Resultats suculents

Així els agrada la truita de patates als espanyols, segons el CIS

¿Amb ceba o sense ceba? ¿Molt feta o poc feta? Una enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques resol el dubte sobre els gustos majoritaris d’un dels plats nacionals

30 xefs responen a la gran pregunta: la truita de patates, ¿amb ceba o sense?

¡De seguida! En aquests restaurants fan la truita de patates al moment

Així els agrada la truita de patates als espanyols, segons el CIS
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Una enquesta de turisme i gastronomia realitzada pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha revelat com els agrada la truita de patates als espanyols. ¿Amb ceba? ¿Sense ceba? ¿Molt feta? ¿Poc feta? Sembla que el resultat ajuda a concloure el debat, ja que les respostes s’han decantat clarament cap a un estil de truita. El CIS, a més, ha aprofitat l’enquesta per preguntar pel plat més típic i representatiu de la gastronomia espanyola i per les preferències a l’hora de triar entre guisats i fregits, i entre carn i peix.

L’enquesta, basada en 4.538 entrevistes realitzades entre el 31 de juliol i l’11 d’agost d’aquest any.

Però anem a la truita de patates. En concret, el 70,4% coincideix que ha de ser amb ceba, davant un 20,9% que li agrada sense. Guanyen per golejada els ‘ambcebistes’. ¿Què pensaran a Betanzos, on la fan –i la sublimen– sense? Per arrodonir l’enquesta, el CIS ha preguntat sobre com ha d’estar feta. ¿Molt o poc? El 53,9% opina que ha d’estar poc feta i un 26,9% opina que hauria d’estar molt feta.

Respecte al plat més típic i representatiu de la gastronomia espanyola, un 48% dels enquestats coincideix a situar la paella al primer lloc, seguit de la truita de patates (25,4%) i el pernil ibèric (17,8%).

I sobre el dilema entre guisats i fregits, el 85,8% té clar que prefereix la cullera. D’altra banda, un 44,2% es decanta per carn i un 40,8%, per peix.

La grandíssima majoria, el 95,8%, considera que la gastronomia espanyola podria situar-se entre les tres o quatre millors del món. De fet, el 81,1% creu que és la millor del planeta, seguida per la italiana i la francesa.

Respecte al tiquet mitjà que gasten en restaurants, el 56,3% dels enquestats se sol gastar entre 15 i 30 euros cada vegada que dinar o sopa fora, mentre que el 26,3% incrementa aquesta forquilla fins als 31-50 euros. També compten molt les valoracions de les xarxes socials sobre la gastronomia del lloc de vacances. I és que, el 47,4% dels enquestats consulta sempre o gairebé sempre les valoracions d’altres usuaris a les plataformes digitals sobre determinats serveis turístics i un 29,2% ho fa ocasionalment.

De l’enquesta, que comptava amb més preguntes respecte a la manera de passar les vacances dels espanyols, el CIS ha conclòs que la majoria dels espanyols se’n va habitualment entre una i dues setmanes de vacances d’estiu: concretament, el 32,2% se’n va habitualment entre una i dues setmanes de vacances d’estiu, mentre que un 26,2% se’n va unasetmana, un 24% més de dues setmanes i un 12,3% menys de set dies.

Sis de cada deu espanyols passa les vacances a Espanya, mentre que un 20,1% en disfruta una part també a l’estranger i un 5,4% ho fa exclusivament fora del país.

Si bé el turisme de sol i platja és l’opció preferida per al 51,5%, per al 45,9% ho és el turisme cultural, mentre que el de contacte amb la natura és la millor opció per a un 37,7%.

Notícies relacionades

A l’hora de viatjar, la majoria opta per un poble de costa o que hi sigui a prop (33,8%), seguit per una ciutat costanera (21,1%), un poble al camp (17,9%) i una ciutat interior (11,3%). Pel que fa a l’allotjament habitual, el 45,8% se’n va a un hotel o aparthotel, davant un 13% que va a una segona vivenda, un 14,3% que prefereix una vivenda completa de lloguer inclòs o apartament turístic i un 11,4% que se’n va a vivendes de familiars.

El 61,4% ja organitza les vacances a través d’Internet, davant un 14,9% que ho fa mitjançant agències de viatge.