seva durada màxima 1 minut 16 segons.

L’eclipsi no serà visible des d’Espanya, però la NASA ha facilitat un enllaç de Youtube per seguir-lo en viu i en directe des d’Austràlia. L’emissió començarà a les 3 del matí d’aquest dijous (hora peninsular espanyola), més de mitja hora abans que comenci el fenomen.