Reconeixement científic

Jaume Ventura i Júlia Vergara-Alert, guardonats en els Premis Nacionals de Recerca 2023

  • La ‘Marató de TV3’ rep un reconeixement per la seva «singular fórmula de mecenatge científic»

Jaume Ventura i Júlia Vergara-Alert, guardonats en els Premis Nacionals de Recerca 2023
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’economista Jaume Ventura, del Centre de Recerca en Economia Internacional (CREI), i la viròloga Júlia Vergara-Alert, del Centre de Recerca a Sanitat Animal (IRTA-CReSA), han sigut guardonats amb els Premis Nacionals de Recerca 2023. Segons ha anunciat aquest dimecres el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, el treball d’aquests científics catalans destaca tant pel seu impacte acadèmic com per la seva repercussió internacional.

Ventura (Barcelona, 1963) ha sigut un dels pioners de les investigacions en macroeconomia i economia internacional. Els seus treballs en aquest àmbit s’han convertit en una referència acadèmica indispensable per als programes de doctorat de tot el món. Un dels seus èxits més destacables inclou la creació d’un model dinàmic sobre comerç internacional.

Vergara-Alert (Olesa de Montserrat, 1984) ha dedicat la seva vida a l’estudi de virus respiratoris. La investigadora és experta en coronavirus d’origen animal que han ‘saltat’ als humans com, per exemple, la diarrea epidèmica porcina, la síndrome respiratòria de l’Orient Mitjà (MERS-CoC) i, més recentment, al patogen responsable de la covid-19 (SARS-CoV-2). Els seus estudis sobre el virus responsable de la pandèmia han aconseguit mobilitzar més de 3,5 milions d’euros per a investigacions.

Amb l’entrega d’aquests premis, impulsats en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Catalunya distingeix la trajectòria d’aquests investigadors i se’ls atorga una dotació econòmica de 40.000 euros

Mecenatge científic

Notícies relacionades

Els guardons d’aquest any també reconeixen, en la categoria de comunicació científica, el paper de ‘La Marató de TV3’ per la seva «singular fórmula de mecenatge científic» i per convertir-se en una «eina de mobilització ciutadana». En aquesta mateixa línia, la Fundació BBVA rep un guardó per la seva «trajectòria filantròpica en el finançament de diferents centres d’investigació d’excel·lència».

La iniciativa ‘UPF-CaixaBank-Economia en temps real’, creada per mesurar l’impacte de la pandèmia de covid-19 sobre les desigualtats socials, també rep un guardó en la categoria de col·laboració publicoprivada en R+D. L’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), per la seva banda, destaca amb el premi d’Innovació per la creació de l’empresa ‘LuxQuanta’, una companyia que desenvolupa i comercialitza sistemes de distribució de claus quàntiques per encriptar les comunicacions d’entitats públiques i privades. 

Temes:

Generalitat