Salut

Les malalties de transmissió sexual creixen un 84% en cinc anys a Espanya

Augmenten especialment el VIH, la clamídia i la gonorrea, sobretot entre els homes, que gairebé dupliquen els diagnòstics de les dones

La llei de l’avortament se centra a reduir aquests nivells amb mesures com la gratuïtat dels preservatius

Les malalties de transmissió sexual creixen un 84% en cinc anys a Espanya

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Tot i que el focus estigui posat en en la covid i en la verola del mico, el cert és que la incidència de lesmalalties de transmissió sexual no para d’augmentar. Les dades publicades aquest dijous per l’empresa de tecnologia especialitzada en salut Cegedim mostren que, en els últims cinc anys (de 2016 al 2021), malalties com el VIH, la clamídia i la gonorrea han crescut un 84% a Espanya, sobretot entre els homes, ja que el seu nombre de diagnòstics duplica el de les dones. Les últimes dades oficials del Ministeri de Sanitat, corresponents al 2019, ja indicaven aquest boom de malalties de transmissió sexual, però no s’ha frenat en els últims anys.

Per aturar aquest problema, el projecte de reforma de la llei de l’avortament que el Consell de Ministres va aprovar dimarts per a la seva remissió a les Corts incorpora dues mesures fonamentals: educació i repartiment gratuït de preservatius en instituts, centres penitenciaris i centres de serveis socials. Com va argumentar la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en la roda de premsa posterior al Consell, «la falta d’educació sexual a les escoles és el que està provocant l’augment d’infeccions de transmissió sexual, en un 70%, en un 80% i de vegades en un 150% [dels casos]».

I és que els estudis assenyalen, com també va recordar la ministra, que gairebé el 70% dels estudiants de secundària confessen que l’educació sexual que han rebut, que fins ara no ha estat reglada i ha depès de la voluntat de l’equip directiu o del professorat, no ha sigut útil per a la seva vida sexual i que són internet i els amics les seves principals fonts d’informació.

Les campanyes

Davant d’això, la reforma de la llei de salut sexual i reproductiva assenyala que «s’impulsaran campanyes periòdiques destinades a la prevenció de les infeccions de transmissió sexual». A més, indica que l’educació afectivosexual formarà part «del currículum durant tota l’etapa obligatòria», com ja ha establert la recent reforma educativa, l’anomenada ‘llei Celáa’, i que es repartiran mètodes anticonceptius barrera als centres de serveis socials, presons i instituts durant les campanyes d’educació sexual que realitzin els centres educatius.

Segons els experts, hi ha diversos motius del creixement exponencial de les malalties de transmissió sexual. D’una banda hi ha l’alliberament sexual i la multitud de trobades sexuals esporàdiques que es produeixen en l’actualitat. D’altra banda, s’ha perdut la por del contagi del VIH perquè aquesta malaltia ja no suposa una sentència de mort. I també s’hi suma que ara el sistema detecta més i millor aquestes malalties, tot i que encara queda molt camí per recórrer perquè, en ocasions, són asimptomàtiques.

L’estadística

Les dades publicades aquest dijous per Cegedim indiquen que del 2016 al 2021 han crescut un 343% els contagis del VIH, un 140% els de clamídia, un 71% els d’infeccions gonocòcciques (gonorrea) i un 59% els d’herpes genital. Les úniques malalties sexuals que van experimentar un descens són les hepatitis B, C i D.

Notícies relacionades

I, del total de diagnòstics, el VIH representa el 42%, les hepatitis el 26%, l’herpes genital el 14% i la sífilis el 8%, tot i que hi ha una gran diferència entre sexes. El virus del papil·loma humà (85%), l’herpes genital (63%) i la clamídia (59%) és més detectat en dones, mentre que la sífilis (80%), el VIH (76%), les infeccions gonocòcciques (72%) i les hepatitis B, C i D (62%) són més freqüents en homes.

Pel que fa a les edats, la clamídia es diagnostica majoritàriament sobre els 32 anys i va seguida pel virus del papil·loma humà i per les infeccions gonocòcciques, que tenen una mitjana d’edat de 36 i 37 anys, respectivament. Cap a la quarantena és més freqüent l’aparició de sífilis (45 anys) i del VIH (48 anys). Finalment, el diagnòstic del grup d’hepatitis B, C i D sol aparèixer cap als 54 anys.