Selecció d’expert

5 bones ampolles per iniciar-se en el món del vi

  • El cellerer Tomàs Cusiné proposa aquestes cinc elaboracions «assequibles, fresques i amables»

5 bones ampolles per iniciar-se en el món del vi
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Tomàs Cusiné és un dels cellerers de referència a Catalunya. Dirigeix quatre cellers de prestigi com la que porta el seu nom i cognom (allà crea microvificacions de tota mena), Castell del Remei (ha llançat Garnatxa), Cara Nord (ha presentat Rosat Trepat) i Cérvoles. Acudim a ell perquè ens aconselli cinc ampolles per iniciar-se en el món del vi. ¿Quines són per a ell les ideals per endinsar-se en aquest apassionant món? «A veure –avisa l’expert–, el que us proposaré té a veure amb els meus gustos particulars, però crec que aquestes cinc propostes són interessants i boniques. Sobretot són assequibles i resulten més aviat fresques i amables, però alhora profundes i amb els tanins domats».

Cusiné adverteix que la seva selecció és «bastant actual amb un toc de classicisme» perquè reflecteix la tendència general del món del vi, «cosa que és i el que serà en els pròxims anys».

El cellerer reivindica la seva passió pel vi, que recomana per moltes raons. «És cultura, és una beguda lligada a la història de la nostra societat i de l’agricultura i quan el prens amb moderació et dona plaer. ¡Ah!, i si t’agrada menjar, sempre cal tenir-lo present perquè aporta moltíssim més als plats».

1. Gratitud Sauvignon Blanc (Còsmic Vinyaters)

«Aquest és un vi elaborat amb sauvignon blanc que sempre m’ha agradat perquè té molta expressivitat mineral, és molt fresc, molt directe, molt fàcil, d’una lleugeresa que m’emociona. Em sembla molt interessant que, a més, no porti sulfits i estigui tan ben fet. Una altra cosa: confesso que aquest vi té un plus per a mi perquè l’he tingut en moments especials i, de vegades, també t’enamores dels moments».


2. Finca L’Argatà (Joan d’Anguera)

«Em sembla un vi amb molta profunditat, molt seriós, molt identificatiu de la garnatxa i el carinyena que té. Els germans Joan i Josep Anguera que porten el celler treballen amb molta passió pel vi i per les vinyes i ho fan en clau ecològica i biodinàmica. Fa anys van fer un canvi al celler i el resultat són vins amb molta personalitat. En aquest cas, aquest és un vi amb caràcter però molt suau, molt ben integrat, amb matisos de terra que em transmeten amabilitat i alhora molta profunditat».


3. Terrers (Recaredo)

«Recaredo em sembla una de les empreses més serioses i interessants del panorama del corpinnat. Treballa amb agricultura biodinàmcia, per això els seus vins expressen tan bé el terreny on creix el seu raïm. Amb els seus escumosos he celebrat moltes coses perquè són dels meus preferits. Respecte a Terrers destaco que, tot i que té molta criança, és un brut nature molt fi i amb una bombolla petita. Em captiva que porti tants anys de criança i sigui lineal, directe, senzill. Per mi, representa senzillesa i perfecció».


4. Embruix (Vall Llach)

Notícies relacionades

«Un vi senzill que reflecteix la puresa del Priorat. És molt franc i amable, directe, fàcil, agradable, gens contundent. En definitiva, està en la línia dels vins que a mi m’agraden, perquè em satisfan els tanins rodons com en aquest cas, que estan molt ben integrats. Expressa molt bé el territori on neix i no és potent. Per mi té un atractiu important: no és gens car. Per cert, el celler Vall Llach és un projecte molt maco des de fa anys».


5. Finca Barqueres (Tomàs Cusiné)

«Aquest és un 100% carinyena, una varietat amb la qual he tingut amor i desamor. Durant els primers 10 anys de vida de la vinya es mostra elèctrica, nerviosa, especiada, però amb els anys va agafant rodonesa, estructura... i llavors ho té tot. En aquest cas, la vinya té 15 anys i ens dona un vi amb la fragància i la frescor que no sol donar el carinyena. Finca Barqueres es mostra expressiu, intens, llarg, amb estructura i cos, però amb tanins molt suaus i integrats i molt agradables. Un vi divertit i seriós alhora».