INVESTIGACIÓ ALS ESTATS UNITS

Un home tetraplègic aconsegueix moure un braç robòtic amb la ment

Un innovador sistema aconsegueix que el pacient faci moviments més naturals i fluids que amb altres tecnologies

Erik Sorto fa alguns moviments amb un braç robòtic a partir dels seus pensaments.

1
Es llegeix en minuts

Un pacient tetraplègic des de fa més de 10 anys ha sigut capaç de controlar un braç robòtic només pensant-hi i utilitzant la imaginació, segons un estudi publicat aquest divendres per la revista 'Science'.

En una investigació de l'Institut de Tecnologia de Califòrnia (Caltech) i l'Escola Keck de Medicina de la Universitat de Los Angeles, Erik Sorto, de 34 anys, ha fet moviments com ara donar la mà o jugar a 'pedra, paper o tisora' fent anar un braç robòtic situat al seu costat.

Fins ara, els dispositius neuroprotèsics s'implantaven a la zona del cervell on se situa el centre del moviment, el còrtex motor, que pot permetre a pacients amb amputacions o paràlisi controlar un braç robòtic però amb un moviment matusser i amb retard respecte al pensament.

En aquest cas, els investigadors han implantat microelèctrodes a la zona del cervell on es produeix la intenció del moviment, el còrtex parietal posterior, de manera que han aconseguit que el pacient faci moviments d'una manera més natural i fluida.

CONTROLAR UN CURSOR

"Quan mous un braç, no penses en els músculs que cal activar ni en els detalls del moviment (...) sinó en l'objectiu del moviment", per exemple agafar un got d'aigua, explica el professor Richard Andersen, director de l'estudi. Amb aquesta investigació, indica l'expert, "hem aconseguit descodificar aquestes intencions reals de demanar al subjecte que s'imagini el moviment com un tot".

Després de l'operació realitzada el 2013, Sorto va aprendre a controlar el cursor d'un ordinador i un braç robòtic amb la ment i una vegada completat l'entrenament els metges van comprovar que era capaç de fer moviments intuïtius amb la pròtesi.

INDEPENDÈNCIA

Notícies relacionades

Sorto va dir que el moment més "emocionant" durant el seu aprenentatge va ser la primera vegada que va moure l'extremitat robòtica amb el pensament i va assegurar que estava sorprès "de tan fàcil que era".

Encara que de moment Sorto només pot moure el braç robòtic per a activitats molt limitades, l'esperança és que les neuropròtesis capacitin els pacients per fer tasques més pràctiques que lee permetin recuperar una mica d'independència.