Per la brillantor

La Lluna deslluirà la pluja d'estrelles del Halley

La previsió és que el moment àlgid sigui cap a les 4.00 hores de la nit del 5 al 6 de maig

Pluja d’estrelles sobre Montserrat, en una imatge d’arxiu.

Pluja d’estrelles sobre Montserrat, en una imatge d’arxiu. / MARC VILA (BCN)

1
Es llegeix en minuts

La pluja d'estrelles més important de la primavera, l'Eta Aquàrides, tindrà el seu moment àlgid la matinada del dissabte 6 de maig, encara que el fenomen quedarà una mica deslluït per la brillantor de la Lluna.

Aquesta pluja d'estrelles es produeix dues vegades a l'any i és observable sobretot a l'hemisferi sud del planeta.

L'origen dels meteorits de l'Eta Aquàrides és el cometa Halley, un cos celeste gran i brillant que orbita al voltant del Sol en una òrbita de 76 anys.

En el seu viatge, el Halley desprèn petites partícules metàl·liques que traspassen l'atmosfera terrestre, es desintegren i es converteixen en les estrelles fugaces que veiem.

Per això, encara que ara mateix el cometa Halley es trobi en les profunditats del sistema solar exterior (no tornarà a la Terra fins al 2061), és possible veure les restes de la cua d'aquest astre.

L'eta Aquàrides es produeix entre el 19 d'abril i el 28 de maig però el moment més intens tindrà lloc la nit del 5 i al 6 de maig, segons la web de l'Observatori Astronòmic Nacional.

En aquell moment, la Lluna -que estarà plena el dia 10 de maig- estarà al final de la fase de quart creixent, cosa que dificultarà l'observació de la pluja d'estrelles.

ON I QUAN

Notícies relacionades

Per observar-la, fa falta buscar un lloc lluny de la contaminació lumínica de les ciutats i mirar cap al sud-est de l'horitzó, on hi ha la constel·lació d'Aquari, d'on pren el seu nom aquesta pluja d'estrelles.

La previsió és que el màxim d'aquesta pluja d'estrelles es produeixi al voltant de les 4.00 hores (peninsular) de la nit del 5 al 6 de maig, no obstant el nombre de meteors visibles no es pot saber amb seguretat.

Temes:

Lluna Astronomia