Recepta humil
Unes patates a la manera de La Rioja com les de sempre
Aquesta recepta senzilla, que apareix a ‘La cocina vasca’, de Marti Buckley, va sorgir de la necessitat d’omplir els estómacs dels mateixos pagesos responsables de produir-ne els ingredients
![Unes patates a la manera de La Rioja com les de sempre Unes patates a la manera de La Rioja com les de sempre](https://estaticos-cdn.prensaiberica.es/clip/61519514-0b8b-4df2-9b76-4a64916461a3_alta-libre-aspect-ratio_default_0.jpg)
Aquesta recepta senzilla, que va sorgir de la necessitat d’omplir els estómacs dels mateixos pagesos responsables de produir-ne els ingredients, forma part de ‘La cocina vasca’, de Marti Buckley, una xef americana i periodista immigrant basca. Aquesta obra va guanyar els premis al millor llibre dels International Association of Culinary Professionals Awards el 2019 i el premi Euskadi de gastronomia a la millor publicació gastronòmica, i va ser triada millor llibre de cuina de l’any per ‘The New York Times’, ‘The Guardian’, ‘National Geographic’, ‘Food & Wine’ i ‘Saveur’.
Ingredients per a 4-6 persones
10 patates petites per fregir, pelades
250 g de xoriço (dolç o picant), tallat a rodanxes fines
1 ceba petita trossejada
2 alls picats
¼ de cc de paprika
240 ml de vi blanc
75 ml d’oli d’oliva
1 ½ cc de sal
1 bitxo vermell deshidratat (opcional)
Elaboració
En una cassola ampla i baixa, escalfeu-hi tres cullerades d’oli d’oliva a foc mitjà. Afegiu-hi la ceba i l’all i remeneu-ho durant uns 5-7 minuts fins que estiguin tous.
Mentrestant, inseriu un ganivet a una profunditat d’1,5 centímetres en una patata i després gireu-lo i aixequeu el ganivet per trencar un tros de forma irregular. Gireu la patata i repetiu l’operació; procediu de la mateixa manera amb les altres patates.
Afegiu les patates a la cassola i, si us sembla sec, afegiu-hi les dues cullerades restants d’oli d’oliva. Retifiqueu-ho de sal.
Coueu-ho 10 minuts més, remenant ocasionalment.
Afegiu-hi el xoriço, el pebre vermell i el bitxo (si procedeix) i deixeu-ho 2 o 3 minuts més, remenant ocasionalment.
Pugeu el foc a mitjà-alt i afegiu-hi el vi blanc. Deixeu-ho bullir fins que s’hagi reduït a una salsa espessa, uns 15 minuts.
Proveu-ho i si fos necessari rectifiqueu-ho de sabor.
Serviu-ho en bols baixos acompanyat d’una copa de Rioja.
- Jocs Olímpics 2024 París oculta la foscor i exhibeix el seu decorat en els Jocs
- Handbol Les ‘Guerreres’ no compareixen i cauen amb estrèpit en el debut
- Tennis Moyá fa saltar les alarmes sobre la presència de Nadal a París
- Sèrie aclamada Com enamorar sense cursileries
- QUATRE HOSPITALITZATS Un brot de salmonel·losi en un bar deixa almenys 22 afectats
- Operació contra el narcotràfic Els EUA detenen ‘el Mayo’ i un fill del ‘Chapo’, líders del càrtel de Sinaloa
- Eleccions decisives Els comicis a Veneçuela desencadenen l’expectació mundial
- En clau europea Cordó parcial als ultres
- Pròxim Orient Hamàs demana venjar un dels seus líders mort en una presó israeliana
- Les polítiques de la Unió Europea Brussel·les empeny a acabar amb l’addicció a les xarxes socials tòxiques