Diversificació del virus
La variant mu, monitoritzada per l’OMS per escapar-se de les vacunes
L’OMS n’ha recalcat el seu interès i la necessitat d’estar en observació
Gairebé la meitat de contagis a Colòmbia són causats per aquesta mutació

Cada vegada hi ha més variants del coronavirus: beta, delta, lambda o la recent C.1.2; però ara se n’ha identificat una altra que està guanyant terreny a l’Amèrica Llatina i que preocupa les autoritats sanitàries.
Es tracta de la variant mu –o B.1.621–, identificada per primera vegada aquest gener a Colòmbia, però, tot i que no estigui tan estesa com la delta, ja ocupa gairebé 4 de cada 10 contagis del país colombià.
Sota vigilància
Tots els virus –inclosa la Covid– van mutant amb el temps, però la majoria d’aquestes alteracions tenen poca incidència –o nul·la– en les característiques del virus. Però n’hi ha algunes que sí que poden afectar directament les propietats del virus: la capacitat i la velocitat de propagació, la gravetat de la malaltia o l’eficàcia de les vacunes o medicaments.
En concret, aquesta variant s’ha catalogat com ‘d’interès’ i està sota el punt de mira, ja que presenta mutacions que podrien tenir més capacitat per escapar l’efecte de les vacunes –com passa també amb la variant beta–, segons ha afirmat l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per tant, han decidit catalogar-la per monitoritzar-la per les seves propietats potencials de fuita immunològica.
Tot i així, no se la classifica com a variant preocupant, ja que en aquesta categoria s’ubiquen només les que suposen algun tipus de risc afegit: alfa (la britànica), beta (la sud-africana), gamma (la brasilera) i delta (l’índia).
Presència i origen
Notícies relacionadesL’OMS ha afirmat que «tot i que la prevalença global de la variant mu entre els casos seqüenciats ha disminuït i actualment està per sota del 0,1%, la prevalença a Colòmbia (39%) i l’Equador (13%) ha augmentat constantment». «L’epidemiologia de la variant mu a l’Amèrica del Sud, particularment amb la cocirculació de la variant delta, serà monitoritzada per detectar-hi canvis», ha explicat.
Així, l’epidemiòloga de malalties infeccioses i líder tècnica de Covid a l’OMS, Maria Van Kerkhove, ha explicat la situació de la nova variant mu. «Conté mutacions que necessiten un estudi més profund, necessita estar en observació», ha afirmat.
➡️Data on Mu has been shread with @WHO Virus Evolution Working Group 🙏
— Maria Van Kerkhove (@mvankerkhove) 31 de agosto de 2021
➡️As of 29 Aug, 4.5k sequences of Mu have been uploaded to @GISAID from 39 countries
➡️ Circulation of Mu is ⬇️ globally & < 0.1% of currently shared sequences of Mu, but this needs careful observation
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Criança El pediatre Carlos González, sobre l'exposició dels nens a les pantalles: "Fins a aquesta edat, res"
- Energia El Govern central exigeix per a aquesta mateixa tarda a REE i totes les elèctriques totes les dades sobre l'apagada
- Educació superior Creix més del 50% el nombre d’universitaris que han de compaginar estudis i treball en només tres anys
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig
- Plataformes digitals La moderadora de continguts de Meta registra un ero històric: 2.062 acomiadaments a la torre Glòries