Una iniciativa del projecte cultural ‘Menja’t Montjuïc’

L’Arqueotapa: tapes amb història al Poble-sec

 • Una desena de restaurants del barri elaboren tapes inspirades en altres èpoques històriques

 • El Museu d’Arqueologia de Catalunya ha assessorat els locals, que serviran els platillos fins al dia 28

L’Arqueotapa: tapes amb història al Poble-sec
Es llegeix en minuts

Que la gastronomia és cultura no ho rebat ningú. I els que en dubten poden participar en L’Arqueotapa, una iniciativa que presenta 10 tapes de 10 restaurants del Poble-sec que han interpretat ingredients, elaboracions i mètodes de cocció d’altres èpoques històriques per connectar el barri amb la seva història. Un viatge a través del temps que durarà fins al 28 d’abril i per al qual han comptat amb l’assessorament del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Des d’elaboracions de l’Antiga Roma com el ‘moretum’, un aperitiu en forma de crema untable que es feia en un morter, i el garum, una salsa de peix utilitzada per condimentar (i amb usos medicinals), passant per ingredients que tenien finalitats litúrgiques com les faves o lúdiques com els cigrons, que a l’Edat Mitjana es venien torrats com a llaminadura en els espectacles públics. Sense oblidar l’herència persa (a través dels àrabs) de l’escabetx o la introducció del cultiu de l’arròs per part dels àrabs al segle VIII.

Aquests són plats dels restaurants que participen en L’Arqueotapa:

 • Archimissa Gastrobar (Vallhonrat, 19): Sa burrida, mussola marinada en calent amb salsa de nous.

 • Bodega La Tieta (Blai, 1): Cigrons amb botifarra negra i dàtils.

 • Celler Cap de Suro (Jaume Fabra, 12): Moretum amb salaó de verat i xips de pastanaga amb salsa garum i vi.

 • Carmesí (Blai, 28): Verat escabetxat.

 • Casa Xica(França Xica, 20): ‘Nare sushi’ de corbina, fermentada en ‘kasu-zuke’.

 • El Carro Gros (plaça del Sortidor, 14): Ceba farcida amb carn, figues seques i espècies amb salsa de bolets i ametlles.

 • El Patán (Blai, 33): Hummus de llenties i pastanaga i croqueta de rovellons.

 • Lascar 74 (Roser, 74): Seitons adobats amb herbes autòctones.

 • Malevo(Margarit, 52): Coca de recapte amb areng fumat, albergínia, muhammara i un toc de menta.

 • Petit Montjuïc (Sant Isidre, 2): Faves amb comí, ceba i tomàquet.

Notícies relacionades

L’Arqueotapa s’engloba en el projecte cultural ‘Menja’t Montjuïc’, que connecta el barri amb el parc de Montjuïc a través d’accions i esdeveniments culturals impulsats a través de la gastronomia. Qui tasti alguna de les creacions de L’Arqueotapa pot participar en un concurs el premi del qual consisteix en un tast de vins per a dues persones a la Sala Roma del Museu d’Arqueologia de Catalunya: per a això, haurà de compartir a Instagram una imatge de la tapa (o les tapes) que hagi tastat acompanyant-la amb el ‘hashtag’ #arqueotapa2021.

El sorteig es realitzarà el 29 d’abril i el resultat es comunicarà a través dels ‘stories’ del compte d’Instagram Menjat Montjuïc (@menjat.cat), on són penjades les fotos dels platillos que formen part d’aquesta iniciativa i la situació geogràfica dels restaurants que els elaboren.