Tractament experimental

Un estudi en ratolins obre el camí per a una píndola anticonceptiva per a homes

Un estudi experimental demostra l’eficàcia d’un compost per ‘bloquejar’ els espermatozoides durant només unes hores

4
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un equip de científics nord-americans han desenvolupat un fàrmac experimental que promet ser una «veritable revolució» en els mètodes anticonceptius per a homes. Es tracta d’un compost que es pren entre 30 minuts i una hora abans de tenir relacions sexuals i que aconsegueix ‘bloquejar’ els espermatozoides durant diverses hores per així evitar embarassos. El tractament ja ha sigut testat amb èxit en ratolins i, segons expliquen els seus creadors, aplana el camí per crear una píndola anticonceptiva masculina.

El fàrmac està basat en una proteïna de senyalització cel·lular anomenada ‘adenilat ciclasa soluble’ (sAC). Estudis previs ja havien apuntat que la supressió d’aquest enzim juga un paper clau en la fertilitat dels homes. Una investigació en rosegadors, per exemple, va demostrar que els animals genèticament modificats per no tenir aquesta proteïna eren infèrtils. Un altre experiment en ratolins també va mostrar que els exemplars que prenien tractaments per inactivar temporalment aquest enzim produïen esperma no funcional. Tots aquests treballs van proporcionar una pista clau per continuar investigant sobre l’ús d’aquesta proteïna.

Després de diversos anys de feina dura, un grup de científics de l’institut novaiorquès Weill Cornell ha aconseguit aïllar aquesta proteïna i dissenyar una estratègia per subministrar dosis controlades d’aquesta substància. El fàrmac s’ha posat a prova en un conjunt de ratolins de laboratori. Primer en forma d’injecció i més endavant en forma de pastilla. Segons publica aquest dimarts la revista ‘Nature Communications’, el tractament va mostrar una eficàcia del 100% en les primeres dues hores després de la seva administració i del 91% a partir de la tercera hora. Al cap de 24 hores, tots els rosegadors que havien pres el fàrmac van recuperar els seus nivells normals de fertilitat.


Segons apunten els experts que han liderat aquesta investigació, el tractament no va afectar ni l’aparellament dels animals ni la seva ejaculació. Tampoc es van observar efectes negatius en els exemplars que van prendre aquest compost de forma contínua durant sis setmanes. Els creadors d’aquest fàrmac afirmen que continuaran provant-ne l’eficàcia i seguretat en models animals i, mentrestant, també començaran a establir les bases per a un futur assaig clínic en pacients. Si els estudis prosperen amb èxit, aquesta píndola anticonceptiva masculina podria utilitzar-se en un futur perquè els homes prenguin «decisions diàries sobre la seva fertilitat».

«Aquest treball obre la porta al desenvolupament de la primera píndola anticonceptiva masculina d’un sol ús»

Luz Candenas de Luján, científica

«El que és interessant d’aquest estudi és que el fàrmac va dirigit a un enzim molt específic dels espermatozoides i, tot i que hi ha altres isoformes més àmpliament distribuïdes, crec que han trobat la tecla», destaca Luz Candenas de Luján, investigadora en biologia de la reproducció de l’Institut d’Investigacions Químiques del CSIC. «Aquest treball obre la porta al desenvolupament de la primera píndola anticonceptiva masculina d’un sol ús, cosa que ofereix una interessant alternativa a l’ocupació exclusiva d’anticonceptius orals en dones», destaca la científica en declaracions al Science Media Centre España.

¿Per què encara no hi ha anticonceptius per a homes?

Per entendre la importància d’aquest avanç científic s’ha de fer un pas enrere i preguntar-se per què encara no hi ha tractaments anticonceptius per a homes. L’explicació, lluny de poder resumir-se en una sola frase, inclou qüestions històriques, socials i científiques. En la dècada dels 50, just quan van arrencar els primers estudis a la recerca d’una pastilla per evitar embarassos no desitjats, els científics ja van plantejar la possibilitat de desenvolupar un fàrmac per a homes. El primer prototip de píndola anticonceptiva masculina es va descartar perquè, malgrat mostrar una bona eficàcia, el seu ús era incompatible amb la ingesta d’alcohol.

Els fàrmacs per controlar la fertilitat de les dones també van topar amb un conjunt d’efectes secundaris destacables però, tot i així, van tirar endavant i van donar lloc a la primera generació de pastilles anticonceptives. Durant dècades, la recerca de mètodes anticonceptius s’ha centrat gairebé exclusivament en les dones. Actualment, els únics dos mètodes anticonceptius enfocats en els homes han sigut els preservatius masculins i la vasectomia: el primer, com a mètode instantani amb una efectivitat variable, i el segon, com a mètode definitiu.

Tractaments descartats

Notícies relacionades

La recerca d’una píndola masculina s’ha reprès en els últims anys. Són diversos els fàrmacs experimentals que s’han desenvolupat fins a la data per alterar la producció d’espermatozoides però, fins ara, cap projecte ha prosperat fins a la fase final dels assajos clínics. En alguns casos, els tractaments experimentals han fracassat perquè trigaven diversos mesos a fer efecte (i alguns més a dissipar-se per recuperar els nivells normals de fertilitat). En d’altres, per la gran quantitat d’«efectes adversos» detectats durant els estudis. Fa tan sols uns anys, un dels fàrmacs més prometedors es va descartar després d’observar «símptomes preocupants» com ara «irritabilitat i canvis d’humor» en els homes que el prenien.

El prototip de pastilla anticonceptiva masculina desenvolupat pels científics de Weill Cornell, segons argumenten els seus propis creadors, tindria l’avantatge que es podria prendre just abans de tenir relacions sexuals, faria efecte de forma gairebé immediata i, a més, desapareixeria al cap de tan sols 24 hores. Encara queda un llarg camí d’investigacions i assajos clínics per comprovar l’efectivitat d’aquest compost però, tal com expliquen els responsables d’aquest estudi, aquest tipus de treballs ens situen cada vegada més a prop de poder anar a una farmàcia i demanar una píndola anticonceptiva per a homes.