Trucs agraïts

Com substituir el cafè del tiramisú

  • Afruitades, fresques, sofisticades, acolorides... Et proposem diverses idees per donar-li un toc especial a aquest dolç italià

Com substituir el cafè del tiramisú
2
Es llegeix en minuts

El tiramisú és un imprescindible de la cuina italiana, amb molts adeptes. A més, resulta molt fàcil de preparar, ja que no necessita cocció i només necessita uns quants ingredients. Mascarpone, ous, sucre, ‘amaretto’, cafè exprés fred, melindros Savoiardi i cacau en pols componen la recepta ortodoxa d’aquestes postres

Però no tot és tradició, i la bona notícia és que el tiramisú té potencial per ser tunejat i versionat amb una infinitat d’ingredients. Així doncs, hi ha vida més enllà de la seva versió tradicional amb base de cafè, un ingredient que podem substituir amb ‘plans b’ com la llet, batut de xocolata, xarops aromàtics, licors, sucs de fruita... que li donaran un aire, i per descomptat, un sabor diferent. Abans de jutjar i denunciar el ‘frau’, continueu llegint.

Versions més fresques

A la recepta tradicional, els melindros es suquen  en cafè abans de ser recoberts amb els altres ingredients. Doncs bé, hi ha la possibilitat de reemplaçar-los, per exemple, per suc de taronges acabades d’esprémer, com recomana la Simone en el seu blog S-Küche, que també proposa incorporar puré de maduixes acabades de triturar entre les diferents capes del tiramisú. Assegura que així s’aconsegueix una versió més afruitada i fresca, ideal per als mesos més calorosos en què el cos demana menys sensació de menjar pesat i greix.

Tirant a més exòtica, tot i que també d’inspiració estiuenca, hi ha la possibilitat d’incorporar a la preparació de mascarpone coco ratllat i, entre capa i capa, unes rodanxes molt fines de pinya per sucar els melindros amb una mica de rom. El resultat és una textura més lleugera i dolça, amb records de pinya colada. 

Sofisticació

Quant a sofisticació, s’emporta la palma la bloguera d’origen indi Tanvi, que en el seu portal Sinfully Spicy comparteix una delicada recepta de tiramisú perfumat amb gust de rosa. Ella reemplaça el cafè per sucar els pans de pessic amb una llet de roses que prepara barrejant un got d’aigua de roses amb un altre de xarop de roses i dos vasos de llet sencera. També incorpora unes gotes de xarop de roses al mascarpone per donar-li color al tiramisú. Decorat amb flors comestibles i uns pistatxos, la recepta queda tan deliciosa com estètica. 

Notícies relacionades

Tot i que els més llaminers segurament preferiran decantar-se per ‘tunejats’ més dolços com sucar els Savoiardi en batut de xocolata o en crema Kinder (que s’aconsegueix fonent tres barres de Kinder Maxi amb nata líquida removent constantment). S’hi afegeixen més innovacions, que consisteixen a incorporar a la preparació trossos de fruita fresca com maduixes o altres fruites vermelles, que mariden de luxe; flors comestibles; cremes dolces (tipus pastissera, de caramel, de llimona o fins i tot ‘mousse’ de xocolata), o atrevir-se a afegir galetes diverses tipus Speculoos o Maria per aportar un toc final més ‘crunchy’.

El tiramisú mai deixarà de sorprendre’ns. ¡Llarga vida al tiramisú!