13a EDICIÓ D'UNS guardons destacats

L'oncòleg de la guarda

Sánchez de Toledo, cap d'Oncologia Pediàtrica de l'Hospital de la Vall d'Hebron, obté el Català de l'Any

El voluntariat guanya el Premi Mercè Conesa a la solidaritat, i Hotusa, el d'iniciativa empresarial

Josep Sánchez de Toledo rep el premi Català de l’Any 2012 / TVC

3
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / Barcelona

Ni rastre. Impossible trobar-ne algun en un horari inadequat per als seus bioritmes i en un escenari reservat per al vestit i el protocol al qual no s'adaptarien mai els seus esperits lliures. Per una vegada, els nens no van ser els còmplices de Josep Sánchez de Toledo. Ahir a la nit van decidir cedir el testimoni als grans perquè rendissin un merescut homenatge al cap d'Oncologia i Hematologia Pediàtrica de l'Hospital de la Vall d'Hebron, el flamant Català de l'Any 2012.

I és que els més petits ja li tributen el seu particular reconeixement diàriament, quan obren les portes de la seva selecta república independent a aquest adult únic, un ambaixador de les bates blanques que no es posa mai la bata blanca. No la necessita per empatitzar amb els seus petits pacients i adaptar la magnitud de la malaltia al microcosmos de cada edat, als ulls de cada nen. Guanyant-se la seva confiança. Fent-los entendre que no estaran sols.

Tampoc ell ho va estar ahir a la nit. Més enllà de l'ambient d'admiració que emanava de l'auditori del Teatre Nacional de Catalunya, l'oncòleg va poder sentir el caliu de la seva dona, de col·legues de professió -inclòs el seu fill- i fins i tot d'un expacient, ara adult, i dels seus pares, que parlaven en representació de totes aquelles famílies agraïdes pel seu exercici professional. Va ser al vídeo de presentació del candidat, un sospir per glossar els seus 35 anys de trajectòria.

COMPROMÍS / El pop mediterrani de Blaumut i el seu 'Bicicletes' van rebaixar la tensió abans d'anunciar el guanyador. I just llavors, tots els seus nens van aparèixer en escena. En el moment culminant de la nit, quan les presentadores de la gala, Helena García Melero i Ariadna Oltra, van pronunciar el nom del guanyador. Ningú els va veure a l'escenari, però hi eren. «Represento els nens que tractem; Àlex, Mariona, Iciar... Moltes criatures que són herois, que cada dia afronten la malaltia amb una força admirable. I les seves famílies, i tot el personal que millora la seva qualitat assistencial», va dir el doctor. També va demanar al president, Artur Mas, «la millor companyia per als professionals sanitaris» en l'actual situació.

El successor de Joaquim Maria Puyal es va imposar en un disputat esprint a la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, i a Anna Vives, la noia amb síndrome de Down autora d'una tipografia digital que ha tingut un gran èxit. A tots ells es va referir el director d'EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, per destacar l'esperit d'uns guardons que arriben a la seva 13a edició. «Tots tres simbolitzen el compromís i l'activisme d'una societat que ni vol ni pot quedar-se de braços plegats davant de l'adversitat i la injustícia», va dir Hernàndez.

També el president de la Generalitat, Artur Mas, va incidir en la trajectòria exemplar dels finalistes. «Tenen mèrits més que suficients per ser escollits. Coincideixen en el seu esforç i el seu compromís per mirar de ser millors persones. I això fa una societat millor i un país millor». Després de les paraules de Mas, ell i i el president del Grup Zeta, Antonio Asensio Mosbah, van entregar el premi al guanyador.

TO REIVINDICATIU / Abans que el pediatre acaparés totes les mirades, va ser el torn de les distincions per a les iniciatives socials i empresarials. En aquesta última categoria, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i el president de la comissió executiva del Grup Zeta, Juan Llopart, van entregar el premi a Amancio López Seijas, director del grup turístic Hotusa. Després de les paraules de López Seijas, Mayte Martín i Lídia Pujol van amenitzar la vetllada interpretant 'El moliner' -van fer doblet al final de la gala-.

Notícies relacionades

El Premi Mercè Conesa a la Millor Iniciativa Solidària va ser el més repartit, perquè va recaure en els més de 600.000 voluntaris de Catalunya. Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana de Voluntariat Social, va rebre el premi de mans d'Hernàndez i de l'alcalde accidental de Barcelona, Joaquim Forn. A l'escenari hi van pujar a més 10 representants de 10 entitats que ajuden els necessitats. Pau González, d'Esplais Catalans, i Alsina van pronunciar discursos trufats d'agraïment i de reivindicació.

Aquell era un bon moment perquè se sentissin algunes demandes socials, perquè hi havia personalitats com el portaveu del Govern, Francesc Homs; el director general de Citroën a la Península, Alfredo Vila;, el president del Barça, Sandro Rosell; el de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i la periodista Júlia Otero.