La Hispano Igualadina (Monbus) tornaria a guanyar la polèmica línia d’autobús entre Manresa i Barcelona

L’adjudicació final per part de la Generalitat resta pendent de la documentació suplementària que ha de lliurar l’empresa, que té la concessió actual, marcada per les constants queixes dels usuaris

Usuaris fent cua per pujar al bus de directe a Barcelona des de Manresa operat per Monbus

Usuaris fent cua per pujar al bus de directe a Barcelona des de Manresa operat per Monbus / Arxiu/Oscar Bayona

2
Es llegeix en minuts
Gemma Camps

Tot apunta que Monbus guanyarà la concessió de la línia regular de transport interurbà entre Manresa i Barcelona. L’acta de la Mesa que ha valorat les tres empreses que es van presentar al contracte públic ha acordat per unanimitat proposar l’adjudicació a La Hispano Igualadina, del grup Monbus, que té la concessió actual, marcada per les constants queixes dels usuaris.

Segons la puntuació final, La Hispano Igualadina, propietat de Monbus des del 2009, ha presentat «la millor oferta en la relació qualitat-preu». Ha aconseguit una puntuació global de 99 punts, seguida per 17 Bages Bus SA (Transportes Castellà SA), amb 98,70, i per SAU Alsina Graells de Autotransportes, amb 80,27. 

«No està resolta»

El Departament de Territori de la Generalitat, que fa la concessió, ha insistit a Regió7 que «l’adjudicació no està resolta» perquè cal comprovar una documentació suplementària que s’ha demanat a Monbus. Si tot està correcte, es formalitzarà la concessió. No ha concretat quan. A partir d’aquest moment, les altres dues empreses licitadores podran recórrer, si ho consideren oportú.

El contracte de prestació del servei públic de transport regular interurbà de viatgers per carretera entre Manresa, Castellgalí, Sant Vicenç de Castellet, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat i Barcelona té un pressupost de licitació de 12.160.076 euros i una durada de quatre anys

Concentració fallida

Enmig d’aquest procés, ahir a la tarda hi havia prevista a la plaça de Sant Jaume de Barcelona una concentració de la plataforma Expulsem Monbus, que es va ajornar només començar per la manca de participació.

Edgar Ureña i Jude Gómez Perpinyà són dos joves d’Esparreguera que, el març passat, van impulsar l’esmentada plataforma. Els va portar a fer-ho que «hem vist evolucionar Monbus a través dels anys. Han fet moltes promeses que no han complert i hi ha hagut sancions de l’administració que no s’han traduït en una millora del servei». El seu objectiu és lluitar per «un transport públic digne, sobretot, per carretera». Al seu entendre, «Monbus ha tingut l’oportunitat i ja li ha passat l’hora». Per això demanen la «finalització de totes les concessions que té a Catalunya». 

52 incidències recollides

Notícies relacionades

D’ençà que van impulsar la plataforma, han recollit 52 incidències. Ureña cita el cas d’un viatger que va pujar a un bus amb gent dreta i asseguda a terra i que va trucar als Mossos per denunciar-ho. Quan els Mossos van marxar, el conductor el va obligar a baixar a la següent parada. I d’una noia va acabar a l’ambulatori perquè li va caure un seient al damunt.

Monbus es defensa

Monbus es va voler defensar, ahir. Entre d’altres, va manifestar que «l’increment de l’ús del transport públic després de la pandèmia va provocar una major demanda dels serveis que opera Monbus (+16%). Aquesta situació va fer que, independentment de l’esforç realitzat per l’empresa i la Generalitat l’any passat reforçant el servei en hora punta, en algunes ocasions alguns usuaris no hagin pogut pujar a l’autobús per falta de places en els serveis amb origen a Barcelona en les hores punta de la tarda i a Olesa en les hores punta del matí». També, que «en la nova licitació de les línies L530, E22 i E23, la Generalitat ha tingut en compte els aspectes de millora necessaris per a un funcionament òptim de les rutes, tant el reforç de freqüències i expedicions com la modernització dels sistemes d’informació per als usuaris».

Temes:

Barcelona