Missió James Webb

Descobreixen la galàxia més antiga de l’univers

La GLASS-z13 es va formar 300 milions d’anys després del Big Bang

Descobreixen la galàxia més antiga de l’univers
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El telescopi James Webb (JWST) continua la seva missió per estudiar la llum de les primeres estrelles, indagar què hi ha més enllà dels núvols de pols còsmica i buscar senyals de vida en altres planetes.

Les primeres imatges van sorprendre la comunitat científica i ara, gràcies a la seva càmera d’infraroig pròxim (NIRCam), un equip ha revelat la galàxia més antiga de l’univers, que han batejat com a GLASS-z13 i té 13.500 anys.

Bat un rècord del 2015

Gràcies a la informació capturada pel JWST, Rohan Naidu i el seu equip (25 astrònoms d’arreu del món) de Harvard i el ‘Smithsonian Center of Astrophysics’, han establert que la GLASS-z13 es va formar 300 milions d’anys després del Big Bang (que va passar fa 13.800 anys).

El telescopi especial Hubble va descobrir el 2015 la GN-z11, que era fins ara la més antiga, i es va crear 400 milions d’anys després del Big Bang.

Més petites que la Via Làctia

Notícies relacionades

A més de la GLASS-z13, han trobat una altra galàxia (GLASS-z11) que té una antiguitat similar a la GN-z11. Segons les dades dels investigadors, les dues últimes troballes tenen un diàmetre bastant petit (el de la GLASS-z13 és de 1.600 anys llum i el de la CLASS-z11, de 2.300), en comparació amb la Via Làctia (100.000 anys llum).

Els astrònoms també han determinat que la massa de les dues galàxies és d’uns 1.000 milions de sols, una cosa més comuna per a aquelles formades 500 anys després del Big Bang. Això podria indicar que les estrelles es van crear fins i tot abans del que ells creuen, una cosa que no acaben d’entendre.