El Tour està de dol

La cursa homenatja en silenci les víctimes de Niça i anul·la tots els actes festius i protocol·laris

La contrarellotge s'ha disputat sota unes estrictes mesures de seguretat que han sigut molt visibles a la zona de sortida

segea34712026 from l  england s adam yates  wearing the best young s white160715185832

segea34712026 from l england s adam yates wearing the best young s white160715185832 / KENZO TRIBOUILLARD

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

Amb un silenci sepulcral que només trencava el fort vent que bufava al departament de l'Ardèche tots els líders del Tour s'han situat sobre el podi de la meta de la Caverne du Pont d’Arc. Als seus peus, la Gendarmeria ha format una de les unitats que ha saludat militarment els corredors. El públic, emocionat, amb banderes franceses, ha callat. Ni una hostessa, ni un petó, ni un xerric per la megafonia i sense que sonés l'himne de la carrera, el que rep els campions.

El president francès Hollande i el primer ministre Valls han apostat per no suspendre la cursa

Chris Froome, més groc encara des d'aquest divendres, Tom Dumoulin, guanyador de la contrarellotge, Adam Yates, líder dels joves i revelació de la prova, Thomas de Gendt, amb el mallot de llunes, i Peter Sagan, de verd i sense ganes de mostrar el seu caràcter extravertit. Així s'han situat sobre el podi, així han homenatjat les víctimes de l'atemptat de Niça, després d'una etapa que s'ha corregut amb respecte i que s'ha celebrat després del consentiment i les recomanacions del president de la República Francesa, François Hollande, i el primer ministre, Manuel Valls, després de la consulta telefònica feta al matí per Jean-Étienne Amaury, president i amo del Tour.

Chris Froome

LÍDER DEL TOUR

El que ha passat a Niça no pot quedar al marge del Tour. El meu pensament està amb el públic francès"

Al ‘village’ de sortida de Bourg-Saint-Andéol s'hi ha guardat un minut de silenci després que Prudhomme pronunciés un emotiu discurs en què ha plasmat el sentiment de la carrera, la ràbia pel que ha passat a la capital de la Costa Blava, «una ciutat a la qual sempre anem, tots els mesos de març, perquè s'hi acaba una de les nostres carreres, la París-Niça» i els dubtes inicials, després d'una nit llarga i amb poques hores de son, per si s'havia de suspendre o no la contrarellotge d'aquest divendres.

Ha sigut el mateix Prudhomme que després ha format al podi de la meta amb els líders de la cursa, al costat del propietari del Tour i de dos dels millors campions de la ‘grande boucle’, Bernard Hinault i Bernard Thévenet, la parella que glossa la imatge de la prova, com a relacions públiques de la ronda.

Christian Prudhomme

DIRECTOR DEL TOUR

Ens hem plantejat anul·lar l'etapa, però l'hem mantingut després de parlar amb les màximes autoritats del país"

LA SEGURETAT

Notícies relacionades

Un Tour que no ha volgut descuidar la seguretat (23.000 gendarmes vetllen per la prova des de la sortida del mont de Saint Michel fins a l'arribada a París, del diumenge dia 24) i ha reforçat al màxim l'operatiu amb la presència de gendarmes (el cos de seguretat francès que a Espanya seria comparable a la Guàrdia Civil), policies nacionals, policies municipals i policies secretes, agents de paisà que es passegen per les arribades i les sortides de la prova amb la pistola al cinturó, visible per a tothom. La sortida de Bourg-Saint-Andéol estava ocupada i absolutament bloquejada per desenes d'agents policials.

Romain Bardet

primer francès de la general

Ser francès és trobar-se, estimar-se i no renunciar mai. Per això, penso en Niça"

A les deu del matí ha sortit el primer corredor, en una ronda francesa que s'ha despertat per torns (els líders han pogut descansar fins a mig matí ja que no prenien part en la contrarellotge fins a la tarda) i sense que cap ciclista (tots se'n van anar a dormir d'hora arran de l'esforç del Ventoux) sabés res de l'atemptat de Niça. Llevar-se ha suposat un cop al saber la notícia i el senyal per posar el Tour de dol.