El desafiament de la igualtat de gènere
La falta de seguretat jurídica de la ‘llei trans’ divideix el TC
El frau en els Bombers de Catalunya coincideix amb el debat en l’alt tribunal, que busca consens després de la retirada de la ponència que validava la norma.
L’impàs en el tribunal de garanties cobra importància d’acord amb la realitat

Els dubtes relatius a la seguretat jurídica de determinats aspectes de la llei trans, com és tot el que està vinculat al règim de modificació en el Registre Civil de la menció relativa al sexe de les persones, van causar una forta divisió en el sector progressista del Tribunal Constitucional, fet que va obligar a retirar la ponència presentada l’abril passat pel magistrat i exministre de Justícia Juan Carlos Campo, que validava aquest i altres punts conflictius de la norma. L’assumpte va quedar en "repòs" –segons la terminologia utilitzada per alguns dels magistrats consultats– en nom de la recerca de consens en la resposta que s’ha de donar al recurs del PP.
L’impàs en el tribunal de garanties cobra importància d’acord amb la realitat, i un exemple són els intents del Departament d’Interior de Catalunya per frenar canvis de sexe que poden ser fraudulents en el cos de Bombers.
Quant al debat en el si del Tribunal Constitucional, parts del sector progressista van mostrar la seva discrepància amb el que va assenyalar Campo en relació amb les modificacions en el Registre, ja que en la ponència es deia expressament que la norma impulsada per la que va ser al seu dia ministra d’Igualtat, Irene Montero, "no desatén les exigències de certesa i previsibilitat", associades al principi de seguretat jurídica.
Per a un ampli sector del Constitucional, no obstant, és "fonamental" tornar a valorar aquest assumpte en profunditat, ja que, si s’hi trobés falta de seguretat jurídica, tindria lloc la declaració d’inconstitucionalitat de la norma, és a dir, l’anul·lació d’aquesta part de la llei, que és la que sustenta precisament els canvis de sexe com els que es qüestionen en els bombers catalans.
Conductes fraudulentes
Altres fonts de l’òrgan de garanties confirmen que la seguretat jurídica és pedra de toc en el debat encara pendent, però afegeixen que els possibles fraus només van ser introduïts en el debat que es va desenvolupar fa dues setmanes de manera tangencial i que a més no haurien de ser cosa del Tribunal Constitucional. Afegeixen que totes les lleis corren el risc de donar lloc a conductes fraudulentes, però que per perseguir-les ja existeix el dret administratiu i, en últim terme, la sanció penal.
Notícies relacionadesEl debat encara pendent en el Constitucional se centra en el que assenyala en el seu recurs el PP, que qüestiona que el règim de modificació registral de la menció relativa al sexe de les persones estigui basat en una mera manifestació de la disconformitat amb el sexe inscrit de qui sol·licita aquesta rectificació. Segons el recurs, a més de vulnerar la seguretat jurídica, també afecta el mandat constitucional de promoure les condicions per a la igualtat real i efectiva de les dones, el dret a la intimitat personal i el principi de legalitat penal.
Es qüestiona, en suma, que la llei permeti la rectificació del sexe en el Registre Civil sense condicionar aquesta possibilitat a la concurrència de cap requisit. L’"amplitud" de la llei, segons assenyalen a aquest diari membres de la judicatura, com ara Fernando Portillo, portaveu del Fòrum Judicial Independent, fa innecessaris altres requisits com podrien ser l’estabilitat en la situació de transsexualitat.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- EL MERCAT BLAUGRANA El Barça renova Ansu Fati fins al 2028 i el cedeix al Mònaco
- Sanitat pública Catalunya reforma l’atenció primària perquè en un any l’atenció sigui en 48 hores
- Mobilitat Evacuats una vintena de passatgers pel túnel del funicular de Montjuïc per una incidència
- Publicació al novembre Joan Carles I es reivindica al seu llibre de memòries cinc anys després de l’‘autoexili’
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses