RECONEIXEMENT INTERNACIONAL

Karen Uhlenbeck, primera dona guanyadora del 'Nobel' de matemàtiques

La matemàtica nord-americana ha sigut guardonada amb el premi Abel per les seves contribucions en anàlisi, geometria i física matemàtica

Es tracta de la primera dona a aconseguir aquesta distinció en els 19 anys d'història d'aquest reconeixement internacional

zentauroepp47416107 this handout photo taken on march 18  2019 in princeton  new190319135435

zentauroepp47416107 this handout photo taken on march 18 2019 in princeton new190319135435 / ANDREA KANE

2
Es llegeix en minuts
EFE / El Periódico

La nord-americana Karen Keskulla Uhlenbeck s’ha convertit en la primera dona a guanyar el premi Abel, un reconeixement considerat com el Nobel de les matemàtiques, en la dècada i mitja d’història del guardó. 

Uhlenbeck, de 76 anys, ha sigut premiada amb 6 milions de corones noruegues (703.000 dòlars, 620.000 euros) pels seus "èxits pioners" sobre equacions diferencials parcials geomètriques, la teoria de gauge i els sistemes integrables", així com per l’"impacte fonamental" del seu treball en temes d’anàlisi, geometria i física matemàtica, segons la resolució difosa pel jurat aquest mateix dimarts a Oslo.

L’Acadèmia Noruega de les Ciències i les Lletres va ressaltar que Uhlenbeck, adscrita a la Universitat d’Austin (EUA), és una de les fundadores de l’anàlisi geomètrica moderna i que la seva perspectiva s’ha implantat en les matemàtiques i ha conduït a alguns dels avenços "més espectaculars" en aquest camp en els últims 40 anys.

Les tècniques i els mètodes d’anàlisi global desenvolupats per Uhlenbeck formen part "de la caixa d’eines de tot geòmetra i analista" i el seu treball també és la base dels models geomètrics contemporanis aplicats en matemàtica i en física. "Les seves teories han revolucionat la nostra manera d’entendre les superfícies mínimes, com la formada per les bombolles de sabó, i els problemes de minimització generals en dimensions més altes", va explicar el president del comitè, Hans Munthe-Kaas.

Model a seguir

El jurat va destacar també que Uhlenbeck és "un model a emular i una ferma defensora de la igualtat de gènere en el món de les Ciències i les Matemàtiques". Nascuda a Cleveland (EUA) el 1942, Karen Uhlenbeck es va graduar a la Universitat de Michigan i es va doctorar a la de Brandeis, però va ser a la de Chicago, en la dècada del 1980, on es va convertir en un referent internacional.

Notícies relacionades

"Per fi un premio Abel per a una dona després de 16 anys i 19 homes" declara Eva Miranda, professora catedràtica distingida ICREA Acadèmia de la UPC i del Consell de Govern de la BGSMath. "És una excel·lent notícia: el temps ens dona la raó, hi ha una llarga llista de dones entre les quals triar, el problema és que per guanyar algun premi si ets dona has de ser més que extraordinària", assegura Miranda. "La vida d’Uhlenbeck ens demostra el que passa massa sovint amb les dones: la nostra feina queda amagada, es necessita més temps per reconèixer-la", afegeix. 

"Uhlenbeck té dues qualitats molt importants per a qualsevol matemàtic: la primera, la capacitat d’incloure molts àmbits matemàtics i la virtut de tenir una visió àmplia; la segona, la capacitat de sortir del camí marcat per preguntar-se què passa si no s’aplica una condició que fins i tot el seu director de tesi feia servir per solucionar un problema. Va ser així que va descobrir que la solució a un problema concret es podia trobar igualment, excepte en un nombre finit de punts, que era on es donava aquest efecte visual de ‘bombolleig’ al qual va donar el nom de bubbling. Sortir de la ratlla requereix moltíssim més esforç, però té premi", conclou Miranda.

Temes:

Matemàtiques