Recepta humil
Unes patates a la manera de La Rioja com les de sempre
Aquesta recepta senzilla, que apareix a ‘La cocina vasca’, de Marti Buckley, va sorgir de la necessitat d’omplir els estómacs dels mateixos pagesos responsables de produir-ne els ingredients

Aquesta recepta senzilla, que va sorgir de la necessitat d’omplir els estómacs dels mateixos pagesos responsables de produir-ne els ingredients, forma part de ‘La cocina vasca’, de Marti Buckley, una xef americana i periodista immigrant basca. Aquesta obra va guanyar els premis al millor llibre dels International Association of Culinary Professionals Awards el 2019 i el premi Euskadi de gastronomia a la millor publicació gastronòmica, i va ser triada millor llibre de cuina de l’any per ‘The New York Times’, ‘The Guardian’, ‘National Geographic’, ‘Food & Wine’ i ‘Saveur’.
Ingredients per a 4-6 persones
10 patates petites per fregir, pelades
250 g de xoriço (dolç o picant), tallat a rodanxes fines
1 ceba petita trossejada
2 alls picats
¼ de cc de paprika
240 ml de vi blanc
75 ml d’oli d’oliva
1 ½ cc de sal
1 bitxo vermell deshidratat (opcional)
Elaboració
En una cassola ampla i baixa, escalfeu-hi tres cullerades d’oli d’oliva a foc mitjà. Afegiu-hi la ceba i l’all i remeneu-ho durant uns 5-7 minuts fins que estiguin tous.
Mentrestant, inseriu un ganivet a una profunditat d’1,5 centímetres en una patata i després gireu-lo i aixequeu el ganivet per trencar un tros de forma irregular. Gireu la patata i repetiu l’operació; procediu de la mateixa manera amb les altres patates.
Afegiu les patates a la cassola i, si us sembla sec, afegiu-hi les dues cullerades restants d’oli d’oliva. Retifiqueu-ho de sal.
Coueu-ho 10 minuts més, remenant ocasionalment.
Afegiu-hi el xoriço, el pebre vermell i el bitxo (si procedeix) i deixeu-ho 2 o 3 minuts més, remenant ocasionalment.
Pugeu el foc a mitjà-alt i afegiu-hi el vi blanc. Deixeu-ho bullir fins que s’hagi reduït a una salsa espessa, uns 15 minuts.
Proveu-ho i si fos necessari rectifiqueu-ho de sabor.
Serviu-ho en bols baixos acompanyat d’una copa de Rioja.
- CAS SANTOS CERDÁN-ÁBALOS Koldo García després de conèixer l’informe de l’UCO sobre Santos Cerdán: «Acaba de començar»
- Tensió als Estats Units "Motivació política" en l’assassinat d’una congressista i el marit
- Metamorfosi demogràfica Un terç de l’Eixample és estranger
- Tensió als Estats Units Els EUA surten al carrer de forma multitudinària en protesta per Trump
- Tempesta judicial i política La caiguda de Cerdán impulsa en el PSOE avançar les generals
- Defunció Mor als 63 anys l’empresari Miquel Suqué, del Grup Peralada
- Acte del PP Feijóo demanarà la compareixença de Sánchez al Congrés perquè es «retratin» els seus aliats: «Si el segueixen recolzant, seran els seus encobridors»
- L’hora més crítica Sánchez acudirà dimecres a la sessió de control al Congrés per respondre per l’escàndol de Santos Cerdán
- Les gravacions del cas Koldo Koldo García va oferir al cap de la Policia Nacional avions d’Air Europa per deportar migrants magribins durant la covid
- Augmenten les probabilitats que un asteroide impacti contra la Lluna el 2032