Tres anys del Sol, en tres minuts

Un vídeo de la NASA mostra fascinants imatges del moviment solar captades des de l'espai

Les imatges mostren la creixent activitat del Sol. / periodico

1
Es llegeix en minuts
MERCÈ SOLER / Barcelona

L'any 2010, la NASA llançava l'Observatori de Dinàmica Solar (SDO) a l'espai perquè els científics poguessin observar i analitzar amb tot detall elcomportament del Sol. Ara, tres anys més tard, ha elaboratun vídeo que resumeix en tan sols tres minuts els últims anys del nostre astre més pròxim.

L'SDO captura una fotografia cada 12 segons, en 10 longituds d'ona diferents, així que cobreix gairebé de manera ininterrompuda tota l'activitat solar. Les imatges del vídeo, publicat aquesta setmana, mostrenel material del Sol a uns 600.000 graus Kelvin, cosa que equival a més de 599.726 graus Celsius, i estan basades en unalongitud d'ona de 171 Angstroms (17,1 nanòmetres).

Notícies relacionades

Al llarg del clip,la mida del Sol augmenta i disminueix, i és que, segons sembla, la distància entre la nau espacial i l'estrella que il·lumina la Terra canvia amb el temps. Tot i així, segons expliquen des del centre de vol espacial Goddard, les seqüències són bastant estables i permeten veure de manera clara la rotació del Sol en 25 dies i analitzar fàcilment la sevacreixent activitat.

El més espectacular

Entre els moments més destacats per la mateixa NASA hi ha un eclipsi parcial de Lluna (en el minut 00:30:24 del vídeo), el pas delcometa Lovejoy (en l'1:28:29), la flamarada solar més forta de l'actual cicle solar que va tenir lloc l'agost del 2011 (1:12:02), el trànsit de Venus el juny del 2012 (minut 1:51:07) i un altre eclipsi parcial de lluna (2:28:13). Imatges, sens dubte, espectaculars i inèdites.