Estudis

Gossos i gats també emmalalteixen de Covid-19: així es contagien i aquests són els seus símptomes

  • Un estudi apunta que el 67% dels gats i el 43% dels gossos que viuen amb persones infectades de Covid-19 també contrauen la malaltia

  • La majoria de mascotes no presenten signes de malestar, tot i que alguns símptomes poden diferir entre gossos i gats

Gossos i gats també emmalalteixen de Covid-19: així es contagien i aquests són els seus símptomes

V. R.

3
Es llegeix en minuts

La pandèmia de la Covid-19 va començar quan el virus va saltar del ratpenat al primer pacient infectat (i qui sap si, entremig, va passar per alguna altra víctima del món animal). No hi ha dubtes, doncs, que el patogen se les enginya per saltar entre espècies. Just per això hi ha una pregunta recurrent que circula des que va començar la crisi sanitària: ¿Són les mascotes susceptibles a emmalaltir de Covid-19? I, sobretot, ¿poden els gats i gossos domèstics contraure el virus si els amos estan infectats?

Molt s’ha escrit i molt s’ha investigat sobre aquesta qüestió. Sobretot arran dels primers casos de mascotes diagnosticades amb Covid-19 al principi de la pandèmia. La qüestió de fons no és si és possible o no el contagi entre espècies, sinó la probabilitat que passi. Dues investigacions presentades aquesta setmana al Congrés Europeu de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ECCMID) suggereixen que, tot i que la majoria de mascotes no mostren signes de la malaltia, és més probable del que es creia que gossos i gats emmalalteixin de Covid-19.

El 67% dels gats i el 43% dels gossos

El primer estudi, liderat per la doctora Dorothee Bienzle de la Universitat de Guelph (Canadà), va analitzar l’estat de 48 gats i 54 gossos que vivien en llars on hi havia hagut casos de Covid-19. Els investigadors van realitzar test d’anticossos per rastrejar signes d’infecció passada en aquests animals i, al seu torn, van preguntar als seus amos com havien interactuat amb les seves mascotes durant els dies de la seva malaltia. Així mateix, l’estudi també va analitzar 75 gossos que vivien en un refugi i 75 gats de carrer per comparar els resultats amb una mostra d’animals no exposats de manera directa al contagi.

Segons recull aquest treball, el 67% dels gats i el 43% dels gossos que van viure amb persones amb Covid-19 també es van contagiar del virus. També van emmalaltir el 9% dels gossos i el 3% dels gats llistes de carrers estudiades. Els símptomes més comuns en gossos van ser la falta d’energia i la pèrdua de gana. També es van detectar quadros lleus de tos i diarrea. En el cas dels felins, en canvi, els símptomes més habituals en gats van ser secreció nasal i dificultat per respirar. La gran majoria van ser lleus, tot i que se’n van detectar almenys tres greus.

La investigació també conclou que el contacte entre amo i mascota durant el període de la infecció i certs hàbits com dormir junts o fer-se carícies, petons i abraçades no implica més probabilitats d’infecció. L’única diferència significativa es va trobar en el cas dels gats. Segons aquest estudi, els felins que van dormir al mateix lloc que els seus amos malalts es van contagiar més i van desenvolupar més símptomes clínics de la malaltia.

Víctimes col·laterals

El segon estudi, basat en el seguiment de 156 gossos i 154 gats, mostra que fins al 20% de les mascotes s’han contagiat i han desenvolupat anticossos contra el virus. Aquesta xifra, tot i que molt més exigua que la que va proporcionar l’anterior estudi, confirmaria l’«alta prevalença de la Covid-19 en gossos i gats que viuen en contacte estret amb pacients amb Covid-19». Entre els animals analitzats en aquest treball es van detectar sis gats i set gossos (4,2%) que van donar positiu a una PCR i 31 gats i 23 gossos (17,4%) que van donar positiu en proves d’anticossos.

Notícies relacionades

Aquest estudi, liderat per Els Broens, de la Universitat d’Utrecht (Països Baixos), suggereix que tots aquests animals es van contagiar arran de la infecció dels seus amos. Fins ara no hi ha registre de contagis de gossos i gats a humans. Ni entre mascotes. Els experts, de fet, recorden que la millor manera d’evitar contagiar les mascotes és seguir les mateixes mesures de precaució que amb els humans: respectar les normes higièniques i limitar el contacte en la mesura possible.

«Hem de pensar en aquests animals com a ‘víctimes col·laterals’, no com a potencials responsables», destacava el maig d’any passat l’investigador Joaquim Segalés, en declaracions a aquest diari, després de la detecció del primer gat amb Covid-19 d’Espanya. Un any més tard, el missatge continua sent el mateix. Cuidar les mascotes com cuidem de qualsevol altre membre de la família.