EXPLORACIÓ ESPACIAL

Els planetes extrasolars més intrigants

La NASA elabora una llista amb els 10 destins més atractius per ser explorats

2
Es llegeix en minuts

La NASA ha elaborat una llista d'exoplanetes interessants amb motiu de la celebració del 20 aniversari del primer planeta o exoplaneta confirmat al voltant d'una estrella similar al Sol.

Alguns d'aquests mons exòtics -ara ja se'n coneixen gairebé 1.900 en 1.100 sistemes solars- són rocosos, altres són gasosos i alguns són molt freds. Però hi ha una cosa que cada un d'aquests estranys nous mons tenen en comú: tots, diu l'agència espacial, "han avançat en el coneixement científic del nostre lloc al cosmos". Tenint en compte que el més pròxim està a uns 40 anys llum, arribar-hi només està a l'abast de la ciència-ficció. Ara com ara.

La llista dels 10 destins més atractius, encara que en total són 20 planetes, és per ordre la següent.

1. Kepler-186F. Primer planeta rocós que està dins de l'anomenada zona habitable, la regió al voltant de l'estrella mare -ni un món gelat ni un món abrasador-,  que fa factible l'existència d'aigua líquida, encara que diverses estimacions li calculen temperatures superficials sota zero. Aquest planeta també és molt pròxim en grandària a la Terra. Està a 492 anys llum del Sistema Solar

2. HD 209458 b. Anomenat Osiris, és el primer planeta que es va veure en trànsit (travessant la seva estrella) i el primer a ser detectat directament. El descobriment va mostrar que les observacions de trànsit eren factibles i va obrir un nou àmbit a la caracterització d'exoplanetes. Es troba a la constel·lació de Pegàs, a 150 anys llum del nostre sistema, i la seva massa és 220 més gran que la terrestre (0,7 la massa de Júpiter).

3. Kepler-11. El primer sistema solar compacte descobert pel telescopi Kepler, el 2011, compta amb una estrella mare i almenys cinc planetes en la mateixa òrbita, similar a la de Mercuri. Va obrir el camí, diu la NASA, a noves idees sobre la formació de planetes i va suggerir que múltiples sistemes de planetes petits, com el nostre, poden ser comuns.

4. Kepler-16b. Un exemple que el Tatooine de Star Wars pot ser una realitat, és a dir, un planeta que orbita al voltant de dues estrelles, el que es coneix com un planeta circumbinari. Aquest món gelat, que també es va descobrir gràcies al telescopi espacial Kepler, està a uns 200 anys llum de la Terra.

5. 51 Pegasi b. Aquest planeta gegant, que és aproximadament la meitat de la massa de Júpiter i orbita la seva estrella cada quatre dies, va ser el primer exoplaneta confirmat al voltant d'una estrella similar al Sol, un descobriment que va obrir un nou camp d'exploració. Està a 51 anys llum del nostre sistema.

6. CoRoT 7b. Descobert gràcies al telescopi espacial Corot el 2009, té un diàmetre equivalent a 1,7 el de la Terra. Orbita molt a prop de la seva estrella, en un llunyà món a 490 anys llum.

7. Kepler-22b. Va ser el primer planeta extrasolar trobat en la denominada zona habitable. El planeta està a 600 anys llum de distància de la Terra i té 2,4 vegades el seu radi. 

8. Kepler-10b. Un dels primers planetes rocosos a ser localitzats, el 2009. Està a 560 anys llum. És un món bullent a més de 1.500 graus de temperatura.

Notícies relacionades

9. Sistema Kepler-444. Aquesta estrella, ubicada a uns 117 anys llum de la Terra a la constel·lació de Lira, té al seu voltant cinc exoplanetes rocosos de mida inferior a la Terra.

10. 55 Cancri e. A 41 anys llum de la Terra, a la constel·lació de Càncer, és un planeta d'una mida similar a Saturn. El 2012 es va convertir en el primer planeta extrasolar terrestre. La seva llum va ser detectada per instruments terrestres.