ASTRONOMIA EN CRISI

L'observatori astronòmic de Calar Alto, a Almeria, se salva del tancament almenys fins al 2018

Alemanya i Espanya acorden mantenir el pressupost per garantir-ne la continuïtat

El centre compta amb el telescopi més gran de l'Europa continental

Panoràmica del telescopi principal, de 3,5 metres de diàmetre, de l’observatori astronòmic de Calar Alto, a la serra de Los Filabres, a Almeria.

Panoràmica del telescopi principal, de 3,5 metres de diàmetre, de l’observatori astronòmic de Calar Alto, a la serra de Los Filabres, a Almeria. / IGNASI RIBAS

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

L'Observatori Astronòmic de Calar Alto, situat a la serra de Los Filabres (Almeria) i que compta amb el telescopi més gran de l'Europa continental, no es clausurarà al desembre i seguirà obertfins almenys l'any 2018, segons l'acord a què han arribat les dues institucions propietàries: elConsell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Institut Max Planck d'Alemanya(MPG).

El 14 de març passat es va celebrar a Munic (Alemanya) la reunió del comitè executiu del centre astronòmic hispano-alemany i allà es van elevar a les presidències del CSIC i de la MPG els acords i recomanacions "per ajustar Calar Alto a la situació econòmica actual i les perspectives científiques", segons han explicat fonts del CSIC. L'observatori corria el risc de tancar el desembre vinent per falta de fons

El pressupost de l'observatori de Calar Alto, que és de quatre milions d'euros anuals, es mantindrà sense retallades. També seguiran igual les aportacions dels dos socis, és a dir, el CSIC hi posarà el 33,5% i el restant 66,5% anirà a càrrec del MPG. El Max Planck havia mostrat les seves reticències a continuar en el projecte si Espanya no arribava al 50%, al marge de no figurar en les seves "prioritats polítiques i científiques".

Nou instrument

A més, per donar un impuls a l'observatori, els dos països han pactat accelerar la construcció de l'espectrògraf Cármenes per incorporar-lo al telescopi principal de Calar Alto, amb un diàmetre de 3,5 metres, i que pugui posar-se en marxa el 2016. L'instrument permetrà el rastreig d'exoplanetes.

Notícies relacionades

De fet, segons ha informat l'agència Efe, el fet que diverses universitats alemanyes ja estiguin implicades en l'instrument Cármenes ha fet, entre altres motius, que el MPG reconsiderés la seva aportació.

Alemanya i Espanya van crear el Centre Astronòmic Hispano-alemany de Calar Alto el 1973, però el CSIC no es va incorporar com a soci en el finançament fins al 2003.