Glops sensacionals

13 vins blancs per quedar-se amb els ulls en blanc (de gust)

13 vins blancs per quedar-se amb els ulls en blanc (de gust)
6
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Comencem per una obvietat. A Espanya es fan uns vins sensacionals. En són moltíssims. I això és bo. El que és dolent és que de vegades costa bastant escollir.

Aquí et proposem 13 vins blancs que no fallen. Catalans, gallecs, castellans, de La Rioja, valencians, lleonesos, andalusos, navarresos... ¿Amb quin et quedes?

Cala Pescador 2022 (Celler del Pescador)

El nou blanc elaborat pel Celler del Pescador amb Denominació d’Origen Catalunya porta macabeu, garnatxa blanca i moscatell. Té una aroma intensa, amb matisos de fruita blanca i el seu fons floral. Un vi jove, amb un perfil sedós, persistent, fluid a la boca i amb un llarg postgust. Per maridar amb peix, marisc i crus, però també amb qualsevol tipus d’entrant lleuger. 4,79 €

Huella de Merseguera 2022 (Bodegas Vegamar)

Blanc jove elaborat només amb la varietat autòctona sumoll blanc. És un vi saborós amb una aroma que recorda a fruites fresques, madures, amb lleuger matís floral i acidesa fresca al final. A la boca, té una entrada amable, presenta bona textura i sabor, amb pes de la fruita, i el seu pas estructurat acaba en un final amb fresca acidesa. Aquesta elaboració de la DOP València marida amb arrossos de peix, marisc i verdures a la planxa. 8 €.

Predicador blanco 2021 (Bodega Contador)

Macabeu (60%), malvasia (15%) i garnatxa blanca (25%) porta aquest blanc de La Rioja que ha passat 10 mesos en barriques per acabar exhibint notes fresques, complexes i minerals, d’herbes aromàtiques, flors blanques i fruites d’os, com pruna verda. A la boca té una entrada potent i equilibrada quant a maduresa, i manté la frescor gràcies a una acidesa ben present i llarga. És fi i molt viu, amb un bon volum, i molt llarg i equilibrat. 27 €.

La Revelía 2020 (Bodegas Emilio Moro)

Un blanc de la DO d’El Bierzo elaborat amb godello que és sofisticació, estructura, complexitat. Subtil, suggerent i complex, la seva criança sobre mares en bota li aporta cos i untuositat. Té matisos de fruita madura d’os i flors seques al nas. 24,90 €.


Xandomel Albariño 2022 (Xandomel)

Aquest vi de Rías Baixas de color groc llimona net i brillant, amb reflexos verdosos, té al nas una intensitat mitjana, amb notes de cítrics madurs i florals (gessamí, flor de taronja i matisos herbacis). A la boca, resulta envoltant, fresca, equilibrada, amb un final retronasal que recorda a fruita cítrica madura. Combina amb verdures a la graella, pop a la gallega, paleta de porc amb grelos, marisc, carn blanca, peix, formatge, arrossos cremosos i de peix, i menjar japonès. L’artista Rhed ha creat una etiqueta que representa el viatge de vida d’un jove gallec que emigra, mostrant dues versions del mateix home abans i després del viatge. 28 €.


Selección de Añada 2013 (Pazo de Señorans)

Aquesta joia de les Rías Baixas és l’únic blanc distingit amb 100 punts a la Guía Peñín 2023 (només hi ha tres vins més amb la màxima nota). Un albariño de pagament amb gran capacitat de reserva que ha tingut una criança sobre mares de més de 30 mesos en acer inoxidable i un any més en ampolla. De vistós color groc pallós molt viu i brillant, és un vi d’intensitat alta, amb gran profusió d’aromes terciàries fruit de la seva llarga criança sobre mares i els seus records minerals. De gran volum i cos, és ampul·lós, i deixa una llarga empremta de principi a final. 40 €.


