EVIDÈNCIA CIENTÍFICA

Descartada (de nou) la relació entre la vacuna triple vírica i l'autisme

Un nou estudi a gran escala desmenteix un dels principals arguments en el qual es basa el moviment antivacunes

vaccination-2722937 1920

vaccination-2722937 1920

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un nou estudi realitzat amb més de 650.000 nens danesos no ha trobat vincles entre la vacuna triple vírica –que immunitza contra el xarampió, la parotiditis i la rubèola– i l’autisme, un trastorn que afecta el neurodesenvolupament, l’origen del qual continua sent objecte d’investigació. La investigació conclou que aquesta vacuna, assenyalada per alguns com a potencial causa de l’autisme, no manté cap relació fins i tot entre els menors amb factors de risc associats a la malaltia, segons publica avui 'Annals of internal medicine'.

El 1988, el metge britànic Andrew Wakefield va establir un hipotètic vincle entre la triple vírica (coneguda com a MMR per les seves sigles en anglès) i l’autisme en un polèmic article que, en el dia d’avui, encara genera preocupació i és utilitzat com a argument pel moviment antivacunes.

Aquest hipotètic nexe ha sigut desmuntat en diverses investigacions posteriors i també en aquest nou estudi fet a Dinamarca, que conclou que la vacuna triple vírica no augmenta el risc d’autisme ni el desencadena en nens susceptibles de patir la malaltia per diferents factors.

Estudi a gran escala

Els investigadors de l’Statens Serum Institut van incloure en la seva anàlisi 657.461 nens nascuts a Dinamarca de mares daneses entre l’1 de gener del 1999 i el 31 de desembre del 2010, als quals van fer un seguiment des del primer any de vida fins al 31 d’agost del 2013. Del total de nens observats, 6.517 van ser diagnosticats d’autisme.

Al comparar els nens vacunats amb la triple vírica amb els no vacunats no es van trobar diferències substancials en els índexs de risc d’autisme. De la mateixa forma, no es va trobar cap augment en les probabilitats de patir autisme després de la vacunació entre els subgrups de nens amb factors de risc associats a la malaltia.

Frenada al moviment antivacunes

Notícies relacionades

Frenar l’auge global del moviment antivacunes figura entre els reptes que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’ha fixat per a aquest any com a part del seu pla estratègic 2019-2023.

L’augment del 30% durant 2018 dels casos de xarampió al món és un dels senyals d’alerta sobre els efectes negatius d’aquest moviment, d’acord amb l’OMS.

Temes:

Vacunes