Estudi britànic

La variant delta de la Covid infecta amb la mateixa càrrega viral vacunats que no vacunats

  • Investigadors certifiquen que la vacuna no prevé la transmissió però sí la infecció greu

La variant delta de la Covid infecta amb la mateixa càrrega viral vacunats que no vacunats
2
Es llegeix en minuts

La variant delta del coronavirus infecta amb la mateixa càrrega viral les persones que estan vacunades com les que no ho estan, segons una anàlisi preliminar d’un estudi portat a terme per investigadors de la Universitat d’Oxford (Regne Unit) i que ha sigut publicada a la revista ‘The BMJ’. Actualment, tenir dues dosis de la vacuna és la forma més eficaç de garantir la protecció contra aquesta i altres variants, si bé se sap que tot i que s’estigui completament vacunat hi ha un risc d’infectar-se tot i que de forma més lleu.

Davant això, els experts han comprovat que els que es contagien amb la variant delta tenen nivells de virus similars als que no s’han vacunat, cosa que suposa un desafiament» «més gran a l’hora d’arribar a la immunitat de grup contra el coronavirus. En concret, en el treball, publicat com a preimpressió i encara no revisat per parells, s’ha observat que les vacunes desenvolupades per AstraZeneca i Pfizer ofereixen una bona protecció contra noves infeccions, si bé no tant quan es tracta de la variant delta.

Per arribar a aquesta conclusió, els investigadors van analitzar 2.580.021 resultats d’hisops presos de 384.543 adults entre l’1 de desembre del 2020 i el 16 de maig del 2021, quan va predominar la variant alfa, i 811.624 resultats de 358.983 adults entre el 17 de maig i l’1 d’agost del 2021, quan va prevaler el delta.

Així, van observar que quan va prevaler la variant delta, l’eficàcia de la vacuna Pfizer va ser del 80% als 14 o més dies després de dues dosis, que va ser més gran que després de dues dosis de la vacuna AstraZeneca (67%) però no significativament diferent de la protecció que brinda la immunitat natural en persones no vacunades que van donar positiu al SARS-CoV-2 (72%).

Més defenses entre els qui van passar la Covid

Notícies relacionades

L’eficàcia de les dues vacunes no va dependre del temps transcorregut entre la primera i la segona dosi, si bé les persones que van ser vacunades després d’haver patit la Covid-19 van tenir més protecció amb les vacunes que les que van ser vacunades sense una infecció natural prèvia. Per exemple, als 14 dies després d’una segona dosi d’AstraZeneca, de mitjana, les taxes de totes les noves infeccions per Covid-19 havien disminuït en un 88% entre els que tenien una infecció prèvia, en comparació amb el 68% dels que no havien passat la Covid-19. Els percentatges van ser del 93% i el 85%, respectivament, per a la vacuna Pfizer.

L’estudi també va mostrar que la càrrega viral va ser més baixa immediatament després de les dues dosis de Pfizer, però que va augmentar més ràpid amb el temps que després de la vacuna AstraZeneca, cosa que va portar a nivells similars de càrrega viral als tres mesos després de la segona dosi de les dues vacunes. «Ara hi ha bastantes proves que totes les vacunes són molt millors per reduir el risc de malaltia greu que per reduir el risc d’infecció. Ara sabem que la vacunació no aturarà la infecció i la transmissió, però sí que reduirà el risc. El principal valor de la immunització és reduir el risc de malaltia greu i mort», han conclòs els experts.

Temes:

Coronavirus