Sanamaro sobre lías 2021 (Pazo de San Mauro)

Un blanc procedent de les vinyes més antigues del Pazo de San Mauro (Rías Baixas). Té la mineralització i la frescor de l’albariño (60%) i les notes florals del llorer de muntanya (40%), a més de la sedositat del treball amb les mares durant sis mesos. Es tracta d’un vi persistent i ampli, amb matisos, de gran intensitat aromàtica i amb records de fruita seca. Harmonitza amb propostes gastronòmiques de la zona com marisc, peix blau, fuagràs o arròs. 40,95 €.


Cuvée Alegre Rueda 2022 (Campo Elíseo)

El celler de François Lurton, referent de la DO Rueda, llança el nou any de Campo Elíseo Cuvée Alegre Rueda: un verdelho sotmès a un procés de vinificació nou: acoblament de diferents fermentacions realitzades en diferents continents (fudres de fusta, gerres de gres, ous de formigó, barriques de roure francès i dipòsits d’acer inoxidable) que es van rematar amb una criança sobre mares de fermentació de cinc mesos. El resultat és un vi sofisticat, amb una delicada intensitat aromàtica i una gran frescor. Nas elegant amb notes de fonoll, flors i fruites blanques, herbes aromàtiques de camp, i boca fresca; és sedós, amb una bona acidesa, volum i gras i amb un pas de boca molt complex, floral, amb notes minerals i salines, i un final llarg. Per acompanyar formatges curats o semicurats, plats de peix o marisc, i arròs. 14 €.


Finca Las Comas 2021 (Bodegas José Pariente)

Aquest vi parcel·lari de Rueda, que només s’embotella en anys excepcionals, és un dels grans verdelhos de guarda. S’ha criat 12 mesos sobre les seves pròpies mares, en fudre de roure i després 12 mesos més en ampolla. Llueix elegància, subtilesa, volum, intensitat i nitidesa aromàtica, la frescor de la fruita (especialment cítrics) i caràcter balsàmic (tant en aromes anisades com en mentolades). 45 €.


Viore Organic (Bodegas Riojanas)

El nou vi d’agricultura ecològica de Bodegas Viore, a Rueda, s’expressa amb elegants notes fruiteres acompanyades per records cítrics i herbacis com el fonoll i el llorer. Fresc, envoltant, sedós i amb un final persistent. La seva balancejada acidesa a la boca dona pas als sabors afruitats, pell de llimona i un toc anisat del fonoll. 9 €.


Mazacruz blanco 2022 (Dehesa de los Llanos)

Mazacruz blanco 2022 (Dehesa de los Llanos)Aquest vi de la Terra de Castella té un lluminós color groc pallós, net i molt brillant, una aroma intensa de fruita en la qual predomina el préssec, amb records florals, i un pas per la boca que deixa una sensació untuosa i fresca, amb un final persistent. Ideal amb peix, marisc, pasta i verdura. 10,90 €.


Homenaje SB (Bodegas Homenaje)

Notícies relacionades

Un blanc jove de la DO Navarra elaborat amb sauvignon blanc que destaca per ser fresc i aromàtic, amb mineralització i notes cítriques i herbàcies. Ideal per a aperitius, peix, formatge i embotit. 8,50 €.


Fino en Rama 2021 (Tío Pepe)

Tío Pepe procedeix de raïm colomí fi de les terres de llac salat de Jerez. El peculiar sistema d’envelliment de criadores i solera contribueix a atorgar a aquest vi el seu marcat caràcter. La seva criança es desenvolupa sota una capa de llevats, la flor, que neix de manera espontània i que interactua amb el vi durant la seva criança d’un mínim de 5 anys en la quietud dels cellers. De color daurat, brillant i alegre, al nas és rotund, amb clars records a llevat de pa fresc i tocs de color d’oliva. A la boca resulta elegant i lleuger, promet llargària i agradables sensacions amargues. Funciona de meravella amb peix i marisc. 16,50 €.