la recepta de la meva vida

Recepta de calamars 'tom yum'

"Un plat de Tailàndia, país del qual em va sorprendre la gastronomia. Al·lucinant", explica Carolina García, xef del We Bistrot

calamares

calamares

2
Es llegeix en minuts
Carolina García (We Bistrot)

INGREDIENTS PER A 2 PERSONES

- 500 ml de fumet

- 6 tomàquets pera

- 2 escalunyes

- 4 alls

- 4 rodanxes de galanga o gingebre

- 6 fulls de llima quefir

- 3 tiges de citronel·la

- 50 g de ceps

- 1 cullerada sopera de salsa de peix fermentat

- 1 llima

- 1 cullerada de pasta de xili o mig xili fresc (el picant pot anar al gust)

- 10 g de midó

- 1 culleradeta de sucre

- 8 xipirons d’uns 6 cm

- Fulles de coriandre

- Farina per cobrir

- Sal Maldon i oli d’oliva suau 

 

Per al fumet de caps de gamba 

 

- 1 l d’aigua

- 1 ceba seca mitjana

- 1 porro

- 1 pastanaga

- 200 g de peix de morralla

- 200 g de caps de gamba 


ELABORACIÓ

Per al fumet

1. Peleu i talleu els vegetals en bresa i cuineu-los en una paella a foc mitjà.

2. Quan estiguin daurats, afegiu-hi els caps de les gambes i pugeu el foc durant uns minuts sense deixar de remoure-ho. Afegiu-hi el peix i abaixeu el foc.

3. Passats un parell de minuts, afegiu-hi l’aigua i deixeu-ho cuinar a foc mitjà 15 minuts. Apagueu el foc i deixeu-ho infusionar 15 minuts més. Coleu la preparació i reserveu el caldo restant en refrigeració. 

 

Per a la salsa 'tom yum' 

 

1. Peleu i talleu a la brunesa les escalunyes, els alls i el gingebre.

2. Cuineu-ho a foc mitjà fins que es daurin. Afegiu-hi el tomàquet tallat a daus i la pasta de xili i continueu-ho cuinant. Afegiu-hi el sucre, la salsa de peix, les fulles de llima quefir, la citronel·la tallada a trossos i cobriu-ho amb el fumet.

3. Deixeu cuinar a foc fort 5 minuts i després abaixeu-lo 10 minuts més. Passat aquest temps, retireu de la preparació les fulles de llima quefir i la citronel·la, i tritureu la resta d’ingredients amb túrmix.

4. Passeu la salsa a un cassó i barregeu-la amb el midó diluït en una miqueta d’aigua perquè no faci grumolls. No deixeu de remoure la preparació fins que s’espesseixi.

5. Rectifiqueu-ho de sal i, fora del foc, afegiu-hi el suc de llima. 

 

6. Cuineu els xipirons nets de dues formes. D’una banda, cobriu les potetes i fregiu-les en abundant oli molt calent perquè estiguin cruixents. De l’altra, cuineu els cossos a la planxa fins que perdin l’aigua i es daurin. 

 

7. Cuineu els ceps a la planxa tallats a fines làmines. 


Notícies relacionades

PRESENTACIÓ

1. Col·loqueu un parell de cullerades de la salsa 'tom yum' a la base del plat i, sobre la salsa, les peces de calamar a la planxa entrellaçades amb els ceps. Sobre els ceps, poseu-hi les potetes arrebossades i decoreu-ho amb les fulles de coriandre, unes gotes de suc de llima i sal Maldon.