Tercera dosi

Moderna prepara una dosi única de reforç contra Covid i grip

Vacuna de Moderna en el Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona

Vacuna de Moderna en el Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts

La farmacèutica nord-americana Moderna va anunciar aquest dijous que ha començat un programa per desenvolupar una vacuna d’una única dosi que combina un reforç contra la Covid-19 i un altre contra la grip.

«Avui anunciem el primer pas del nostre nou programa de vacunes respiratòries per al desenvolupament d’una vacuna de dosi única que combina un reforç contra la Covid-19 i un reforç contra la grip», va assegurar la companyia en un comunicat en què presentava els avanços de la seva cartera de productes.

Moderna va entregar la setmana passada els primers resultats dels seus assajos clínics a les autoritats sanitàries i europees. «Estem satisfets d’haver sol·licitat una autorització condicional de comercialització a l’Agència Europea de Medicaments per a la nostra [vacuna] candidata de reforç al nivell de dosis de 50 micrograms», va assegurar en un comunicat la farmacèutica nord-americana.

El conseller delegat de Moderna, Stéphane Bancel, va apuntar que els estudis i anàlisis addicionals «mostren que una dosi de reforç de 50 micrograms» de la seva vacuna de la Covid-19 «provoca fortes respostes d’anticossos contra la variant delta» de coronavirus. La companyia va explicar que es va modificar la segona fase de l’estudi clínic per incloure-hi la tercera dosi administrada «aproximadament» sis mesos després de la segona.

Tercera dosi sense aprovar

A l’agost, l’Administració d’Aliments i Medicaments dels Estats Units (FDA) va començar a recomanar l’ús d’una tercera dosi per a les persones amb un sistema immune debilitat, com pacients de trasplantament d’òrgans, persones amb el VIH o alguns malalts de càncer, que no van registrar una resposta immune adequada a les dues primeres vacunes.

Notícies relacionades

Recentment, les autoritats nord-americanes també van anunciar plans de començar a oferir la dosi de reforç a la població general que hagi rebut les vacunes mRNA (Moderna i Pfizer) començant la setmana del 20 de setembre per a aquells que s’hagin posat les dues dosis inicials fa més de vuit mesos.

Això, no obstant, encara ha de ser aprovat per l’FDA i pels centres de control i prevenció de malalties (CDC, en anglès) del país.