PRECARIETAT EN LA CIÈNCIA

Joves investigadors impugnen la convocatòria de doctorats de la Generalitat

Un col·lectiu exigeix que Universitats financi contractes de quatre anys en lloc de tres

La secretaria al·lega falta de recursos i els doctorands es reuniran amb Economia el mes que ve

zentauroepp50035899 pie  manifestaci n del colectivo doctorands en lluita en bar191022200931

zentauroepp50035899 pie manifestaci n del colectivo doctorands en lluita en bar191022200931

3
Es llegeix en minuts
Michele Catanzaro
Michele Catanzaro

Periodista

ver +

Representants dels joves investigadors catalans segueixen amb les espases en alt, després d’una reunió feta dimarts amb membres del Govern per abordar les seves discrepàncies sobre els contractes que financen l’elaboració de tesis doctorals. L’11 d’octubre, el col·lectiu Doctorandes a Lluita i elsindicat CGTvan presentar un recurs contra la convocatòria d’ajuts al doctoratde la Generalitat (FI-AGAUR), publicada al setembre.

En la reunió d’aquesta setmana, representants de la Secretaria d’Universitats i Recerca van reconèixer que no disposen dels recursos per atendre les seves demandes. Per això els doctorands van sol·licitar i van obtenir una altra reunió, amb representants del Departament d’Economia, el 14 de novembre.

Tres o quatre anys

L’origen del conflicte és la durada dels contractes. Haurien de ser de quatre anys, segons la recomanació de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF), aprovat pel Govern el març del 2019.

No obstant, els nous ajuts de la Generalitat mantenen una durada de tres anys, com en les convocatòries anteriors a l’EPIF. Doctorandes en Lluita fa mesos que protesta per la resistència del Govern a adequar-se als estàndards de l’EPIF. Al juliol, el grup va presentar una denúncia a Inspecció del Treball contra les universitats catalanes.

Reunió inconcloent

El col·lectiu va exposar dimarts les seves queixes en la reunió, celebrada a la direcció general d’Universitats. Durant les tres hores de trobada, un grup de recolzament va protestar davant de la seu de l’àrea, a Via Laietana.

«Els contractes de tres anys [...] habitualment comporten que els treballadors en qüestió, no havent finalitzat la seva tesi doctoral en l’esmentat termini, continuïn realitzant les seves tasques laborals mentre reben la prestació de l’atur. Aquesta pràctica, que seria inacceptable a qualsevol sector productiu, resulta molt habitual en el món científic», afirma el comunicat de Doctorandes a Lluita, sobre la impugnació de la convocatòria catalanes.

Aquest col·lectiu estima que a Catalunya hi ha almenys 1.225 doctorands amb contractes de tres anys, i que 92 els esgotaran aquest any i 295 el següent.

Segons el grup, els representants del Govern, encapçalats pel secretari d’Universitats i Recerca, Xavier Grau, van afirmar en la reunió que no disposen de la capacitat negociadora per aconseguir els recursos necessaris. A petició dels doctorands, es van posar en contacte amb el Departament d’Economia i van concretar la nova reunió.

Decret sense recursos

L’elaboració de l’EPIF estava prevista en la llei de la ciència del 2011. No obstant, el Govern no va aprovar l’estatut que desplega la norma fins al 2019, poc abans de les eleccions. Aquest reial decret preveu algunes millores laborals: una pujada en els salaris mileuristes dels joves investigadors, menys hores de classe a impartir i la pròrroga dels contractes a quatre anys, per a aquells que no acabin la seva tesi en tres.

No obstant, el Govern no va desemborsar ni un cèntim per finançar aquestes mesures. Per la seva banda, la Generalitat manté que les despeses són assumpte d’universitats i centres de recerca. I les universitats, on es concentren la majoria dels doctorands, afirmen que és impensable assumir-los en la situació d’ofec financer que pateixen.  

Model català

Catalunya ha concentrat la protesta dels doctorands, a causa de les grans retallades aplicades per la Generalitat a les universitats i perquè el Govern defensa el seu model de doctorats de tres anys. La Generalitat considera que l’EPIF no l’obliga a modificar-la.

Segons l’EPIF, «quan el contracte resulti prorrogable, i el treballador continuï desenvolupant les activitats objecte del mateix, s’entendrà prorrogat automàticament».

Fonts del Ministeri de Ciència confirmen que la pròrroga és facultativa, però Doctorandes en Lluita manté que, segons la llei de la ciència, tots els contractes predoctorals s’han de considerar prorrogables.

Notícies relacionades

«La Generalitat va sent conscient que està en una situació compromesa. Saben que no poden mantenir-la, però volen guanyar temps. Continuarem amb les mobilitzacions», va dir Alejandro Ramos, representant de Doctorandes en Lluita, al sortir de la reunió.

Ara el grup espera els resultats de la investigació d’inspecció del treball. Quant al recurs, si rep una resposta negativa, el col·lectiu pensa anar al contenciós administratiu. Així mateix, prepara denúncies contra cadascuna de les universitats i centres que, segons la seva opinió, estan incomplint l’EPIF.

Temes:

Universitat