Reconeixement científic
Jaume Ventura i Júlia Vergara-Alert, guardonats en els Premis Nacionals de Recerca 2023
La ‘Marató de TV3’ rep un reconeixement per la seva «singular fórmula de mecenatge científic»

L’economista Jaume Ventura, del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), i la viròloga Júlia Vergara-Alert, del Centre de Recerca a Sanitat Animal (IRTA-CReSA), han sigut guardonats amb els Premis Nacionals de Recerca 2023. Segons ha anunciat aquest dimecres el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, el treball d’aquests científics catalans destaca tant pel seu impacte acadèmic com per la seva repercussió internacional.
Ventura (Barcelona, 1963) ha sigut un dels pioners de les investigacions en macroeconomia i economia internacional. Els seus treballs en aquest àmbit s’han convertit en una referència acadèmica indispensable per als programes de doctorat de tot el món. Un dels seus èxits més destacables inclou la creació d’un model dinàmic sobre comerç internacional.
Vergara-Alert (Olesa de Montserrat, 1984) ha dedicat la seva vida a l’estudi de virus respiratoris. La investigadora és experta en coronavirus d’origen animal que han ‘saltat’ als humans com, per exemple, la diarrea epidèmica porcina, la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS-CoC) i, més recentment, al patogen responsable de la covid-19 (SARS-CoV-2). Els seus estudis sobre el virus responsable de la pandèmia han aconseguit mobilitzar més de 3,5 milions d’euros per a investigacions.
Amb l’entrega d’aquests premis, impulsats en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Catalunya distingeix la trajectòria d’aquests investigadors i se’ls atorga una dotació econòmica de 40.000 euros.
Mecenatge científic
Notícies relacionadesEls guardons d’aquest any també reconeixen, en la categoria de comunicació científica, el paper de ‘La Marató de TV3’ per la seva «singular fórmula de mecenatge científic» i per convertir-se en una «eina de mobilització ciutadana». En aquesta mateixa línia, la Fundació BBVA rep un guardó per la seva «trajectòria filantròpica en el finançament de diferents centres d’investigació d’excel·lència».
La iniciativa ‘UPF-CaixaBank-Economia en temps real’, creada per mesurar l’impacte de la pandèmia de covid-19 sobre les desigualtats socials, també rep un guardó en la categoria de col·laboració publicoprivada en R+D. L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), per la seva banda, destaca amb el premi d’Innovació per la creació de l’empresa ‘LuxQuanta’, una companyia que desenvolupa i comercialitza sistemes de distribució de claus quàntiques per encriptar les comunicacions d’entitats públiques i privades.
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Ocupació pública El Govern aprova aquest dimarts la pujada salarial del 0,5 % pendent per als funcionaris, segons CCOO i UGT
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any es pugui oferir assistència en 48 hores
- Salmonel·losi, la intoxicació estrella de l’estiu: riscos, símptomes i consells pràctics per evitar la infecció
- Les finances del club Radiografia de l'economia del Barça: "Hem passat de l'UCI a planta"
- Successos Mor un menor de dos anys en quedar-se tancat dins d'un cotxe a Valls
- Segons l’Institut Carles III Espanya registra 265 morts prematures atribuïbles a la calor de l’última setmana, 43 a Catalunya
- Corrupció al PSOE Els socis de Sánchez planten Feijóo i rebutgen negociar una moció de censura