Diversificació del virus

La variant mu, monitoritzada per l’OMS per escapar-se de les vacunes

  • L’OMS n’ha recalcat el seu interès i la necessitat d’estar en observació

  • Gairebé la meitat de contagis a Colòmbia són causats per aquesta mutació

La variant mu, monitoritzada per l’OMS per escapar-se de les vacunes
2
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada vegada hi ha més variants del coronavirus: beta, delta, lambda o la recent C.1.2; però ara se n’ha identificat una altra que està guanyant terreny a l’Amèrica Llatina i que preocupa les autoritats sanitàries.

Es tracta de la variant mu –o B.1.621–, identificada per primera vegada aquest gener a Colòmbia, però, tot i que no estigui tan estesa com la delta, ja ocupa gairebé 4 de cada 10 contagis del país colombià.

Sota vigilància

Tots els virus –inclosa la Covid– van mutant amb el temps, però la majoria d’aquestes alteracions tenen poca incidència –o nul·la– en les característiques del virus. Però n’hi ha algunes que sí que poden afectar directament les propietats del virus: la capacitat i la velocitat de propagació, la gravetat de la malaltia o l’eficàcia de les vacunes o medicaments.

En concret, aquesta variant s’ha catalogat com ‘d’interès’ i està sota el punt de mira, ja que presenta mutacions que podrien tenir més capacitat per escapar l’efecte de les vacunes –com passa també amb la variant beta–, segons ha afirmat l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per tant, han decidit catalogar-la per monitoritzar-la per les seves propietats potencials de fuita immunològica.

Tot i així, no se la classifica com a variant preocupant, ja que en aquesta categoria s’ubiquen només les que suposen algun tipus de risc afegit: alfa (la britànica), beta (la sud-africana), gamma (la brasilera) i delta (l’índia).

Presència i origen

Notícies relacionades

L’OMS ha afirmat que «tot i que la prevalença global de la variant mu entre els casos seqüenciats ha disminuït i actualment està per sota del 0,1%, la prevalença a Colòmbia (39%) i l’Equador (13%) ha augmentat constantment». «L’epidemiologia de la variant mu a l’Amèrica del Sud, particularment amb la cocirculació de la variant delta, serà monitoritzada per detectar-hi canvis», ha explicat.

Així, l’epidemiòloga de malalties infeccioses i líder tècnica de Covid a l’OMS, Maria Van Kerkhove, ha explicat la situació de la nova variant mu. «Conté mutacions que necessiten un estudi més profund, necessita estar en observació», ha afirmat.

Temes:

Coronavirus