Bretxa de gènere

Com més salari, més homes

La desigualtat entre homes i dones en l’FP es manifesta en múltiples dimensions: inserció laboral directa, compatibilitat entre feina i estudis, continuïtat formativa i sous. El 33,34% dels homes amb grau superior cobren més de 1.500 euros, davant el 18,27% de les dones.

El 37,5% dels  homes segueixen estudiant, davant el 31,54% de les dones

Estudiantes de fabricación mecánica en un instituto catalán.

Estudiantes de fabricación mecánica en un instituto catalán. / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En els salaris inferiors a 1.500 euros hi predominen les dones, tant a la franja inferior a 1.200 euros com en la dels salaris que oscil·len entre els 1.200 i els 1.500 euros. Mentrestant, ells representen el percentatge més elevat (33,34%) en els salaris superiors a 1.500 euros.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2024, elaborat pel Consell General de Cambres de Comerç i el Departament d’Educació i Formació Professional i presentat ahir a la Casa Llotja de Mar de Barcelona. L’estudi conclou que –tenint en compte que al mercat laboral els homes no només tenen més probabilitats de treballar a jornada completa, sinó que també tenen salaris més alts– s’evidencia que hi continua havent una desigualtat de gènere que es manifesta en múltiples dimensions: inserció laboral directa, compatibilitat entre feina i estudis, salaris i continuïtat formativa.

En una comparativa general, l’estudi mostra sense embuts com els salaris es relacionen directament amb el gènere. Fins i tot mirant el nivell d’estudis –com més alt és el nivell d’estudis, més elevats són els salaris–, aquest factor és especialment clau també entre homes.

En concret, el col·lectiu amb salaris més baixos és el de les dones amb grau mitjà, en els quals el 46,74% obté ingressos inferiors als 1.200 euros, mentre que els homes amb grau superior que perceben salaris que superen els 1.500 euros suposen el 33,34%.

Les diferències salarials són més rellevants en el grau superior, en què mentre el 33,34% dels homes superen els 1.500 euros mensuals, només el 18,27% de les dones amb aquest mateix nivell de titulació arriben a aquest sou.

Així, el nou informe sobre la inserció laboral dels ensenyaments professionals el 2024 a Catalunya constata que continua existint una bretxa salarial significativa entre homes i dones, ja que aquestes últimes es troben majoritàriament en els trams d’ingressos més baixos, independentment del nivell de qualificació.

A més, els homes tenen un percentatge més alt d’inserció laboral directa (35%) que les dones (33,44%). Respecte a la continuïtat en els estudis, predominen també ells: el 37,5% dels alumnes homes continuen estudiant, davant el 31,54% de les alumnes.

Notícies relacionades

Compatibilitat

A l’hora de trobar feina, l’estudi constata també que els homes tenen més probabilitats d’aconseguir ocupació exclusivament després de graduar-se; per contra, les dones destaquen en "la compatibilitat entre la feina i els estudis", amb un 23,25% davant el 17,30% dels homes. Per tant, mentre que els homes tenen més facilitats per inserir-se directament al mercat laboral, les dones destaquen per combinar ocupació i estudis.