GURMETITZATS

L'elegància de les verdures

Menjar vegetals i avorrir-se no està permès en aquest gran llibre amb 1.460 receptes

Lelegància de les verdures_MEDIA_2 / JULIET POMÉS

Lelegància de les verdures_MEDIA_2
Lelegància de les verdures_MEDIA_1

/

1
Es llegeix en minuts
Pau Arenós
Pau Arenós

Coordinador del canal Cata Mayor

Especialista en gastronomia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Karin Leiz conserva la tija –parlem de vegetals en aquest espai– que la va fer cèlebre. Model amb clorofil·la, la va retratar Leopoldo Pomés, el pare dels seus fills, fins a convertir-la en lluminosa icona del Flash Flash. La cita per amanir el llibre '1460 recetas para disfrutar las verduras todo el año' (títol llarg com un porro) és al davant, a Il Giardi­netto, que dirigeix el seu fill Poldo, cineasta. L’acompanya també la filla, Juliet, autora de les refinades il·lustracions del volum. Els Pomés Leiz són elegants fins i tot menjant calçots.

Notícies relacionades

'Verdures amb tot 'podria ser el lema del llibre. Es va anticipar a la modernitat que ens verdeja i que no consisteix a ser vegetarià ni vegà, sinó que el cor d’un plat tingui arrel. 41 receptes, per exemple, amb carxofes, que a Il Giardinetto mengem fregides. De nou tornen a la taula amb els penne piccole a l’estil Capri, amb mozzarella i aquell toc de bitxo que facilita suar d’una manera educada. Karin està a favor del picant, «del mordent, de les amanides amb una mica de droga» (res d’estupefaents, però sí estimulants com el gingebre). ¿Avorrir-se a la cuina? «Mai».

L’origen del llibre està en les receptes que retallava de revistes i que després modificava. De la memòria impresa –capses i capses que va llençar «sense nostàlgia»– en va sorgir aquesta enciclopèdia. «Google el va inventar la meva mare», diu Poldo per explicar el mètode d’arxiu. ­Google no ho sé, però la verdura amb excusa és possible que sí.