EXPLORACIÓ ESPACIAL

L'ESA tem que 'Schiaparelli' s'estampés a Mart per un problema en els retropropulsors

Els motors que havien de frenar el descens del mòdul només van funcionar quatre segons

2
Es llegeix en minuts
ANTONIO MADRIDEJOS / BARCELONA

L'estat del mòdul 'Schiaparelli', que dimecres a la tarda s'hauria d'haver posat suaument a la superfície de Mart, segueix sent un misteri, però tot indica que es va produir un problema en els retropropulsors que havien de frenar la velocitat del descens i molt possiblement es va produir un impacte no controlat. Així ho han explicat aquest matí en roda de premsa els responsables de la missió ExoMars al centre de control de l'Agència Espacial Europea (ESA) a Darmstadt (Alemanya).

"Encara no estem en condicions de determinar les condicions en què el mòdul d'aterratge va tocar terra", ha dit amb precaució Andrea Accommazzo, cap de les missions del sistema solar de l'ESA. Necessitarem més elements per poder determinar "si el mòdul va sobreviure estructuralment o no", ha afegit.

Segons sembla, 'Schiaparelli' va complir els plans previstos d'ingrés a l'atmosfera i desplegament del paracaigudes. També es va rebre confirmació satisfactòria del funcionament de l'escut tèrmic protector. No obstant, el senyal es va perdre quan quedava poc menys d'un minut per tocar terra.

L'ÚLTIM MINUT

La hipòtesi més versemblant és que hi va haver algun problema en els retropropulsors. Concretament, els tècnics de la missió han explicat que es van encendre (almenys algun d'ells), però després només van funcionar i van enviar informació durant els tres o quatre segons posteriors. Si aquesta va ser la fallada, molt possiblement 'Schiaparelli' va acabar aterrant sense control a Meridiani Planum, on estava previst l'aterratge a mart. L'estructura inferior per esmorteir l'impacte final no hauria sigut suficient. Com a mínim, l'ESA confia poder recuperar les imatges captades pel mòdul durant el descens.

Els cinc orbitadors que es troben actualment actius a Mart, inclòs l'europeu 'Mars Express', intentaran buscar 'Schiaparelli' durant els pròxims dies, ha afegit l'ESA. També s'han rebut moltes dades de telemetria, però "seran necessaris uns quants dies per poder obtenir conclusions".

Notícies relacionades

El mòdul 'Schiaparelli', un enginy de forma circular i gairebé 600 quilos de pes, va ser concebut essencialment per provar un nou sistema d'aterratge. El seu equipament científic era escàs i, al no portar panells solars, s'esperava un vida útil breu, d'entre 3 i 8 dies.

Mentrestant, la nau TGO (Trace Gas Orbiter), amb la qual 'Schiaparelli' havia viatjat acoblat fins al planeta vermell, sí que ha complert les expectatives i s'ha acoblat amb èxit a l'òrbita marciana. De TGO depèn el gruix de la investigació científica que la missió ExoMars ha de desenvolupar a Mart. Un dels seus objectius, sens dubte el més atractiu, és determinar d'on procedeixen les intrigants traces de metà -com han observat missions anteriors-, un gas que a la Terra es forma essencialment per l'activitat bacteriana. A partir de finals de l'any que ve, la nau començarà a subministrar informació.