Són una plaga

Una espècie invasora de cucs del Pacífic amenaça els cargols europeus

El 'Platelmintos manokwari', que fa 50 mil·límetres i sobreviu a -10º, ha estat descobert en una casa de Caen, a França

Un exemplar del ’Platelmintos manokwaris’ descobert a França.

Un exemplar del ’Platelmintos manokwaris’ descobert a França. / UNIVERSITAT JAMES COOK

1
Es llegeix en minuts

Científics australians han detectat per primera vegada a Europa la presència de 'Platihelmints manokwari', un cuc procedent del Pacífic considerat com una de les plagues més invasores del món, informen fonts acadèmiques.

Els cucs, que fan uns 50 mil·límetres i poden sobreviure a temperatures per sota dels 10 graus, van ser descoberts en una vivenda de Caen (França) i sotmesos a anàlisi per a la seva identificació, informa en un comunicat la Universitat James Cook.

"Són una amenaça a la biodiversitat de França i Europa, on hi ha centenars d'espècies de cargols, dels quals uns estan a punt d'extingir-se i altres estan protegits", va dir l'investigador Leigh Winsor, de la Facultat de Biologia Tropical i Marina de la Universitat James Cook.

Confinats al Pacífic

Els 'Platydemus manokwari' "tenen una mala reputació a la regió del Pacífic, on havien estat confinats. Han estat transportats a França amb altres 'platihelmints' australs, i això causa molta preocupació", va dir Winsor.

Tot i que és un cuc terrestre, és "capaç de enfilar-se pels arbres per caçar cargols", i això posa en perill diverses espècies endèmiques, va alertar.

Franja blanca central

El cuc, de color negrós i amb una franja central blanca, va ser descobert per primera vegada a la localitat de Manokwari, a la província indonèsia de Papua Occidental el 1962.

Notícies relacionades

Dues dècades més tard va ser introduït a Bugsuk (Filipines), Yokohama (Japó) i a les Maldives per combatre una altra plaga, la del cargol gegant africà.

En altres zones del Pacífic, entre elles Austràlia, probablement va entrar camuflat a la terra i les plantes que es van portar a aquells llocs, va indicar Winsor, que col·labora amb Jean-Lou Justine, del Museu Nacional d'Història Natural de París, en la detecció d'aquests cucs a França.