Estrès gurmet

La intensa agenda gastronòmica dels últims dies de maig

Quina bogeria de final de mes s’acosta per als que busquen cites amb menjar i beguda. Aquí les tens totes

6 ‘brunchs’ de luxe en hotels de Barcelona

Una ruta per 5 cellers de la Rioja per amarar-se de la cultura del vi

La intensa agenda gastronòmica dels últims dies de maig
8
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Segur que si ets gurmet, et ve de gust algun pla en què hi hagi menjar o beguda i llegeixes aquest article acabaràs esbufegant i, potser, dient una cosa semblant a un «¡la mare que em va matricular!». Perquè déu-n’hi-doret l’agenda que s’acosta per als últims dies d’aquest mes. Unes jornades intensíssimes que no hi ha ésser humà que pugui resistir si hi pretén anar a totes.

Així que selecciona bé entre totes aquestes propostes gastronòmiques del que queda de maig. Són tantes que ens preguntem si és el mes més gastro de l’any...

La Ruta del Paquito (Barcelona, fins al 31 de maig)

Aquesta iniciativa permet descobrir i disfrutar les diferents versions d’aquest entrepà que té com a ingredient principal la carn de xai, excepcionalment tendra, sucosa i saborosa. En ‘mollete’, xapata, baguet, pa de motllo, ‘focaccia’ o ‘brioix’; sobre una torrada de pa de pagès, un finíssim pa de vidre o un taco de blat de moro; a l’estil americà tipus hamburguesa o ‘hot dog’; amb notes picants, agredolces o de frescor mediterrània; amb espècies mexicanes, japoneses o d’inspiració moruna; en receptes d’avantguarda, de fusió o de regust tradicional... Fins a final de mes, uns 200 locals a Barcelona ofereixen la seva particular versió de l’entrepà. Entre els quals, Bodega Bonay, Fismuler, Zaza Cuina i Vi, Contracorrent, Bodega Montferry, Warike Project, Otra Cosa Taberna, Tapas 24, Sants Es Crema, Baby Jalebi, Claris 118, Rooster & Bubbles, Ándele, My Fucking Restaurant, Sagàs, Bar Eixample, Le Bouchon, La Modesta, Casa de Tapas Cañota.

De tapes a Sants-les Corts (Barcelona, fins al 28 de maig)

Aquesta nova ruta gastronòmica mostrarà les millors elaboracions de 33 establiments de Sants i les Corts, que oferiran una tapa acompanyada d’un quinto d’Estrella Damm per 3,50 €. Entre les tapes que es podran degustar destaquen la croqueta casolana de pollastre a l’ast sobre niu de patata, allioli d’all confitat i mel de La Peatonal; el patacó de Jube, amb tonyina segellada a la brasa, salsa de tamarinde, guacamole i maionesa picant; el ‘mi-cuit’ d’ànec a les quatre espècies amb melmelada de figues del Petit Món, i el bunyol de bacallà amb maionesa d’all negre i patates palla casolanes de Casa Covas, entre moltes d’altres. Participen en la ruta el Tramendu, la Bodega Montferry, Bodega Salvat, Bar Ancares, Bar Can Barça, El Maravillas, Frankfurt’s Sants, Granja Bar Rocxi, L’Estoneta, La Bodegueta de Sants, Revoltosa, Street Fish...

Hotel Tapa Tour (Barcelona, fins al 28 de maig)

Un total de 22 hotels de Barcelona exhibeixen les seves millors gales gastronòmiques, en format tapa, per descobrir la cuina dels seus restaurants, jardins i terrasses. Allà es podran degustar fins a quatre propostes diferents de maridatges a concurs que, unides entre si, conformen un menú degustació en tota regla. Per obrir boca, una croqueta d’autor, servida amb una cervesa, amb un preu mitjà de 8 €. Per continuar, les dues propostes concursants en el Premi Nacional Tapa Aliments d’Espanya, una maridada amb vins de la DO Ribera del Duero i una altra d’harmonitzada amb espumosos de la DO Cava, amb un preu mitjà que rondarà els 12 €. I de postres, un mos dolç acompanyat d’un còctel amb base de Cointreau, amb un preu mitjà que vorejarà els 12 €.  Per disfrutar d’aquesta experiència no serà necessària la reserva prèvia.

Aquest any, Hotel Tapa Tour estrena la seva fórmula In-House, que convida a conèixer els diferents espais gastronòmics que s’amaguen dins d’un hotel de cinc estrelles. Es tracta d’un ‘tour' en 4 ‘e-tapes’ que, a tall de menú degustació itinerant, arrenca al ‘lobby’ per a endinsar-se en bars, restaurants, jardins o terrasses. El preu mitjà d’aquesta experiència, que sí que requereix reserva prèvia a la pàgina web d’Hotel Tapa Tour, estarà entorn dels 40 €.

Els hotels que participen són Arts, Sofitel Barcelona Skipper, Serras, W, The Barcelona Edition, Catalonia Catedral, Kimpton Vividora, Pulitzer, NH Collection Gran Hotel Calderón, Almanac, Cotton House, Negresco Princess, Renaissance Barcelona, Majestic, Royal Passeig de Gràcia, Casa Sagnier, Seventy, Primer Primera, Meliá Sarrià, InterContinental Barcelona, Catalonia Barcelona Plaza i Santos Porta Fira.

