CLUB ENTENDRE + ANIMALS I PLANTES

Així ha afectat (i afecta) la pandèmia de la Covid a gossos i gats

  • S’ha parlat molt de com perjudica el coronavirus la ment i el comportament humà, però molt poc de com el pateixen els animals

  • Els experts ofereixen unes pautes per saber com està la teva mascota i destaquen que «els seus problemes de salut deriven de problemes anímics o psicològics»

Així ha afectat (i afecta) la pandèmia de la Covid a gossos i gats
5
Es llegeix en minuts
Vega S. Sánchez
Vega S. Sánchez

Periodista

Especialista en animals, plantes i curiositats

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Qui té un gos, no només té un amic: també un salconduit per sortir al carrer durant els més de dos mesos i mig que va durar el confinament total a Espanya l’any passat.

No en va es va duplicar la demanda de cadells durant aquella època, segons dades fetes públiques a l’abril per la Reial Societat Canina Espanyola, i fins i tot la picaresca va fer que hi hagués persones que prestessin o lloguessin els seus gossos per poder sortir al carrer, un cas que va arribar a orelles de la Fiscalia de Medi Ambient, que el març de l’any passat ja va advertir del risc de possibles abandonaments d’animals, especialment gossos, després del final de l’estat d’alarma.

No obstant, les notícies contradictòries sobre si els animals domèstics –gossos i gats sobretot– eren capaços de transmetre el virus als humans o no va fer que es disparessin les alarmes i que països com la Xina sacrifiquessin les seves mascotes.

Però, ¿com va afectar (i afecta) la pandèmia els animals de companyia? Deixant de banda la possibilitat que un animal domèstic transmeti a les persones o a altres animals el virus que causa la Covid-19 i tenint en compte que amb prou feines s’han conegut casos de coronavirus, la realitat és que l’estat d’alarma i el confinament ha trastocat les seves vides, tenint en compte que també ha trastocat la dels seus amos.

Estrès i ansietat

S’ha publicat molt sobre els trastorns de la son, l’estrès, l’ansietat i altres seqüeles psicològiques que la Covid i elconfinament total i parcial ha provocat en les persones. Però poc s’ha dit sobre com hem reaccionat amb els nostres millors amics durant aquella etapa i l’estrès que els ha provocat a ells el canvi de no veure els seus amos en tot el dia –i tenir la casa sencera per a ells sols– a haver de compartir-la 24 hores amb la família al complet.

«El confinament ha sigut pitjor per als gats, que són animals menys sociables», explica Marta Amat, doctora en veterinària, etologia –la branca de la biologia i de la psicologia experimental que estudia el comportament dels animals en els seus mitjans naturals– i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). «I si hi havia nens a casa, ho devien passar fatal», afegeix Amat, que ja va donar al maig una sèrie de consells per a aquest diari sobre com fer correctament el desconfinament de les nostres mascotes.

Amat considera que l’establiment d’unes pautes de rutina ha sigut clau a l’hora de prevenir l’estrès en gossos i gats, les mascotes més comunes.

Més control d’animals exòtics

Per al seu col·lega de professió Jaume Martorell, doctor en veterinària d’animals exòtics, el confinament ha sigut millor per a ells «perquè han estat més atesos; la gent ha estat més pendent d’ells». «A l’estar més controlats», explica, els amos han sigut més conscients de quan acudir als especialistes «per una urgència» i ho han fet.

Martorell assegura, com la doctora Amat, que la contrapartida per als animals ha sigut «l’excés d’atenció», però creu que és important perquè «els problemes de salut deriven de problemes anímics o psicològics».

¿I com és possible detectar si a la teva mascota li ha afectat anímicament el confinament i la Covid?

Martorell dona unes claus, «indicadors que alguna cosa no va bé, perquè sempre hi ha d’haver un perquè»:

Pelatge o pell

L’animal ha de tenir el cabell i la pell brillant, sense escames (si no en tenen) o èczemes, sense faves ni zones en les quals no tinguin pèl sense motiu aparent. La textura de la pell o pelatge tampoc ha de canviar en excés.

Pèrdua de gana o pes notable

La seva alimentació és bàsica i un element que permet avaluar el seu estat d’ànim. Si normalment menja bé el tipus de menjar que li correspon i deixa de fer-ho, és símptoma que alguna cosa no va bé.

Retraïment o canvis en la cara

Si la nostra mascota es mostra més cohibida de l’habitual, si ha canviat l’expressió facial que sol tenir o fins i tot la posició d’ulls, orelles i nas, és indicatiu que alguna cosa li passa.

 Canvis de comportament sobtats

Si hi ha variació en les pautes que l’animal solia seguir quan l’amo arribava a casa, quan sentia determinat soroll, etcètera. Si no reacciona com ho feia abans a certs estímuls externs.

Apatia i símptomes de cansament

En aquest cas, la nostra mascota mostra desídia a l’hora d’interactuar o jugar amb la resta de la família. Es mostra indiferent quan se’l crida o davant estímuls als que abans reaccionava de manera positiva, com pot ser una joguina o menjar.


Aquestes pautes no només serveixen per detectar un problema anímic en el nostre animal domèstic durant la pandèmia; també serveixen per detectar qualsevol anomalia en ells i poder acudir a un especialista quan es manifesti o es descobreixi, ja que, com passa també amb qualsevol persona, com abans es detecta un problema, abans es poden sentar les bases per curar-lo.

La visita al veterinari

Notícies relacionades

No existeix un patró clar per detectar trastorns emocionals en gossos, gats i resta de mascotes, no només perquè cada animal és únic, sinó perquè cada amo és únic també. Per això és molt important consultar un especialista sempre que es tingui algun dubte.

Igual com succeeix amb les visites al metge de les persones, abans de portar un animal a la consulta del veterinari és necessari trucar per concertar una cita i ser informat dels protocols a seguir una vegada s’hi acudeixi: un sol acompanyant per mascota, esperar al carrer en la mesura possible, mantenir distància de seguretat, desinfectar-se les mans, etcètera.

Club Entendre-hi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO

En el Club Entendrehi + Animals i plantes d’EL PERIÓDICO som amants dels éssers vius i ens interessa tot el que està relacionat amb ells. Aquí t’explicarem tot el relacionat amb les teves mascotes i com treure màxim profit de les teves plantes, sempre des d’un punt de vista ecològic i sostenible. És molt fàcil unir-se al club. Registreu-vos a Entre Tots i escriviu-nos. Expliqueu-nos les vostres inquietuds o compartiu les vostres pròpies experiències.