Icona japonesa

Rosalía canta al pollastre ‘teriyaki’: tots els secrets d’aquest plat i cinc restaurants on tastar-lo

  • La cantant ha publicat el ‘single’ ‘Chicken teriyaki’ i mig món s’interessa per aquest clàssic de la gastronomia nipona. Roger Ortuño, creador del blog comerjapones.com, t’ho explica tot

Rosalía canta al pollastre ‘teriyaki’: tots els secrets d’aquest plat i cinc restaurants on tastar-lo
3
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

El pollastre ‘teriyaki’ té molt ritme. Tot i que no ho sabíem fins que Rosalía ha llançat un ‘single’ titulat amb aquesta recepta japonesa per la qual mig món s’hi ha interessat ara. ¿Quins són els seus secrets? I, sobretot, ¿on podeu tastar un bon pollastre ‘teriyaki’ a Barcelona?

Per això acudim a tot un expert com Roger Ortuño, creador del blog comerjapones.com, autor d’‘Oishii. Diccionario ilustrado de gastronomía japonesa’, considerat la bíblia dels amants de la cuina nipona i un dels pocs occidentals que han sigut designats ambaixadors de bona voluntat de la gastronomia japonesa pel govern d’aquell país.

Ortuño ens explica que es tracta d’una recepta casolana habitual a les llars del país del sol naixent. «És molt bàsica perquè és molt fàcil de fer i perquè és un bàsic que és a les cartes de molts restaurants japonesos».

Unió de dues paraules: ‘teri’ i ‘yaki’

Abans d’explicar-nos com es fa i a quins restaurants tastar-lo, l’expert apunta que ‘teriyaki’ és la unió de dues paraules, ‘teri’ i ‘yaki’: «‘Teri’ significa brillant (sigui carn o peix) perquè està setinat amb aquesta salsa que li dona brillantor. I ‘yaki’ és una tècnica de cocció. De fet, tot el que comença o acaba en ‘yaki’ significa que està fet a la planxa, a la brasa, o a la paella com els ‘yakisoba’, que són fideus saltejats, o l’‘okonomiyaki’, que és una espècie de pizza a la planxa...»

«La salsa amb la qual es prepara aquesta elaboració –continua Ortuño– porta una part de sake, dos de ‘mirin’ i una de salsa de soja. El sake és una beguda alcohòlica que s’elabora a partir de fermentació d’arròs, el ‘mirin’ és un amaniment una mica viscós que recorda la melassa per la seva dolçor i es fa amb arròs glutinós i un destil·lat anomenat ‘sochu’, i la soja li dona un toc salat i un color fosc. Si en comptes de carn es preparés per a peix com el salmó, les proporcions serien a parts iguals».


Com fer pollastre ‘teriyaki’

  1. Talleu la carn i daureu-la en una paella amb una mica d’oli durant set minuts a foc baix. «S’ha de tapar amb paper d’alumini perquè no creï vapor i es deixa reposar set minuts fora del foc perquè s’acabi de fer amb la calor residual», apunta Ortuño.

  2. En un cassó a part, a foc lent, s’ha de reduir la salsa ‘teriyaki’ i anar removent perquè caramel·litzi.

  3. Glacegeu el pollastre amb la salsa i cuineu una mica més, sense deixar de remenar, fins que el pollastre adquireixi un aspecte brillant.


On podeu tastar un bon pollastre ‘teriyaki’ a Barcelona

I aquests són els restaurants on podeu menjar un bon pollastre ‘teriyaki’ a Barcelona, segons Ortuño. Rosalía, ¡pren nota!

1. Una mica de Japó

«Aquest restaurant el porta una senyora japonesa amb el seu nebot, i és súper casolà, súper autèntic. A més del seu pollastre ‘teriyaki’, destaco les seves croquetes d’estil nipó, anomenades ‘korokke’, que porten, entre altres ingredients, patata aixafada, estan arrebossades amb ‘panko’». Aragó, 104.

2. Uribou

«En aquest restaurant el nom del qual significa porcell de senglar en japonès perquè és el signe del zodíac del xef, Atsushi Takata, el pollastre ‘teriyaki’ se serveix en un plat cridat ‘toriteri don’. Don’ significa bol gran amb una base arròs), i porta ‘tori’ (au, pollastre en aquest cas) i ‘teri’ (de ‘teriyaki’)». Regàs, 35.

3. Sakura-ya

«Des del primer dia, sempre han tingut pollastre ‘teriyaki’ a la manera clàssica. Una cosa lògica ja que es tracta d’un clàssic de la ciutat, ja que va ser el primer que va obrir en un centre comercial, a L’Illa Diagonal». Diagonal, 557.

4. Robata

«Robata és un dels restaurants de moda entre els amants de la gastronomia japonesa. A més del pollastre ‘teriyaki’, destaquen molts plats que fan a la graella». Enric Granados, 55.

Notícies relacionades

5. Nonna Maria

«Aquest plat de Nonna Maria el proposo com a raresa, ja que el pollastre és en una pizza, l’anomenada Pizza Rie. És el nom de la propietària d’aquesta pizzeria, Rie Yasui, que regenta amb la seva parella, Jérôme Quilbeuf, i que solen tenir en carta creacions ideades per amics cuiners de molt prestigi. En aquest cas, la pizza té un punt dolç per la salsa ‘teriyaki’ que porta». Avinguda de Sarrià, 50 (Hotel Meliá Sarrià).