Hotel Tapa Tour atorgarà els premis en diferents categories: Premi Tapa Aliments d’Espanya, premi Tapa Fusió Aliments d’Espanya, premi Maridatge DO Ribera del Duero, Premi Maridatge DO Cava, Premi Especial Millor Croqueta d’Autor i Premi Especial Cointreau Millor Tapa Dolça. El públic podrà votar la millor Experiència d’Hotel Tapa Tour Barcelona 2023 valorant, a més d’aspectes gastronòmics, l’hospitalitat i l’entorn. El 29 de maig s’entregaran els premis Especials d’Hotel Tapa Tour i es donaran a conèixer els noms dels dos finalistes que representaran Barcelona en el IV Premi Nacional Tapa Aliments d’Espanya –la final es disputarà a Madrid a finals d’aquest any–.

Espacio Vino (Barcelona, fins al 28 de maig)

Espacio Vino permet disfrutar d’un gran ventall d’activitats gastronòmiques com ara tastos, maridatges, tallers amb xefs i experts, i també de tardes d’oci amb concerts en acústic i tallers creatius amb flors, ceràmica i vi. D’una banda, els concerts del 18, 19 i 20 de maig tindran lloc al carrer d’Abaixadors, 10, i els tallers gastronòmics i creatius, a Valkiria Hub Spaces (Pujades, 126) els dies 25, 26, 27 i 28 de maig. Els tallers, impartits per professionals rebosters, artistes i professionals del sector, són de flors i vi (25 de maig), postres i pastissos amb vi (25 i 26 de maig), croquetes i vi (26 maig), truita i vi (26 de maig), menjar fusió i vi (26 i 27 de maig), vins per a l’aperitiu (27 de maig), tapes i vermut (27 i 28 de maig), i pernil i vi (28 de maig).


Dones i Cuina Marinera (Roses, del 22 al 24 de maig i 29 de maig)

El GALP Costa Brava (Grup d’Acció Local Pesquera) juntament amb l’Ateneu Cooperatiu de las Terres Gironines promou el projecte Dones i Cuina Marinera. Coordinat per l’activista gastronòmica Àgata Albero Miralbell i amb la col·laboració de la Casa del Mar de Roses, la Creu Roja i el mateix Ajuntament de Roses, vol promoure el coneixement i l’herència gastronòmica femenina marinera, i fomentar el consum de peix de llotja, ensenyar a través de dones migrants altres maneres de cuinar el peix, posar en valor espècies poc conegudes. Les trobades tindran lloc a l’Aula Gastronòmica de Roses, ubicada al mateix moll de pescadors, durant els matins. A més de dones grans de Roses i dones migrants, hi participaran dones del mar i biòlogues, que compartiran coneixements sobre la cultura pesquera del territori i mostraran com fer un consum sostenible. Per a la sessió de tancament comptaran amb l’artista visual i activista en sobirania alimentària Marina Montsonís.


Abadal Music Fest (Santa Maria d’Horta d’Avinyó, del 25 al 27 de maig)

El celler Abadal (Santa Maria de Horta de Avinyó) acull les actuacions de Ramon Mirabet (25 de maig), Andrea Motis (26 de maig) i Judit Neddermann (27 de maig). Els concerts se celebraran enmig del paisatge de vinya i bosc en un format intimista i maridats cadascuns amb un vi de la firma del Bages (hi haurà una zona de ‘chill out’ amb ‘food trucks’). Com a novetat, s’ofereix un abonament per assistir als tres recitals per 78 € (els concerts costen a partir de 30).


Barcelona Beer Festival (Barcelona, del 26 al 28 de maig)

El Barcelona Beer Festival, una de les cites de cervesa artesana més importants d’Europa, torna a Barcelona per ubicar-se al pavelló número 7 de la Fira de Barcelona-Montjuïc després de cinc anys a La Farga de l’Hospitalet. A més de l’oferta habitual en aquest àmbit, un dels reclams d’aquesta edició és la gastronomia: a l’espai Gastro Show, una desena restaurants oferiran un plat que maridarà especialment bé amb alguna cervesa artesana; hi participen Pepa Tomate, Mama Pizza, Família Nuri, Piel de Gallina, Chamako, Telefèric, Rooster & Bubbles, Algrano, Delacrem i La Dramerie. A més de ser oberta al públic general, acull la fira professional InnBrew: The Brewers Convention, amb xerrades monogràfiques sobre tendències (InnTalks), ‘workshops’, espai expositiu per a 50 empreses especialitzades.


All Those Food Market (Barcelona, del 26 al 28 de maig)

Els jardins i el vestíbul del Teatre Nacional de Catalunya acullen la 15a edició d’aquesta multitudinària trobada gastronòmica (23.000 persones l’última vegada). Com a gran novetat, la cita durarà tres dies. El divendres 26 al matí se celebrarà l’All Those Pro, la primera jornada professional d’All Those, un espai de trobada exclusiva per a professionals del sector gastronòmic on hi haurà una xerrada sobre consciència en la gastronomia liderada per Xavier Pellicer, Stefano Colombo (Xemei i Bar Brutal) i Buster Turner (Rooftop Smokehouse), i un tast de vins naturals amb productors a través de Cuvée 3000.

Notícies relacionades

A partir del migdia, el públic general podrà entrar al recinte i descobrir les propostes gastronòmiques: les pizzes a l’estil Detroit de Four Corners, els platillos de ‘street food’ presentats per Les Nenes en col·laboració amb Xavier Pellicer, les truites fetes al moment de Los Tortillez, les barbacoes fumades de Fat Barbies, la rebosteria sense gluten i vegana de Casa Lupita... Tot això, maridat amb les cerveses artesanals de Garage Beer i Caravelle, les begudes vegetals d’Alpro i el cafè d’especialitat de Syra Coffee.

També hi haurà tallers: com es fan els ferments taiwanesos amb sabors de primavera o com es prepara una pasta ‘plant-based’, conèixer els secrets de la massa mare... També música de ‘dj’ i activitats infantils.