Espanya nega una beca per tornar al "millor físic jove d'Europa" per falta de mèrits
L'investigador gallec Diego Martínez Santos, que actualment treballa a Amsterdam, denuncia la falta de suport a l'R+D

El jove físic Diego Martínez, a la Universitat de Santiago de Compostel·la. /
Diego Martínez és “el millor físic jove d'Europa” però no troba feina a Espanya. El jove, de 30 anys, que va néixer a Foz, un poble costaner de Lugo, va rebre el mateix dia dues notícies per correu electrònic: que havia estat elegit per la Societat Europea de Física com el millor jove físic experimental d'Europa, i que Espanya no li concedia la beca Ramón y Cajal per tornar al seu país. Actualment viu a Amsterdam, on treballa a l'Institut Nacional de Física de Partícules.
La comissió nacional d'experts encarregada d'examinar les sol·licituds per atorgar les beques que recolzen el retorn dels millors talents científics de l'estranger va considerar que l'investigador gallec no tenia el nivell i que no tenia la rellevància internacional necessària per al lloc. “La resposta que em van enviar crec que no té gaire sentit”, afirma l'investigador gallec.
A Europa, no obstant, opinen que té un currículum excel·lent i reconeixen, amb aquest premi que es concedeix cada dos anys, els mèrits de les seves investigacions sobre les desintegracions de les partícules. Espanya, en un moment en què la societat lamenta la constant fuga de joves qualificats a països europeus a la recerca de feina, deixa escapar “el millor d'Europa” en el camp de les físiques.
Retallades a les beques
La negativa a la candidatura a Martínez potser té alguna cosa a veure amb les retallades sofertes en el nombre de beques Ramón y Cajal que el Govern ha ofert aquest any, 75 menys que el 2012. A més, les subvencions concedides pel govern a l'R+D aquest any s'han rebaixat en un 14%. “Espanya hi dedica molt menys pressupost que altres països. A més tinc la sensació que les empreses espanyoles tampoc valoren gaire l'R+D”, comenta Martínez.
Professors i col·legues de professió no entenen la resolució i creuen que podria ser per un “error”. “Volíem que tornés i li han dit que no. S'hi han lluït”, es lamentava a un mitjà gallec Hernando Morata, el seu director de tesi.
Tot i que encara li queden dos anys i mig de contracte al NIKHEF (Institut Nacional de Física de Partícules) d'Holanda i que continua formant a la Universitat d'Amsterdam futurs estudiants de doctorat, el seu desig és tornar a treballar a Espanya, i és per això que no descarta tornar a enviar la sol·licitud. “Ja ho veurem d'aquí dos o tres anys”, comenta el científic, que treu importància al premi rebut: “És exagerat dir que sóc el millor físic jove d'Europa”. A veure si després d'aquesta negativa i després de rebre el premi, Espanya sí que compta amb Martínez.
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Consells pràctics Una experta en finances revela els tres hàbits que arruïnen milers de persones
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- La ‘generació muda’ arriba a l’oficina