Veu autoritzada

La científica que va desenvolupar la vacuna d’AstraZeneca afirma que una dosi de reforç és innecessària

  • La immunitat que s’obté de la pauta completa de vacunació «dura bé», assegura l’experta de la Universitat d’Oxford Sarah Gilbert

BARCELONA 16/04/2021 SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19.Vacuna
Vacunas
vacunación
AstraZeneca
Centro de vacunación instalado en el

BARCELONA 16/04/2021 SOCIEDAD AstraZeneca COVID-19.Vacuna Vacunas vacunación AstraZeneca Centro de vacunación instalado en el / JOAN CORTADELLAS (Delegaciones)

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un programa massiu de dosis de reforç contra la Covid-19 no és necessari perquè la immunitat que s’obté de la pauta completa de vacunació «dura bé», va dir Sarah Gilbert, la científica que va desenvolupar la vacuna d’AstraZeneca.

L’experta de la Universitat d’Oxford va assenyalar al diari ‘The Daily Telegraph’, en una entrevista publicada avui, que la immunitat dura per a la majoria de les persones que van rebre les dues dosis, fins i tot davant la variant delta, altament contagiosa. Gilbert va ressaltar que es considerarà una dosi de reforç per a avis o persones amb debilitat immunològica, però que no considera necessari un reforç per a «tothom».

La científica aconsella, en canvi, que el Regne Unit enviï a països del tercer món subministraments de la vacuna, especialment a les regions del món on tan sols una petita proporció de la població ha sigut vacunada.

«A mesura que el virus s’estén entre la població, muta, s’adapta i evoluciona, com la variant delta. Amb aquests brots, volem aturar-los al més aviat possible», va afegir. «Necessitem portar vacunes a països on ha sigut vacunada poca població. Hem de fer-ho millor en aquest aspecte. La primera dosi és la que té més impacte», va afegir.

Notícies relacionades

Actualment, el denominat Comitè Conjunt sobre Vacunació i Immunització (JCVI, per les seves sigles en anglès) està debatent sobre si aconsella una tercera dosi de reforç de cara a l’hivern, així que s’espera una decisió en els pròxims dies. Segons les últimes xifres oficials, el 80,4% dels més grans de 16 anys ha rebut la pauta completa de vacunació al Regne Unit.

A més, Gilbert va advertir que el Regne Unit s’ha de preparar per a una altra eventual pandèmia. «Hi ha molts [patògens] que porten els ratpenats, per exemple, que poden començar a infectar humans», va explicar la científica, i va ressaltar que els animals salvatges estan més en contacte amb humans a causa de la desforestació i la destrucció del medi ambient on aquests animals viuen. «Hi haurà una altra pandèmia. Això sona negatiu, però hi hem d’estar preparats», va insistir