Glops sorprenents

Clos Adele, Sicus Cartoixà... Els 5 vins favorits de l’enòleg Àlex Torelló

  • «Diferents i amb personalitat». Així li agraden els vins a l’enòleg del celler Agustí Torelló Mata, i així són els seus cinc preferits

Clos Adele, Sicus Cartoixà... Els 5 vins favorits de l’enòleg Àlex Torelló
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

L’enòleg Àlex Torelló, del celler Agustí Torelló Mata, disfruta amb els vins «diferents» i que sobretot desprenen «personalitat». És el cas d’aquesta selecció de cinc joies, tan enlluernadores com les que crea ell, com el multipremiat cava Kripta, amb una anyada 2016 que sortirà a la venda el 2024 tot i que ara ja la ven amb cinc anys de criança (com es feia als 80) integrada a l’estoig Origen d’edició limitada amb les del 2013 i 2008 (només per a col·leccionistes, ja que costa 290 euros).

Aquests són els cinc vins favorits de l’enòleg Àlex Torelló. ¡Prepara la copa!

Horitzó 2020 (Cota 730)

«Aquest celler està situat a Rialp, a 730 metres d’altitud, d’aquí en ve el nom. Elaborat amb varietats adaptades a baixes temperatures: riesling 70% i garnatxa blanca 30% pels joves i entusiastes Ingrid i Sergi Sebastià, es tracta d’un vi fresc però complex, donat per la seva acidesa i els solc de pissarra que li donen unes aromes de fruita fresca, gairebé tropical, ens mostra un rerefons lleugerament floral i ja ens fa pensar que és un glop per prendre amb entrants principals. En boca es mostra molt més llaminer del que semblava, amb cos, estructura, àgil de beure gràcies a la seva acidesa i fruitositat. El recomanaria molt amb un carpaccio o un tàrtar. Tastar-lo per primera vegada em va semblar molt sorprenent».

Clos Adele 2020 (Terra Remota)

«Prové d’una finca d’una sola hectàrea amb un terra granític (molt drenatge), clima mediterrani que pot aportar una acidesa important als vins. Elaborat per la família Marc i Emma Bournazeau, s’ha vinificat en barriques de roure i dipòsits de formigó amb les seves mares durant 7 mesos, on es relaxa l’acidesa i s’aporta estructura. En nas resulta afruitat i un amb toc fumat, recordant el seu pas per barrica i ‘batonage’. En boca es mostra fresc però cremós i amb estructura. Ideal per maridar amb plats grassos com un bon turbot o un arròs».

Prohom Experientia 2020 (Coma de Bonet)

«Prové de terres argilenques típiques de la Terra Alta, amb un clima sec i calorós. Elaborat per Josep Fuster, gran apassionat de la seva terra, porta un 70% de garnatxa blanca i un 30% de viognier, amb un cupatge de vins provinents de fermentació en inoxidable a temperatura controlada i barriques de roure de 500 litres que aporten volum al cupatge. En nas ens apareix fruita blanca, pera i albercoc, tan característic de la garnatxa. En boca és sec, amb notes cítriques i un lleuger tot herbaci molt apropiat per combinar amb aus grasses (confit) i marisc, atesa la seva potència».

Sicus Cartoixà 2019 (Bonastre)

«Finca plantada molt a prop del mar a una altura de 170 metres, en altres llocs el raïm cartoixà es coneix com a xarel·lo, pansa blanca, però cada clima i cada terra li dona les seves característiques. Una elaboració molt peculiar de la mà d’Eduard Pié, on fermenta amb la rapa i reposa en àmfores de fang enterrades a la mateixa vinya, on trobarà la frescor que necessita. En nas hi trobem notes de fruita d’os (préssec, albercoc) amb un toc de criança, recordant la fruita seca. En boca és molt àgil de beure, amb un lleuger toc salí, flors blanques i fruita madura, i una acidesa molt ben integrada. Perfecte per a entrants i carns blanques».

Pla del Bosc 2021 Xarel·lo Vermell (Vins El Cep)

«Aquest vi que neix del cor del Penedès està elaborat per un grup de quatre viticultors que un dia van decidir crear el seu propi celler seguint una viticultura responsable amb el territori (ecològica i biodinàmica). Porta xarel·lo vermell, varietat molt minoritària però molt interessant, on es barregen les característiques dels raïms negres amb els blancs, fermentació i criança en ous de formigó amb les seves mares. En nas hauríem de tancar els ulls per endevinar si tastem un vi blanc o un rosat, ja que ens dona aquestes notes de préssec, albercoc, però alhora aquestes aromes de fruita vermella molt subtils».