Recerca científica

El risc de desenvolupar Alzheimer augmenta entre les persones grans amb covid

Un estudi que publica ‘Journal of Alzheimer’s Disease’ indica que el risc de desenvolupar aquesta malaltia és entre un 50% i un 80% més alt que un grup de control

El risc de desenvolupar Alzheimer augmenta entre les persones grans amb covid

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
EFE

Les persones grans que han passat la covid-19 presenten un risc «substancialment més alt» de desenvolupar Alzheimer en el termini d’un any, i s’ha observat especialment entre les dones, almenys, de 85 anys.

Un estudi que publica ‘Journal of Alzheimer’s Disease’ portat a terme amb pacients de més 65 anys indica que el risc de desenvolupar aquesta malaltia és entre un 50% i un 80% més alt que un grup de control.

La recerca, a càrrec de la Universitat Case Western Reserve (Estats Units) i que va estudiar els registres mèdics de més de sis milions de pacients, indica que el risc més alt es va observar en les dones d’almenys 85 anys.

Així mateix, després de la recerca, els investigadors afirmen que no és clar si la covid-19 desencadena un nou desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer o si accelera la seva aparició.

Dos elements essencials

Els factors que intervenen en el desenvolupament de l’Alzheimer no es coneixen bé, però hi ha dos elements que es consideren importants: les infeccions prèvies, especialment les víriques, i la inflamació.

Atès que la infecció per SARS-CoV-2 s’ha associat a anomalies del sistema nerviós central, inclosa la inflamació, l’equip va voler comprovar si, «fins i tot a curt termini, la covid-19 podia conduir a un augment dels diagnòstics», va dir una de les autores de l’estudi, Pamela Davis, citada per la universitat.

L’equip de recerca va analitzar les històries clíniques de 6,2 milions d’adults de 65 anys que van rebre tractament mèdic entre febrer del 2020 i maig del 2021 i que no tenien un diagnòstic previ d’Alzheimer.

Notícies relacionades

La malaltia d’Alzheimer és «una malaltia greu i desafiadora, i pensàvem que havíem fet un gir a la situació al reduir els factors de risc generals, com la hipertensió, les malalties cardíaques, l’obesitat i l’estil de vida sedentari», va afegir la investigadora.

Però ara, les conseqüències a llarg termini de la covid-19 encara estan emergint, per això «és important continuar vigilant l’impacte d’aquesta malaltia en la futura discapacitat».