la recepta de la meva vida
Recepta de calamars 'tom yum'
"Un plat de Tailàndia, país del qual em va sorprendre la gastronomia. Al·lucinant", explica Carolina García, xef del We Bistrot

calamares
INGREDIENTS PER A 2 PERSONES
- 500 ml de fumet
- 6 tomàquets pera
- 2 escalunyes
- 4 alls
- 4 rodanxes de galanga o gingebre
- 6 fulls de llima quefir
- 3 tiges de citronel·la
- 50 g de ceps
- 1 cullerada sopera de salsa de peix fermentat
- 1 llima
- 1 cullerada de pasta de xili o mig xili fresc (el picant pot anar al gust)
- 10 g de midó
- 1 culleradeta de sucre
- 8 xipirons d’uns 6 cm
- Fulles de coriandre
- Farina per cobrir
- Sal Maldon i oli d’oliva suau
Per al fumet de caps de gamba
- 1 l d’aigua
- 1 ceba seca mitjana
- 1 porro
- 1 pastanaga
- 200 g de peix de morralla
- 200 g de caps de gamba
ELABORACIÓ
Per al fumet
1. Peleu i talleu els vegetals en bresa i cuineu-los en una paella a foc mitjà.
2. Quan estiguin daurats, afegiu-hi els caps de les gambes i pugeu el foc durant uns minuts sense deixar de remoure-ho. Afegiu-hi el peix i abaixeu el foc.
3. Passats un parell de minuts, afegiu-hi l’aigua i deixeu-ho cuinar a foc mitjà 15 minuts. Apagueu el foc i deixeu-ho infusionar 15 minuts més. Coleu la preparació i reserveu el caldo restant en refrigeració.
Per a la salsa 'tom yum'
1. Peleu i talleu a la brunesa les escalunyes, els alls i el gingebre.
2. Cuineu-ho a foc mitjà fins que es daurin. Afegiu-hi el tomàquet tallat a daus i la pasta de xili i continueu-ho cuinant. Afegiu-hi el sucre, la salsa de peix, les fulles de llima quefir, la citronel·la tallada a trossos i cobriu-ho amb el fumet.
3. Deixeu cuinar a foc fort 5 minuts i després abaixeu-lo 10 minuts més. Passat aquest temps, retireu de la preparació les fulles de llima quefir i la citronel·la, i tritureu la resta d’ingredients amb túrmix.
4. Passeu la salsa a un cassó i barregeu-la amb el midó diluït en una miqueta d’aigua perquè no faci grumolls. No deixeu de remoure la preparació fins que s’espesseixi.
5. Rectifiqueu-ho de sal i, fora del foc, afegiu-hi el suc de llima.
6. Cuineu els xipirons nets de dues formes. D’una banda, cobriu les potetes i fregiu-les en abundant oli molt calent perquè estiguin cruixents. De l’altra, cuineu els cossos a la planxa fins que perdin l’aigua i es daurin.
7. Cuineu els ceps a la planxa tallats a fines làmines.
Notícies relacionades
PRESENTACIÓ
1. Col·loqueu un parell de cullerades de la salsa 'tom yum' a la base del plat i, sobre la salsa, les peces de calamar a la planxa entrellaçades amb els ceps. Sobre els ceps, poseu-hi les potetes arrebossades i decoreu-ho amb les fulles de coriandre, unes gotes de suc de llima i sal Maldon.
- QUATRE ANYS DESAPAREGUT La mare que va llençar a les escombraries el cadàver del seu fill discapacitat patia un «deliri místic»
- Natura L'espectacular poble de conte a només 30 minuts de Vic
- Odissea blaugrana "És desesperant com ens tracten"
- Innovació residencial Així és la casa de dues plantes d’Amazon: una llar amb tot inclòs i per menys de 25.000 euros
- Món del cor Les Mamarazzis tindran programa en català a La 2
- Barcelonejant Les 56 espelmes de Collboni i l’optimisme de la Casa Gran empresarial
- Alerta INUNCAT La pluja torrencial colpeja el Vallès, el Maresme i el Barcelonès i deixa calamarsa i riuades en diversos municipis
- Ésser humà avui
- BAIXA CONTRA EL VALÈNCIA Flick critica De la Fuente per alinear Lamine Yamal lesionat
- Protecció de la fauna Les poblacions de linx ibèric d’Espanya i Portugal trenquen el seu aïllament i aconsegueixen connectar-se