¿Dormir a terra i passar fred? ¡Tant li fa!
En la segona etapa, els participants han hagut de carregar amb sacs i roba d'hivern
Heras s'ha acomiadat pràcticament del triomf després d'estripar un pneumàtic

Diversos corredors circulen al capdavant, en la segona etapa de la Titan Desert /
La pregunta que un es fa quan veu la cara de patiment de tots els participants de laTitan Desert a l'arribar al campament després d'una etapa de més de 100 quilòmetres com la viscuda aquest dilluns és: ¿què té aquesta carrera que captiva tothom? Tant li fa que les bicis s'avariïn, que la calor castigui el cos com en edicions passades o que els termòmetres marroquins imitin els pirinencs amb temperatures impròpies d'aquesta època de l'any, com passa aquests dies al nord de l'Àfrica.
I la resposta que apareix parla de dos aspectes essencials perquè aquesta màgia es produeixi: la lluita per la superació humana i l'encant del Marroc. Res més, perquè, si no, ¿qui podria imaginar-se un dels participants anònims de la prova, enemistat amb la carrera, passant tant turment i a sobre pagant per això?
No havia fet mai tant fred a la carrera. Els ciclistes que s'han apuntat a laTitan Desert 2013 fa tres dies que dormen en haimes, que protegeixen de l'exterior, però amb unes teles que deixen passar l'aire, que es torna en un gèlid vent que penetra als ossos conforme avança la nit. Han dormit vestits, amb pijames llargs, els forros polars, els mitjons, els guants, les gorres, dins del sac i, per sobre, els llençols i les mantes. I tot i així s'han gelat.
L'endemà (és a dir, diumenge i després dilluns) s'han aixecat per afrontar les dues primeres etapes, dostortuosos però preciosos camins, plens de rampes i murs, pels paratges més bpnics. I és aquí, al marge de la velocitat que porti cada un, on comença l'amor a la prova. El Marroc és un mar de paisatges diferents, meravellosos, amb una gent hospitalària, que aplaudeix el pas dels corredors davant la porta de les seves modestes cases de tova. Els nens es posen la millor vestimenta que tenen, generalment lasamarreta del Barça, i per a ells és un paradís de felicitat saludar aquests estranys visitants que recorren el seu país en bicicleta.
I, a sobre, aquest dilluns, escenari de l'etapa marató, els corredors han dedormir a terra, del primer a l'últim, des del líder portuguès, un advocat de Porto que es diu Luis Pinto, de 33 anys, que s'ha fet professional del mountain bike fa un any i mig, fins als cicloturistes que des de diumenge ja estan fora de control, però que prenen la sortida per pur plaer i per conèixer i fotografiar els paisatges.
Dormir dur
Han carregat amb les peces d'abric, el sac de dormir, el matalàs de plàstic comprat als basars xinesos i els recanvis de la bici. Així que aquesta nit no els quedarà cap més remei que dormir dur, protegits de les fredes temperatures que s'anuncien (mínimes de cinc graus) gràcies a una haima de plàstic i una alfombra berber. I punt. Hauran d'agafar el son sense pensar que l'etapa de dimarts, la tercera, que consta de 135 quilòmetres decamí cap al desert del Sàhara, adéu a l'Atlas.
I tots dormiran feliços pel que han fet. O entristits per les desgràcies, comRoberto Heras, vencedor de quatre de les set edicions anteriors, que aquest dilluns ha estripat totalment el pneumàtic del darrere i s'ha acomiadat pràcticament de les possibilitats de victòria, perquè ha hagut d'esperar el seu gregariMarc Trayter perquè li canviés la roda. O somiant com a líder de la prova en la categoria femenina, com és el cas deClaudia Galicia, de Vic, que ni s'ho com està corrent de bé.
Notícies relacionadesO més anònims, com Genís López, d'Igualada, que, a punt de complir el mig segle, va classificat entre els 100 primers, malgrat que només ha pogut entrenar-se amb l''spinning' per qüestions de feina. I en l'apartat dels superfeliços sorgeix el nom d'Antonio Gassó, que és l'amo deGaes, patrocinador de la carrera i que per ser-ne l'amo és el que més corre de l'empresa. Se n'ha emportat al Marroc una gran part dels seus treballadors, otorinos de tot Espanya i famosos comSanti Millán, exesportistes comSanti Ezquerro iCésar, millors amb la pilota que amb la bici, i l'alpinistaEdurne Pasaban, que es va prendre diumenge un ibuprofèn, perquè es va trobar malament, i li va fer falta. Així que va haver de parar fins a vuit vegades i al final va entrar fora de control. En total, 54 persones corren amb publicitat de la marca auditiva.
Per això, pocs són els que no s'encomanen de les meravelles del Marroc. Ara toca el desert. LaTitan Desert segueix la seva ruta. ¿Dormir a terra i passar fred? Tant li fa.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- Interior combatrà el frau en els canvis de sexe en els Bombers
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- Reforma de l’estatut fiscal El Govern espanyol blinda el mandat de García Ortiz i proposa una reforma per atorgar més autonomia al fiscal general
- Automobilisme Barcelona manté el ‘misteri’ de la renovació de la F1
- TELEVISIÓ I MAS ‘Els Òscars’
- Barcelona, protagonista L’estudi de videojocs que porta un Bafta i tres ‘Oscars’